Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři astronauti se chystají vrátit na Zemi poté, co strávili několik měsíců na vesmírné stanici. Zjistí však, jejich lodi nefungují návratové rakety. NASA nejprve zamýšlí zanechat je jejich osudu na oběžné dráze, nakonec však vyšle záchrannou výpravu. Plány komplikuje hurikán blížící se ke startovní rampě a docházející zásoby kyslíku v kabině astronautů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Hodně stará verze Apolla 13 pokud bych měl srovnávat. Stáří rovná se delší stopáž, horší triky (dnes) a jedna osoba musí být ta otravná, která to pokaždé schytá. Aspoň tak mi připadalo, že stejně jako posádka jsem trpěl i já přes 2 hodiny. A nyní ohledně konce - není to spoiler, protože nikdo jiný ve Vesmíru v tu dobu nebyl - Rusové zachrání Amíky ve Vesmíru. To ve své době muselo dost předběhnout. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Namet "ztroskotani" ve vesmiru je slibny a sceny s uvizlou posadku patri k vrcholum tohoto snimku. Bohuzel je zde ale velky duraz kladen predevsim na "vedecky" aspekt sci-fi a tak povetsinu casu sledujeme sahodlouhe deni v ridicich stanicich na Zemi. Ze snahy vytvorit realisticky obraz vesmirneho programu tak vznikl bezkrevny suchar plny nesrozumitelneho vedeckeho zargonu. Je s podivem, ze i z neceho tak fascinujiciho jako je start vesmirne lodi se tomuto filmu podarilo udelat absolutni nudu (predevsim prvni start zachranne lodi je temer k nepreziti). Paradoxne, navzdory veskere realisticnosti se snimek neubrani rozlicnym nelogicnostem a nesmyslum--za vsechny priklady postaci ponekud rozpacite, politicky korektni rozuzleni. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, musím vzít v potaz dobu vzniku filmu.To, že z tohoto tématu vykrystalizovala myšlenka na spojení Sojuz-Apollo, je dalším přínosem v realitě. Gregory Peck, ten nádherný, charizmatický chlap, ten filmový tahoun v NASA a spousta ostatních lidí v celém týmu, odvádějících poctivou, mravenčí práci na záchranu posádky Apolla, jenž zůstane trčet vysoko nad matičkou Zemí. A čas a kyslík, to jsou dvě důležité veličiny. Nečekejte akční scény ve volném vesmíru, tenhle nechtěný předchůdce Armageddonu je prostě nemá. Ale má napětí, emoce, tragédii, radost...prostě všechno:-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne porovnateľné s Apollom 13, možno trocha slabšie. Síce nejde o môj preferovaný námet, avšak film ma svojimi formálnymi prostriedkami dokázal zaujať, po obsahovej stránke už trocha menej. Naozaj je obdivuhodné, ako je snímok vzhľadom na rok svojej výroby výborne technicky zvládnutý. Prospelo by však, keby tam bolo menej technických termínov a náležitostí čo sa týka štartu a obsluhy rakety vo vesmíre. Namiesto toho sa tu mohlo lepšie pohrať s jednotlivými postavami a venovať viac času ich psychológii. Minimálne by to pomohlo emotívnej a atmosferickej stránke, ktoré tu dosiahli ledva priemernú úroveň. 70/100 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Stoja výsledky, ktoré ste dosiahli, za cenu životov, ktoré ste stratili?" Keď zodpovedal inak sympatický Gregory Peck na túto otázku redaktorom rázne a kladne, vyvolalo to vo mne pocit odporu.. ale páčilo sa mi ako Peck stvárnil rolu šéfa riskantného kozmického výskumu, resp. že táto hlavná postava nepredstavovala prvoplánového hrdinu a vyvolávala v súvislosti s konaním k rozhodnutiu o záchrane tragickej výpravy rozporuplné pocity. Zajatí vesmírom sú skôr dobrodružným filmom okolo vtedy už reálne prebiehajúcich výskumných letov do vesmíru, než tradičným sci-fi. Vychutnával som si od začiatku skoro až dokumentárne zachytený proces fungovania vesmírnej stanice a neskôr film v rámci skvelo vybudovaného napätia už dianie moju pozornosť ani na chvíľu neopustilo. Vo chvíli, keď začína byť jasné, že jeden z troch kozmonautov posádky bude musieť obetovať svoj život pre záchranu zvyšných dvoch, je to pomerne slušná existenciálna tieseň. Každopádne po (viac-menej očakávaným) sklamaním či rozčarovaním z 2001 Vesmírnej odysey tentokrát za mňa úplná trefa do čierneho! (90%) (52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd. (westerns)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama