Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

movie 

všechny recenze uživatele

Výrazný western tomuhle desetiletý zatraceně chyběl. Skoro mrtvý žánr, ale rozhodně ne vyčerpaný a PROPOSITION je toho jasným důkazem. Nechybý zde atributy klasického komorního westernu, ani silného dramatu. Příběh je vesměs originální, snímek hodně kvalitně natočený a herecké výkony jsou skvělé - netřeba jmenovat. Na PROPOSITION se určitě podívejte. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neortodoxní zážitek ostrý jak oštěp Aboriginců. Hudba, poetika a srdce z útrob Jeskyně - forma, duše a mozek z hlavy Kopce kabátu - krev, špína a syrovost z lůna terra australis. Vítejte v symfonickém souznění krutosti a krásy jedné australské Balady pro bandity.. Přes výše napsané a prvotřídní herecké výkony (především kapitán R.Winstone) však nakonec slabší zpětná vazba, než jsem očekával. 'No' said the planet as it started to weep / 'Yes' said the rider and laid down his gun.. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Hezký, drsný, zpocený a smradlavý new wave western. Začátek a konec považuji za nejvydařenější, samotný průběh nastavuje nepřístupnou tvář a je místy těžší za ní proniknout.. Z postav má větší hloubku jen ta kapitána Stanleyho, ostatní zanechávají dojem hrubých náčrtů. Jak kdosi kdysi poznamenal, filmy z Austrálie mají atmosféru už jen díky tomu, kde se odehrávají - což platí i zde. Nick Cave stvořil hezkou hudbu se špetkou poezie, střídání scén z pustiny a Stanleyho domu obstarává slušné vyprávěcí tempo a konec je nádherný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Atmosferický aussie-western plný bídáků a všiváků, vyvrženců někde v pustinách, kde je vám od začátku jasný jak to dopadne - v prachu, špíně a krvi. Vzhledem k jednoduchému příběhu a primitivnímu chování postav to sází hlavně na audiovizuál, Cave X Hillcoat, pěkná kombinace. Líbilo by se mi vidět další. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

,,"Kdy?" řekl měsíc hvězdám na nebi. "Brzy," řekl vítr, jenž byl mu v patách. "Kdo?" řekl mrak, jenž se rozplakal. "Já," řekl jezdec, vyprahlý jak poušť. "Jak?" řeklo slunce, jež roztavilo zem. "Jak?" řekla řeka, jež odmítla téct. "Kde?" řekl hrom, co nehřímal. "Tady," řekl jezdec, jenž vytáhl zbraň... " ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Nezávislé australské drama vydělalo distributorovi First Look během prvních třech dnů promítaní (5. – 7. 5. 2006) v USA 32 681 dolarů ve třech kinech. Celkový obrat se zastavil na sumě 1,9 milionu. (imro)
  • Kostýmy včetně knoflíků byly vyrobené ručně, aby vypadaly co nejvíce autenticky. (imro)
  • Keď sa Samuel Stoat (Tom Budge) pripravuje zachrániť Mikea (Richard Wilson), vloží svoje dva revolvery do puzdra vpredu, avšak o dva zábery neskôr ich už má umiestnené po stranách. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama