Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnocení... Filmy, stavící nikoli na hereckých výkonech, ale na efektech a filmových tricích, mají jeden neradostný a zákonitý osud, zastarávají. Ve filmu hojně užívaná zadní projekce působí dneska dosti směšně a kontrast mezi zcela neostrými autentickými záběry, neostrými exteriérovými záběry z doby vzniku filmu a ostrými ateliérovými záběry je při sledování z DVD velmi citelný. Ještě patrnější to samozřejmě musí být při sledování z BR. Přesto jde o velmi dobře natočený válečný film, který navíc skutečné válečné události reprodukuje velmi věrně. Celkový dojem 75% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Subjektiv, sportovec ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvely vojnovy film o bojoch v tichomori. Od väcsiny vojnovych filmov sa lisi tym, ze namiesto jedneho kratkeho mohutneho utoku tu sledujeme bitky, ktore su plne taktiky a predchadza im planovanie, ktore zabera polovicu stopaze filmu. Mne to taktizovanie pripominalo bojove filmy s ponorkami, co je presne styl, ktory mi sedi, ale dost vela divakov sa v prvej polovici filmu pravdepodobne bude strasne nudit. Ja som sa vdaka bojom zalozenym na taktike vynimocne nenudil aj ked ich tvoria z velkej casti letecke suboje, ktore nemusim. Po technickej stranke vyzeraju stale pôsobivo. Vydarili sa aj postavy. Konecne väcsina tych hviezdnych xichtov sa tu len nemihne, ale aj nieco predvedu. Vdaka tomu si ma postavy ziskali a americanom som fandil. Japonci ale tiez nie su vykresleni ako nejaki fanatici alebo diletanti, ale ako inteligentni superi, ktori si zasluzia respekt. Popritom je tu nakusnuta aj tema internacnych taborov pre japoncov v USA, ktora bohuzial vyznie do stratena. Takze vysledkom je kvalitny vojnovy film so skvelymi postavami aj bitkami. 8/10. ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Technicky dobré, ale mám podezření, že z těch autentickým záběrům ty dobré záběry vzali z Tora! Tora! Tora! a dotočili jen ty velmi mizerné zadní projekce. Kromě samotné akce i pěkná taktická a psychologická bitva. Jen ten vlezlý románek američan-japonka si mohli odpustit, na druhou stranu dnes by to asi bylo ústřední téma. Stejně jako Tora! je mi tu daleko sympatičtější ta japonská půlka filmu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Chápem význam bitky o Midway i popularitu a kvalitu filmu nakrúteného o nej. Film bol obsadený plejádou výborných hercov, bojové scény boli ilustrované zábermi z iných filmov vrátane dokumentárnych. Napriek všetkým i tu nezmieneným pozitívam ostávam u nadpriemerného hodnotenia najmä preto, že téma námorných bitiek, rovnako tak, ako téma pretekov formule 1 ma necháva v pozícii nezúčastneného diváka. Je to poctivejšie, ako hodnotiť film podľa ostatných. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z těch slabších klasických válečných velkofilmů. První půlku filmu se nic neděje a divák jen sleduje přípravy na nadcházející bitvu jak ze strany Japonců tak i Američanů. Po hodině filmu se konečně začne bojovat ale většina bitevních scén je sestříhaná z dobových materiálů takže to vypadá jako když sledujete dokument a pokud jsem dobře viděl některé záběry byly použité z filmu Tora! Tora! Tora! a to mě taky naštvalo. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • Pilot bombardéru TBD Devastator George H. Gay, který byl v této bitvě sestřelen a jeho osud je ve filmu rovněž zmíněn, strávil ve vodě přes 30 hodin, než byl vyloven záchranáři. Díky svému sestřelení jako jediný ze squadrony VT-8 přežil útok na japonské letadlové lodě a byl poté vyznamenám námořním křížem. Zemřel v roce 1994 ve věku 77 let. (Foxhound#1)
  • Japonské letouny ve filmu představovaly upravené americké stroje. Stíhačky A6M Zero a částečně i bombardéry B5N ztvárnily upravené T-6 Texan a SJN Texan. Bombaréry Aichi D3A a Nakajima B5N pak letouny BT-13 a BT-15 Valiant. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama