Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Producent Mel Ferrer se ve filmu postaral o hlas v letištním hlášení. (Terva)
  • „Wait Until Dark“ mělo jako původní hra od Fredericka Knotta premiéru 2. února 1966 v divadle Ethel Barrymore Theatre v New York City a odehrálo se 374 představení. (HellFire)
  • Julie Herrod hrála Glorii také v divadelním představení z roku 1966. (HellFire)
  • Titulky neuvádějí žádnou osobu zodpovědnou za kostýmy. To proto, že Audrey Hepburn (Susy Hendrix) si sama vybrala šaty v Paříži. (HellFire)
  • I když později přiznala, že to neplánovala, po dokončení tohoto filmu se Audrey Hepburn (Susy Hendrix) stáhla do ústraní, aby měla více času na své děti. (HellFire)
  • Roli Roata (Alan Arkin) bylo těžké obsadit, protože nikdo nechtěl hrát takového záporáka terorizujícího slepou ženu a natož pak Audrey Hepburn (Susy Hendrix). (HellFire)
  • Kina se podílela na tom, aby bylo posledních 12 minut filmu co nejstrašidelnějších. Pokaždé, když Audrey Hepburn (Susy Hendrix) rozbila jednu žárovku, zhaslo v sále jedno z již tak dost utlumených světel. (HellFire)
  • Počas druhej svetovej vojny pracovala 16-ročná Audrey Hepburn (Susy Hendrix) ako dobrovoľná sestra v holandskej nemocnici. Počas bitky o Arnhem sa do nemocnice dostalo veľa zranených Spojencov. Jeden zo zranených vojakov, ktorému Audrey pomohla uzdraviť sa, bol mladý britský výsadkár – a budúci režisér – Terence Young, ktorý o viac ako 20 rokov neskôr režíroval film s Audrey, Čakaj, kým sa zotmie. (TheRoller)
  • Jedná sa o jediný horor herečky Audrey Hepburn (Susy Hendrix), napriek tomu je často zaraďovaný do kategórie “suspense-thriller“. (TheRoller)
  • Majster hororu Stephen King vo svojej knihe "Danse Macabre" vyhlásil, že Čakaj, kým sa zotmie je najstrašidelnejší film všetkých čias. (TheRoller)
  • Hra sa znovu dostala na divadelné dosky v roku 1998 s premiérou 5. apríla v Brooks Atkinson Theatre a odohralo sa 97 vystúpení. Režisérom bol Leonard Foglia a popri Marise Tomei a Stephena Langa sa v jednej z hlavných úloh predstavil aj Quentin Tarantino. (TheRoller)
  • Audrey Hepburn (Susy Hendrix) chcela film natočiť v Európe, ale od tejto myšlienky upustila po tom, ako sa dozvedela, že natáčanie mimo USA by mohlo viesť k zatvoreniu niektorých nevyužitých štúdii v Hollywoode. (TheRoller)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama