Comancheros
Western / Akční / Dobrodružný / Romantický
USA, 1961, 107 min
Michael Curtiz, John WayneHudba:
Elmer BernsteinPlakáty
Texaský rodák John Wayne se púšťa do boja s podvodníkom a vrahom Stuartom Wilsonom, aby chránil normálnych ľudí pred zlom, které vrahovia prinášajú. (oficiální text distributora) -
Sukničkář a hazardní hráč Paul Regret (Stuart Whitman) zastřelí v souboji svého soka. Ten samý večer se seznámí na lodi s půvabnou Pilar (Ina Balin). Avšak po láskyplné noci se probouzí s pouty na rukou a u jeho postele stojí Texaský ranger Jake Cutter (John Wayne). Muž, kterého Regret den předtím zastřelil v souboji byl totiž synem soudce a ten na něho vydal zatykač. Při namáhavé cestě k veliteli Texaských rangerů, majoru Henrymu (Bruce Cabot), uteče Regret Jakeovi a Jake tudíž k majorovi přijíždí s prázdnou. Dostává nový úkol, v převlečení dopadnout Crowa (Lee Marvin), člena comancheros (mužů, kteří prodávají zbraně a alkohol indiánům). Pronikne k němu a při neshodách v kartách v sebeobraně Crowa zastřelí a u stolu objeví čirou náhodou Regreta. A tak opět cestují spolu. Dojedou na ranč patřící Jakeovým přátelům, kde je také několik Texaských rangerů. Ranč je přepaden comancheros a Regret se vydává pro majora Henryho a posily, aby ranč ubránili. Po úspěšné obraně je Paul Regret za svůj čin jmenován Texaským rangerem a spolu s Jakem se vydávají v přestrojení do tábora comancheros. Jsou však odhaleni a uvězněni. Avšak je tu ještě jedna naděje. Dcera velitele comancheros, Regretova nedávná láska Pilar. Tento klasický western je posledním filmem režiséra Michaela Curtize (Casablanca), který zemřel před koncem natáčení. Film dokončil představitel hlavní role John Wayne. (sud)
Djkoma
Hodně obyčejný western, který se nesmyslně uměle komplikuj a vyzní do prázdna. Snad to nebyl jen můj pocit, ale podobně laděné "hry na jistotu" mě vůbec nebaví a ani tentokrát nešlo o nic žánr vylepšujícího... Je to škoda, protože pan Western John Wayne je stále někdo, ale bez jakékoliv výraznější podpory. Nejvýznamnější je na Comancheros, že jde o poslední film slavného Michaela "Casablanca" Curtize...(29.7.2009)
CheGuevara
John Wayne v ještě sice staré ale dobré formě. Bohužel celá zápletka a scénář není nijak originální a svým způsobem vaří z jeho posledních filmů. Celkový dojem bohužel nezachraňuje ani obří výprava.(9.7.2006)
RHK
Solidně hrající John Wayne jako šerif a texaský ranger opakovaně zatýká a stíhá prchajícího potulného hráče a milovníka žen v podání charismatického Stuarta Whitmana, kterým je naopak zachráněn při útoku Komančů a Komančeros - bílých odpadlíků obchodujících s Komanči. Tato dvojka se posléze v přestrojení za dodavatele Komančeros vydává vypátrat jejich 30 let (!) ukrytý tábor s tím, že nejenže se jim podaří nezahynout ve finálním boji proti početným spojeným silám zcela neschopných (!) Komančů a Komančeros, ale spolu s malou pomocí přijíždějících rangerů je i zničit. Whitman si jako bonus sebou odveze i fešnou dceru velitele Komančeros, která ho miluje, důvěřuje mu a bojuje proti vlastním lidem (!). V epizodní roli dodavatele zbraní Komančerů mne potěšil napůl oskalpovaný a zcela se opíjející Lee Marvin. Tři čtvrtiny westernu jsou obstojné, za poslední nadstandardně hloupou část bych ale nechal scénáristy přivázat za nohy a mučit vláčením za jedoucími komančskými koňmi. Dost slabý a zapomenutelný snímek na to, že ho jako svůj poslední film režíroval - bohužel již nemocný rakovinou - režisér Casablancy Michael Curtiz spolu s Johnem Waynem. Trailer k filmu je zde: http://www.youtube.com/watch?v=bMR9Lj33acY(5.8.2009)
Aky
Docelä obstojný klasický western šedesátých let.(1.8.2009)
dopitak
Docela slušný western, nabídnuté srovnání s včera viděným "Maršál"em vyznívá jasně pro Wayna začátku šedesátých let. Ina Balin v roli Pilar je pak další tutovkou, moc pěkně se na ní dívá. Trochu krkolomný dabing (zvuk mám z Novy, ale asi je převzatý, protože majora mluví Jan Zahajský) zase hovoří spíše pro originální zvuk. Vždycky jsem ale měl rád filmy, ve kterých hrdinové dobývají pohodlně zabydlená "hnízdečka" svých nepřátel, a proto hodnotím vysoko. Btw. Marvinův skalp vás bude strašit ještě pěkně dlouho :-)(23.7.2009)
Historik
Povedený čistě oddechový western, který navíc zdobí vytříbené dialogy. I proto se dá vidět víckrát.(4.7.2010)
KIT.HL
Hazardní hráč na útěku v čele bandy psanců......pronásledován správným chlapem.....Slušný a klasický western. Nepohorší ,nezklame.... Možná si na něj ale brzo ani nevzpomenete..... Natáčení poznamenáno smrtí režiséra. Michaela Curtize nahradil a dokončil sám ,,Duke,,-J.Wayne(30.3.2009)
UncleG
Nenáročná westernová klasika s velmi podařeným rozjezdem a velmi nepodařeným dojezem. Nabízející velkou řadu drsnovtipných hlášek a .... navíc jako bonus pěstní souboj nejdrsnějšího typuse divokýho západu Johna Waynea a druhýho nejdrsnejšího typuse hned po Johnovi - Lee Marvina. Jinak se připravte na obligátní "jedeme sem, jedeme tam", občas nějakou tu masovou přestřelku, stovky mrtvejch indošů válících sudy v prachu a opravdu pitomou poslední třetinu.(6.8.2010)
hans500
Kvalitní western, jako vždy dobrý John Wayne.(26.7.2009)
Alf
prostě i legenda má své průměrné dny....(12.8.2010)
Mikino00
Výborná Waynovka nabízející přesně to co čekáte, když se řekne film s Johnem Waynem. Akce proložená vtipy a celkem originální děj utváří z filmu příjemnou podívanou.(19.2.2012)