Reklama

Reklama

Splice

  • Česko Spletenec (více)
Trailer 3

Genetičtí inženýři Elsa a Clive tajně provedou experiment, jehož výsledkem je kříženec člověka a zvířete. Je to úžasné a podivně krásné stvoření, které by mohlo v moderní medicíně způsobit revoluci, pokud ovšem předtím nezničí lidstvo. Clive (Adrien Brody) a Elsa (Sarah Polleyová) se specializují na propojování DNA různých zvířecích druhů a vytvářejí tak fantastické nové hybridy. Nyní se chystají k experimentu, jehož výsledek by mohl způsobit revoluci ve vědě a medicíně, hodlají totiž propojit zvířecí a lidskou DNA. Farmaceutická společnost, která jejich výzkum financuje, jim však experiment zakáže. To ale zvídavé genetické inženýry nemůže zastavit, Clive a Elsa se přesunou do podzemí a kvůli své ctižádostivosti riskují kariéru. Výsledkem experimentu je Dren, úžasné a podivně krásné stvoření, které je neobvykle inteligentní a nečekaně fyzicky vyvinuté. Dren předčí jejich nejdivočejší sny. Ovšem jak roste a v abnormálně zrychleném tempu se učí, hrozí, že se její existence stane nejhorší noční můrou... (HBO Europe)

(více)

Recenze (437)

POMO 

všechny recenze uživatele

Spočiatku spielbergovsky kúzelné a roztomilé, podporené dvoma kvalitnými hercami, ktorým síce neuveríte nejakú chémiu medzi nimi, ale typologicky v žánri i svojich postavách sedia na výbornů. Neskôr cronenbergovsky úchylné a zaujímavé, prehlbujúce zvedavosť v ďalší dej. A do toho napokon facka Jeepers Creepers, brrr! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když zkřížíte hnusnou mikrobioložku a podomácku vyrobeného červa z Mezcally, dostanete humanoida s falickou hlavou a nevyhraněným pohlavím, který vám ty genetické experimenty dá pěkně sežrat. Solidně natočený Muchoidní Alien, který může urazit tak maximálně inteligenty! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Rád bych si přečetl nějakou analýzu toho, proč měla zrovna tahle blbost poměrně vřelé přijetí u zámořských kritiků (RT 74%), kteří každé sci-fi i každý horor spíše podhodnocují. Splice je především značně pokřiveným rodinným dramatem, tak možná proto to nadšení. Pro domnělého cílového diváka však bude skutečná podoba filmu nečekanou fackou přes celou tvář. Prvních pár (desítek) minut to nevypadá úplně špatně, když se ale vědecká dvojice začne k mutantovi chovat doslova jako ke svému dítěti, jde to celé do kytek. Do hlavy se nenápadně začne vkrádat myšlenka, že pokud oni vědci na konci zemřou, stane se to nejlepší, co lidstvo může potkat. Několikaminutové finále ujde, směšné kraviny, které se odehrávaly v předchozí hodině, ale neodčiní. ()

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

No ty krávo, to jsem se zase ve filmovym světě něčemu přiučil. Mám rád sci-fi, ale občas jsou nápady, který by se točit neměli, protože se natočit nedokážou. Pak to dopadá tak, jako třeba právě s tímhle filmem, kvůli kterýmu už na slovo Splice nikdy nezapomenu, i když pořádně ani teď nevím, co vlastně znamená. A popravdě to vědět ani nechci. Nerad bych mu ale vzal technickou stránku filmu, ta špatná není. Jenže...a teď budu spoilerovat, a naprosto záměrně, když se na obrazovce objeví mutant, kterýho si stvoří dva vědci, mimochodem manželé, a ten mutant nejdřiv ošuká chlapa, pak umře a pak se z něj stane chlap a ošuká tu doktorku a pak chcípne, tak je na tom filmu něco špatně. Každopádně dokud neuvidíte, neuvěříte. Já z toho měl trauma celej večer a nedokázal jsem pochopit, proč se do tak vostrýho sci-fi vůbec někdo pouštěl. A abych se přiznal...ještě víc nedokážu pochopit zdejší hodnocení. Jasný, technická stránka je ok a nápad by tu byl...Ale já prostě takovou píčovinu nedokážu hodnotit objektivně. Už jenom proto, že si myslím, že hodnotit něco objektivně je kravina sama o sobě. A zajímalo by mě, jak na ten film nahlíželi lidi, co to tu ohodnotili víc jak třemi hvězdičkami. Hlavně u té poslední scény, která burcuje jako svině. Já v tu chvíli snad zapomněl i polykat sliny. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $17,010,170Tržby Celosvetovo $26,857,459Tržby za predaj DVD v USA $6,851,996 //počet predaných kusov 405,314║ Technicky vzaté to je na dosť dobrej úrovni, maskéri zabodovali, skvelá dávka napätia, vytvorená Dren má svoje čaro a nevyspitateľné tajomno okolo svojho neustále meniaceho sa charakteru, priemer. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Žádný horor ani přestylizované sci-fi. Bohužel. Splice vypráví o dvou vědcích, kteří zajdou za hranice etických zásad a stvoří experiment, spojí zvířecí DNA s lidskou. Natali viditelně s příběhem chce říkat mnohé (vztah vědec=rodič a jeho odpovědnost k experimentu, který stvořil=dítě, specifický způsob lásky k dítěti, sexualita), ale nedokáže se tématům věnovat do hloubky. Je to škoda, Natali má talent, dobré oko na vizuál a dokáže natočit neviděné, ale tentokrát zapomněl, co chce říct. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Značně podhodnocený, přesto dosti originální sci-fi film. Kanadský svéráz David Cronenberg takové točil před nějakými dvaceti lety, dnes se k jejich duchu vrací Američan Vincenzo Natali. Teď se ovšem křížení hmyzu s člověkem více sofistikovalo a experimentuje se s DNA. Je dobře, že scénář nereflektuje ani tak etickou rovinu takového konání, jako spíše psychologickou rovinu a možné další přesahy (sexuální extempore mezi vědcem a zkoumaným objektem však nebyla moc košer). Logickému schématu snímku lze sice mnohé co vytknout, ale vnímáno v rámci žánru se jedná o snímek svojský a v dobrém slova smyslu svérázný, atmosféra je nejvyšší devizou celého celkem podařeného ,,genetického sci-fi"... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Copak by s timhle asi dokázal udělat Cronenberg v nejlepších letech? No ale nebylo to úplně špatný, jen dost plochý (ha-ha) a zatraceně zkrácený. A jsou tam srací klišé. Ale koitus nepatrně potěšil; hned na to prej "experiment skončil" - to je lepší výmluva, než že pak nechce dělat snídani. Úplný konec ani náhodou nepřekvapil, ale musel bejt. .................... [malarkey je co za nemocnýho magora?] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

STVOŘILI JÍ, DALI JI JMÉNO A ZAMKLI JI PŘED SVĚTEM..... To si takhle vědecký pár řekne, že je třeba posunout hranice a smíchají kapku člověka s červem (či co to bylo). Narodí se .... zázrak? Nebo mutant? Každopádně vyvstalá nerudovská otázka: ,,Kam s ním?“ rozproudí sled událostí, které nenesou žádné výstražné memento o experimentální odpovědnosti. Nová Moucha to (asi) není, ale i díky zajímavému emočně roztěkanýmu mutantovi jde o víc, než jen o obyčejný ,,B“ horor. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem fascinován kombinací DNA (nezaměňovat se dny pulitrů). 2.) Zjistím, co bych měl vědět, než zkřížím své geny s jinými. 3.) Vzrušuje mě pohled na nahého mutanta (ženu). 4.) Zajímá mě, jestli je A.Brody schopen ,,vojet“ PREDÁTORA. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Pod filmem je jako jeden z EXECUTIVE PRODUCENTů podepsán G.Del Toro? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Cyrille Aufort: 1. Splice ,2. Fred Meets Ginger ,3. Birth Scene ,4. Elsa's Theme ,5. Examining The Baby ,6. Dren Is Sick ,7. The Award Winner Is... ,8. Fred And Ginger Destroy Each Other ,9. Taking Dren To The Van ,10. Arrival At The Farm ,11. Alone In The Barn ,12. Dren Grows Wings ,13. The Cat ,14. Dren's Tail ,15. Observing Dren ,16. Love Scene ,17. The Burial ,18. Male Dren ,19. Epilogue And End ,20. Night And Dren - Vertigosound Orchestra, ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak porozumieš šialenstvu, už to nebude šialenstvo.“ Mne sa to páčilo, žiadny zázrak, ale ak nebudete čakať sci-fi hororovú vyvražďovačku v temnom laboratóriu (vrážd je minimum a ak odrátame úmrtia zvierat, ľudské sú myslím len dve a skoro ich nevidíme), mohli by ste byť spokojní. Predsa len je to niekde inde, ako iné hollywoodske sci-fi horory, pretože Polleyová, Brody, del Toro, Natali a Chanéeacová rozohrali zaujímavú hru, ktorá stojí za trocha popremýšľania. Dokonca i triky, hoci je ich veľa, sú pôsobivé a niektoré scény ma príjemne šokovali (zoofíliou kontroverzne nasiaknuté sexuálne scény, som rád, že Guillermo del Toro nestratil odvahu a stále ide na doraz). Taký napodobovateľ napodobovateľa (alias Mutanta, ktorý napodoboval Votrelca). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nevim, na co tu vsichni tak nadavaj, me to nijak nesralo. Sice je fakt, ze nez horor to spis pripomina drama, nicmene drama radne uchylny a atmosfericky, takze se mu da odpustit i tech par stupidnich scen a nijak originalni pribeh. Na zaver to navic precejen nadech hororu ziska. Co se tyce hercu, Brody je zaruka kvality a prekvapila me Chaneac, ktera, ackoliv trikama (a to docela povedenejma) hodne zmenena, stejne dokaze bejt jako mutantka vcelku sexy. Sice jsem dostal neco jinyho, nez jsem cekal, ale i tak jsem se u filmu solidne bavil. Lepsi 3*. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Párek vědců stvoří mutanta, který má geny člověka, zajíce a včely. Mutantní dáma roste jako z vody a začnou se jí bouřit hormony, což bude mít za následek nevypočitatelné chování. Jednou se chová jako fracek, podruhý zabije kočku, pak se chce pářit. Prostě typická puberta... Na kdovíjakou úchylárnu bych to teda neviděl. Spíš to považuji za netradiční love story na pozadí vědeckého experimentu. Kdo ví ale, jak to ve skutečnosti je. Možná ani režisér nevěděl, co chtěl vlastně natočit. Rozhodně mě to teda zklamalo a těch 100 minut mi připadalo jako dvě a půl hodiny. To si Brody nezasloužil. U mě za 4/10. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

"komentář může obsahovat náznaky, které vám ale zážitek ze sledování zkazit nemohou, protože ten film je sračka" Film sleduji dlouho, různé předpremiérové ukázky na netu, postery i trailer. Vše připravovalo na téměř revoluční sci-fi-horor, který se zaryje hluboko do kůže a nevyleze. Netrpělivě jsem očekával podobnou pecku, jako Pandorum, jak šeredně jsem se mýlil. Zprvu je nutno podotknout, že film není nikterak originální, představuje pár, který experimentuje a mění DNA různých zvířat, aby ve výsledku dostal mutanta, z kterého získá důležité látky. Žádné zdokonalování lidské DNA, jak bylo slibováno, zkřížení člověka byla spíše náhoda, než záměr. Čekal jsem laboratoř plnou Ripleyové ve Vetřelci: Vzkříšení, ale toho jsem se pochopitelně ani dočkat nemohl, protože vše, co tvůrci naslibovali, nedodrželi. Jestli čekáte od stopáže 5 minut akce, chcete hodně, akce je celkově minutu a to tak ubohá, že jsem se málem podělal. Čekal jsem, že mutant bude v celém filmu vykazovat přímé ohrožení minimálně pro své okolí a v nejperverznějších představách, pro celé lidstvo, hovno, riziko mohla pociťovat maximálně kočka. Tohle není horor, ale ubohé manželské drama. Pro milovníka akčního sci-fi, případně inteligentního sci-fi s kvalitním scénářem, naprosto neodpovídající. 40% 26.07. 2010 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další zklamání. Místo ultimátního sci-fi jsme svědky zbrklé nesmyslné patlaniny, kde se nikdo nechová logicky a na konci jen dva špičkoví vědci běhají po lese a honí je jejich bisexuální ještěrka... 50% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

(Varování: Pokud se chcete vyhnout několika málo spoilerům, čtěte následující věty až po zhlédnutí filmu.) ... Cronenberga v komentáři nelze nezmínit - to bych nesměl vidět všechny jeho důležité filmy. Potíž je v tom, že v jeho snímcích čekáte jistou úchylnost už od začátku, protože atmosféra je v nich tak nastavená. Splice se dlouho tváří jako luxusní sci-fi horror bez postranních úmyslů, přičemž horrorové momenty jsou dlouho jen (velmi kvalitně) naťukávány. K žádné katarzi v tomto směru však stále nedochází, a přednost dostává psychologická linka příběhu. Divák se s tím (přes tu a tam se objevující znepokojivé náznaky) již pomalu smiřuje, když zničehonic dostane masakrální (a typicky cronenbergovskou) scénu předváděčky Freda a Ginger. A když se do toho Dren začne nebezpečně často ohánět svým ocasem se smrtícím ostnem, konečně se zdá, že horror může začít (i když v této fázi je možná už trochu pozdě). Jenže... Nyní přichází ona část filmu, kvůli níž si Splice vysloužil tak negativní odezvu u většinového publika. A nutno dodat, že právem. Ne že by ono souložení s mutantem bylo samo o sobě tak odpuzující - vždyť právě tento (opět cronenbergovský) prvek jistě vzbuzuje zvědavost u těch, kteří se nevyhnuli spoilerům. Problémem je, že tomu jednoduše nelze uvěřit. Podlehli byste snad svádění tvora, kterého jste od začátku piplali takřka jako vlastní dítě, a ten tvor teď vypadá jako něco mezi plešatou ženskou a klokanem? Leda snad by to bylo dovysvětleno tím, že mutant toužící po páření vylučoval nějaké afrodiziakum, díky němuž se mu podařilo vědce v podání Adriena Brodyho obloudit. O tom však ve filmu není ani zmínka. Takže tu máme jediné možné vysvětlení: Ten vědec je čistý úchyl. Finální část (od pohřbu, přes strašidelné "Inside... You", až po závěrečné titulky) je ovšem vynikající. Chápu všechny, kdo Splice nadělili čtyři hvězdičky - sám jsem o tom uvažoval. A tady, jako malý bonus, máte rozhovor s představitelkou Dren, po jehož zhlédnutí začínám možná trochu chápat Adriena Brodyho: http://www.youtube.com/watch?v=VQFeCLBU0Hg :-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Téma klonování tu už bylo hodněkrát, ale snad nikde ne v přitomnosti, vždycky v budoucnosti, navíc Splice nabízí další zajímavou věc a to je skřížení DNA člověka a zvířat, nicméně celej vývoj tohohle filmu a klonu, kterej by měl být hotovej za půl hodinky, je tu natáhlej na téměř celou stopáž, takže nejenže to je celý zbytečně natahovaný, ale ještě nezbyde místo pro nějakou hororovější pasáž, i když pokus ke konci tu je, ale už je to jen takovej výkřik do tmy, přitom Splice disponuje řadou zajímavých scén, ale celý mi to spíš připomínalo film Mutant, než něco co by stálo za nějakou větší pozornost. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Splice je velmi nedoceněný film a pokusím se vysvětlit proč. V prvé řadě je potřeba říct, že trailery, které filmu předcházely (a které jsem viděl až po jeho zhlédnutí) jsou matoucí a snadno v divákovi vyvolají očekávání, že půjde o poměrně standardní sci-fi thriller. Ve skutečnosti Splice postupně projde několika žánry, od scífka s alieními náznaky, přes (trochu freaky) rodinné drama, až po lehčí gore. Přestože děj je docela přímočarý, může být problém přelaďovat se spolu s filmem na tóniny, na které zrovna hraje. _____ Dále, film je (hlavně tematicky) komplexnější, než se na první pohled může zdát. Kromě zjevných morálních otázek spojených s genetickým inženýrstvím zároveň podává jedinečnou výpověď o párech, které pro samé zaujetí kariérou a prací odmítají mít (normální) děti, a dokládá, k jakým (extrémním) důsledkům takové jednání může vést. Film explicitně ukazuje neochotu Elsy otěhotnět tradiční cestou a v následném riskantním pokusu jí dává dvojí roli - vědkyně a matky, přičemž není snadné říct, která z nich převažuje. Po psychologické stránce je velmi zajímavá (a nepříliš zdůrazněná) úloha Elsiny zemřelé matky, která dceru vychovávala v izolaci a upírala jí to, po čem toužila. Je fascinující poté vidět, jak chování Elsy k Dren kopíruje ten samý model, jako kdyby už samo početí takového mutanta bylo nevyhnutelným prostředkem k naplnění klasické situace, kdy dcera přejímá výchovné postupy své vlastní matky a přitom si myslí, že dělá to nejlepší, co může. Ve své tragice a realističnosti je to velice silné. Zároveň tu vyvstává otázka, kdo je tu vlastně větší monstrum - Dren, nebo vědkyně, která si v rámci ukojení mateřských pudů (a elegantního spojení mateřsví a práce/kariéry) "udělá" zmutované dítě v laborce? _____ Samotná Dren je (především od chvíle, kdy ji začne hrát Delphine Chanéac) jedním z nejzdařilejších stvoření, které kdy dopadly na stříbrná plátna - její vzhled i chování stojí přesně na hraně mezi člověkem a monstrem a není lehké k ní zaujmout jednoznačný postoj (nejen proto, že jí vlastně po celou dobu "nevidíme do hlavy"). Obzvlášť ve chvílích, kdy začne projevovat svoji sexualitu, je zároveň eroticky přitažlivá a potenciálně smrtelně nebezpečná. Nutno podotknout, že pohlaví Dren v podstatě určí Elsa, která jako o "ní" - pokud si dobře pamatuju - začne mluvit už ve chvílích, kdy jako čerstvě vylíhlá připomíná spíš penis na nožičkách. Obecně problematika "změny pohlaví" u vyšlechtěných mutantů hraje ve filmu zásadní úlohu, ale nejde o klasické transsexuální dilema uvězněnosti ducha v nevhodném těle, ale o (opakované) převládnutí maskulinního principu nad feminním - z "ženy" se po určité době vždy nakonec najednou stává "muž". Zároveň tu interakce mezi pohlavími probíhají přesně podle šablonovitých stereotypů (sameček potká samičku a začnou se pářit, sameček potká samečka a povraždí se), což ale nelze filmu vytýkat jako nedostatek, protože se tu s tím pracuje uvědoměle. Otázkou zůstává, co tím chce Natali říct. Že v každé ženě se nachází (podstatný) kus muže, který vždy eventuálně vyplave na povrch? Nebo že si jako lidé můžeme hrát na bohy, jak chceme, ale vždycky budou naše výtvory obětí našich vlastních "povahových vad", které si s sebou jako společnost neseme, a tudíž odsouzeny k neúspěchu a zkáze? Závěr filmu tuto hypotézu podporoval (pozor, spoilery!) - Else se nakonec přičiněním její vlastní kreace dostává toho, čemu se od počátku vyhýbala (plnohodnotného těhotenství), aby ale poté v rámci dalšího výzkumu a kapitalistického zpeněžení zaprodala sebe i svoje budoucí "dítě" farmaceutické megafirmě (která vědce od začátku sponzoruje). Z původního biologického spojení "žena + věda" se stává spojení "žena + dítě + korporace", přičemž finální, opakující se věta "What's the worst that could happen?" odkazuje na nevyhnutelné budoucí selhání dalšího takového experimentu. _____ Splice není jen filmem, který v rámci holywoodské produkce nabízí neotřelou práci s žánry, ale výpovědí o neodbytné touze lidské rasy překonávat samu sebe a zároveň o fatalitě takového snažení, kdy jsme - při vědomí, že děláme to nejlepší, co můžeme - odsouzeni dokola opakovat svoje chyby a chyby našich předchůdců. () (méně) (více)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama