Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (392)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasika. I nevidomý není zas tak bezbranný v prostoru, který velmi dobře zná a pro nějž slepota a tma není překážkou. O čemž se záhy přesvědčí pár zločinců. Krásná Audrey nevidomou zahrála na jedničku. Přiznám se, že když jsem to viděl poprvé ještě za komančů v ČT - byl to nervák. Dnes už pod tíhou dalších modernějších snímků to na mne tak nepůsobí, nicméně beru tento film jako jeden z klasických snímků světové kinematografie. A mám dojem, že i nápad s bránícím se nevidomým tu byl poprvé... 4 balíčky heroinu. * * * * ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mrazivé drama podle divadelní hry láká hereckým mistrovství bruselské rodačky Audrey Hepburn, tentokrát v netradiční roli slepé ženy odkázané na vlastní zbraně, jelikož se nečekaně ocitá v hledáčku jistých obchodníků – a to díky panence plné heroinu. Hepburnové intenzivní příprava (údajně týdny před natáčením chodila se zavázanýma očima) vévodí působivému snímku, za který získala již svou pátou nominaci na Oscara. Blyštivý oscarový bronz chytala hned u té první z roku 1954 - Roman Holiday. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád (nejen ve filmu), když outsider díky své nezlomné vůli vyzraje nad zdánlivě nepřemožitelným soupeřem. Přesně, jako zde. Křehká Audrey stojí hned proti třem grázlům. A navíc má handicap. Kultovní komorní thriller s nádechem hororu. Zajímavý a napínavý! Děj filmu pojednává o jedné slepé ženě (Audrey Hepburn), která ve svém bytě čelí trojici nebezpečných lupičů. V roce 1967 byl snímek ČEKEJ DO TMY přijat s velkým nadšením a i když dnes může působit trošku naivně či konstruovaně, rozhodně stojí za zhlédnutí (a to i opakované). Kromě vynikajících hereckých výkonů stojí za pozornost především hudba Henry Manciniho, až hitchcockovská atmosféra (!!) a jedna velmi dobrá lekací scéna v samotném závěru, s tarzaním skokem mého oblíbence Alana Arkina (v českém znění vynikající Jiří Langmajer). Čtyřhvězdičková klasika. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Thriller, který se z větší části odehrává v jednom malém bytě, kde bydlí Audrey Hepburn. Ta je ohrožována skupinou zločinců. Oproti nim (i oproti divákům) je však v nevýhodě - je totiž slepá. Pro Audrey coby herečku to ovšem byla výhra, protože se této náročné výzvy chopila velmi úspěšně (nominace na Oscara). Této film ukazuje, že v oblasti thrilleru je někdy méně více - čím menší prostředí, tím soustředěnější stupňování napínavé atmosféry. Velmi podobný je dnes film Úkryt Davida Finchera. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých slavnejších filmov, čo mi stále unikal... Často som vídal v rôznych filmových klipoch krátky záber z filmu, ktorý ho celý dokonale vystihuje - a to A. Hepburn v tme so zápalkou. Práve táto scéna s A. Arkinom ako zloduchom v uzatvorenom byte je najlepšou a najnapínavejšou vo filme. Arkin bol celkovo príjemne slizký hajzlík a aj vďaka nemu film ani po toľkých rokoch nezapadol do zabudnutia. A. Hepburnová tu oproti klasike Prázdniny v Ríme už pôsobí ako skúsená a životom ostrieľaná žena. Film je pomerne komorný, takmer celý sa odohráva v jednom byte a jeho blízkom okolí, ale tvorcovia z toho dokázali vyťažiť maximum a aj preto sa film prepracoval do pozície jedného z klasických filmov svetovej kinematografie. 80%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Producent Mel Ferrer se ve filmu postaral o hlas v letištním hlášení. (Terva)
  • Počas druhej svetovej vojny pracovala 16-ročná Audrey Hepburn (Susy Hendrix) ako dobrovoľná sestra v holandskej nemocnici. Počas bitky o Arnhem sa do nemocnice dostalo veľa zranených Spojencov. Jeden zo zranených vojakov, ktorému Audrey pomohla uzdraviť sa, bol mladý britský výsadkár – a budúci režisér – Terence Young, ktorý o viac ako 20 rokov neskôr režíroval film s Audrey, Čakaj, kým sa zotmie. (TheRoller)
  • Majster hororu Stephen King vo svojej knihe "Danse Macabre" vyhlásil, že Čakaj, kým sa zotmie je najstrašidelnejší film všetkých čias. (TheRoller)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama