Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (392)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavý psychologický příběh o slepé ženě (výborná A. Hepburn), ohrožované ve svém vlastním bytě zloději a vrahy. Přes stáří snímku skvěle natočený thriller. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato dnes, po všech v mezidobí natočených komorních i jiných thrillerech, už Čekej Do Tmy nefunguje na "věci znalého" diváka tak jako tenkrát. Ve své době to ale musela být slušné tuhnutí krve způsobující záležitost. Na filmu je hodně znát jeho divadelní původ, ale i přes poněkud nereálnou zápletku (která, když už začne, je celkem bez problémů předvídatelná) mu nejde upřít jak obrazová, tak především herecká působivost s trvalou hodnotou. Hlavně Alan Arkin je tu bez legrace historicky hodnotným hajzlem bez špetky svědomí, a i když by to celé mohlo být o něco kratší, dá se říct, že to stojí za vidění jako pořád ještě hodně koukatelný kus dějin populárního filmu. Mám ale trochu problémy s tou téměř naivitou děje, takže dávám 70%. A ruku na srdce, leckterý současný efekty nabitý žánrový souputník Wait Until Dark si o tom může nechat zdát. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým se trojice kriminálníků pokouší získat panenku, je možná zbytečně komplikovaný, nicméně z dané situace vytěžuje maximum napětí. Rozehrávají nevyrovnanou partii, jejíž pravidla nedávají větší šanci hrdince. Susy však není úplně hloupá, naivní a důvěřivá, a navíc má přinejmenším tu výhodu, že zatraceně dobře slyší a k tomu, aby se mohla pohybovat, nepotřebuje světlo (což je nádherně demonstrováno v posledních minutách, zahalených zčásti do úplné tmy). Způsob, jakým scénář staví na jejím handicapu hraničí s morbiditou a souvisí s tím i můj největší problém s tímto filmem. Dokázal jsem si jej totiž velice živě představit jako ztřeštěnou komedii. Stačilo, aby zloději byli větší sympaťáci a hlavní hrdinka větší naivka. Námět k tomu opravdu vybízí. Navíc zde hlavního padoucha hraje Alan Arkin, kterého mám stále zafixovaného jako pošahaného kapitána ruské jaderné ponorky z komedie Rusové přicházejí, Rusové přicházejí… 80% Zajímavé komentáře: monolog, sud, genetique, Cimr ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Možná příliš vykonstruovaný, ale stoprocentně na tvorbu napětí zaměřený psychologický thriller. Působivá hra nervů se odehraje na ploše jednoho pokoje, potažmo jednoho bytu. Z jednoho úhlu pohledu může Wait Until Dark připomenout Hitchcockův thriller Rear Window (také pětihvězdičkové), ale při bližším porovnání vychází najevo, že tyto snímky pracují s divákem úplně obráceně a nelze je tudíž řadit do jedné společné škatule. Tu čistě thrillerovou však jednoznačně lépe naplňuje právě Wait Until Dark. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takovýhle filmařský žrádlo a ono jde v 15:25 na Nově, aby večer nezaclánělo superstar dvěstěpadesátéosmé řadě, to by se jeden posral. Napětím sem přestal psát i smsku malarkeovi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $17,550,741Tržby Celosvetovo $17,550,741 ║ Veľmi nápadito vybudovaný thriller s výborným obsadeným na čele s Audrey Hepburn v úlohe slepej Susy, ktorá má aj na úkor vady svoju dôvtipnosť a tým dokáže rýchlejšie reagovať než iný, potom aj taký Alan Arkin sa tu zaskvel ako chladný psychopat s nečakanými úskokmi a taktiež Richard Crenna si výborne počína a dopĺňa výbornú súhru postáv. A treba spomenúť aj husté budovanie atmosféry, napätia, a popri tom sa takmer celý film odohráva len v jednom byte a na celej ploche má stále čim zaujať. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekej do tmy vypráví o slepé ženě s tváří a úsměvem Audrey Hepburn, která je ve svém bytě prakticky terorizována několika muži kvůli jedné panence, kterou její manžel dostal od neznámé ženy na letišti. Velmi komorní snímek, který jen výjimečně opustí byt hlavní postavy je natočen brilantním způsobem. Hodně mu pomáhají herci, kteří byli vybrání s velkým citem. Přes hlavní postavu hranou krásnou, i když v tomto snímku ne tolik usměvavou, Audrey Hepburn až po Alana Arkina jako Roata. Atmosféra je skvělá a přesně jak čekáte graduje celý snímek do závěru, který ovšem nikterak nepřekvapí a je velmi předvídatelný a civilní. Možná je to škoda, možná ne, protože přesto je film působivý a zaujme většinu diváků. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Carrington .. Jeden byt, jedna slepá žena, jedna telefonní budka, panenka plná heroinu a banda lumpů, kteří se jí snaží získat. Skvěle zfilmovaná divadelní hra, která někdy trošku logicky skřípe, ovšem pohled na půvabnou Audrey Hepburn (ten krátký sestřih ji neuvěřitelně sluší) kdejaké chmury nad nedostatky spolehlivě rozpráší ;-) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohuzial, takmer som sa unudila k smrti... Nechcem byt zla, ale od filmu, ktory je na 153. mieste by som cakala urcite viac, ako len obycajny thriller, pri ktorom budem kazdych 5 minut pozerat na hodinky, kedy uz skonci. Tolko dier v scenari, tolko nelogickych veci a hlavne, vrrrr, nesmierne nesympaticki herci zapricinili, ze som mala istu chvilu tendenciu film ani nedopozerat. A velmi nerada musim skonstatovat, ze Audrey mi isla na nervy a vobec som jej nedrzala palce, ako by sa dalo od takejto role cakat. Asi to bude tym, ze scenaristi a hlavne Audrey asi v zivote nevidela spravanie slepeho cloveka, pretoze ona na slepu nevyzerala ani nahodou. Pohyby, mimika, smer jej pohladov, behanie po schodoch (?!?!?!)... Je mi to luto, ale nemozem dat viac, dokonca som chcela ist aj nizsie, ale rezia bola vyborna, rovnako ako aj dialogy. (Videne 26.9.2009) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Thriller, který se z větší části odehrává v jednom malém bytě, kde bydlí Audrey Hepburn. Ta je ohrožována skupinou zločinců. Oproti nim (i oproti divákům) je však v nevýhodě - je totiž slepá. Pro Audrey coby herečku to ovšem byla výhra, protože se této náročné výzvy chopila velmi úspěšně (nominace na Oscara). Této film ukazuje, že v oblasti thrilleru je někdy méně více - čím menší prostředí, tím soustředěnější stupňování napínavé atmosféry. Velmi podobný je dnes film Úkryt Davida Finchera. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

See No Evil. Komorní thriller hitchcockovského střihu situovaný do jednoho malého bytu. Oni něco chtějí, ona netuší, že to má. A jen tak mimochodem je slepá a s nezahojeným traumatem z nedávné minulosti. Výborné dialogy, promyšlený plán a napínavý závěr. Vypadá to v zásadě na sice nadstandardní, ale relativně běžný žánrový snímek, že? Co tedy dělá zrovna tento thiller výjimečným (krom toho, že je inspirací pro Fincherův Úkryt)? Audrey Hepburn, Richard Crenna, ještě jednou Audrey Hepburn, scéna s bavlněným šátkem a konfrontační momentky Richarda Crenny s, jak jinak, Audrey Hepburn. A ani ten Alan Arkin tu není pouze do počtu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli dětská panenka aneb nádherný, napínavý a od začátku až do konce strhující thriller navíc podkreslen opravdu působivým a v tomto případě vhodně zvoleným hudebním doprovodem. Chudák Audrey je až neuvěřitelné co musela tato hvězda vydržet za psychickou zátěž v boji o přežití..Její slepota, k tomu sama opuštěná ve svém vlastní domě jen odkázaná na nějaké vlastní zbraně, ale s velkým plusem že to tady velice dobře zná narozdíl od psychopatického Alana Arkina (Roat), v černých lennonovských brýlých který ji zde pronásleduje. Určitě jako výborný nápad, by bylo sledovat tento mrazivý horor někdy v noci s hasnutými světly, ale předtím bych si raději zkontroloval řetěz na dveřích..! Film musel mít ve své době značně veliký divácký úspěch a navíc to byl také poslední veliký a zásadní film této významné herečky, která se pak na nějakou dobu předčasně vzdá své úspěšné a bohaté filmové kariéry.. Zasloužilá nominace na oskara je v tomto případě celkem zasloužilá už jen díky tomu jejímu nevinnému a navíc věčně mladému úsměvu. Opravdu se jedná o mrazivý a děsivý horor který po těch dlouhých letech neztratil téměř nic na své působnosti i když z části se nechává určitě inspirovat staršími Hitchcockovými filmy. Následovalo několik podobně laděných snímků viz. např. moderní "Někdo se dívá". Za 5*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tvrdé a skličující. Hepburn a Crenna hrají jako o život. Velká inspirace pro Fincherův/Koeppův ÚKRYT. A navíc od režiséra mé nejoblíbenější bondovky DR.NO. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z několika filmů, které si pamatuji z nejútlejšího dětství. Obvykle jsem znal jen útržky, výjimečně název, ale ne tak u Čekej do tmy. Nemyslím, že jsem se u tohoto filmu někdy bál, čistě jsem jenom nesnášel Alana Arkina a ten jeho mastnými vlasy rámovanej slizkej ksicht (nic proti Alanovi, třeba v Útěku ze Sobiboru se mi líbil). A je to zvláštní, ale ani hrdinství Audreyiny postavy mě v dětství nijak zvlášť nepřipoutalo k sedačce. Já totiž vždycky strašně fandil Richardu Crennovi. Chtěl jsem, aby nakonec vstal a zachránil ji, aby to nebylo nic vážnýho. Možná kvůli jeho tunajší roli mám slabost pro takové ty tragické hrdiny, kteří nedokáží čelit osudu ani jej ovlivnit. Galantní, rytířští, i když dokážou být tvrdí, nikdy nejsou krutí a zlí. Lidi, které na špatnou stranu postavil osud a náhoda... Pak jsem se později dozvěděl, že místo Crenny ho mohl, kdyby neodmítl, hrát Robert Redford. Čekej do tmy je původně úspěšná broadwayská divadelní hra a je to na výsledku poznat (málo postav, jednota místa i času, hodně mluvení a ještě víc herectví). Kdyby tenhle film dostali do rukou horší tvůrci, skončilo by to fiaskem (A vím o čem mluvím.). Ale naštěstí aspoň tehdy nedostali a tak se můžeme stále nechat mrazit v zádech Audreyiným čekáním na smrt. Za zmínku taky stojí malá Julie Herrod, problémová holčička ve žlutých šatech, která si svou roli Glorie předehrála i předtím na Broadwayi. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller, který začíná spíše jako drama, ale vrcholí jednou z nejnapínavějších scén, kdy souboj nervů, světla a díky znalosti svého domova vyhrála perfektní Audrey Hepburn v jedné ze svých nejlepších rolí. Obrovská škoda pro celý filmový svět, že už se poté v žádné slavnější roli neobjevila. Navíc snímky, které se odehrávají téměř celé v jednom bytě, domě či místnosti mám velmi rád, protože mne baví pozorovat jak postupně houstne atmosféra a navíc herci mají možnost vystřídat mnoho poloh hraní. Alan Arkin v roli psychopatického Roat je opravdu děsivý a podal zde podobně jako Audrey jeden z svých životních výkonů. Ačkoliv je Terence Young známý především jako režisér prvních Bondů s Connerym, tak nepochybuji o tom, že Wait Until Dark je jeho nejkvalitnější snímek........ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdybych čekal do tmy v šedesátých letech v zatemněném kině, tak bych hodně dlouho otravoval všechny své známé tím, že jsem viděl vynikající thriller a posílal bych je do kina. Jenže já jsem do tmy čekal přibližně o čtyři desetiletí a mnoho viděných filmů později, takže jsem si to drama o slepé ženě ohrožované ve svém bytě třemi padouchy moc neužil. Možná je to tím, že složitě vymyšlená obelhávací hra zloduchů je totálně nevěrohodná, neboť jim stačilo vejít do bytu, pohrozit, ublížit, vzít si předmět zájmu a odejít. Místo toho padouši při nekonečném lhaní podceňují Susyno ušní vidění, čerstvě slepá Susy běhá po schodech jistěji než já a i při pochopení své situace nevyužívá žádné z jednoduchých řešení problému. Při spoustě nechtěně směšných situací pak působí dramatická hudba opravdu zábavně a při vrcholu večera, tedy leopardím skoku polomrtvého Roata, jsem smíchy spadl ze židle. To se asi nemělo stát. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený thriller se skvělým nápadem. Poslední čtvrthodinka opravdu nastavená na maximum. Celkem slušné čtyři hvězdy. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama