Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený startrekovský film, zápletkou spojující cestování v čase, Borgy (kteří jsou často velkým tahákem NG) a ukazujícící něco z naší minulosti (vlastně budoucnosti ;-). Jeden z nejlepších filmů napříč Kirkovým i Picardovým velením. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejlepší Star Trek film, o tom nemíním diskutovat. Borgové jsou největší tahák Nové Generace, kromě toho se konečně dovíte jak vlastně došlo k onomu prvnímu kontaktu lidí s Vulkánci. Enterprise NCC 1701 E je k sežrání, tohle už není Galaktická (extra)třída, ale totální Suverén:) Zefram Cochrane forever! Jonathan Frakes umí a Jerry Goldsmith překonává i své vrcholné počiny DS-9 a Voyager. 90% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu nejlepší startrekovský film. Dosud nejzajímavější zápletka s agresivní rasou Borgů ("Borgové? To zní trochu švédsky." :)) - citace z filmu) dostane Enterprise do asi nejdramatičtější situace pod vedením kapitána Piccarda. Jak vše dopadne, to tady vyzrazovat nebudu, ale nervy to byly docela slušné. Poměrně zajímavě zvolené obsazení role opileckého vědce Jamesem Cromwellem. Alice Krige v roli vůdkyně Borgů má docela sex-appeal, asi bych se od ní nechal "asimilovat". :) Samotný první kontakt sice postrádá ono magické kouzlo např. z Blízkých setkání třetího druhu, ale přesto je také poměrně působivý, zvláště pak v kontextu s dalšími díly celé série. Btw. Všimli jste si, jak vše souvisí se vším? Patrick Stewart v tomto filmu ocituje malý kousek z knihy Hermana Melvilla Bílá velryba a o dva roky později dostane roli v TV filmu na motivy této knihy. Náhoda? :) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmový zářez Nové generace, který snoubí všechnu kvalitu Hvězdné štreky – strhující zápletku (které jsou odpudiví Borgové většinou zárukou), výborné efekty, dobré herecké výkony a nezaměnitelný smysl pro humor, tentokrát ještě podpořený postavou geniálního kořaly Cochrana, který svými hláškami a chování trochu ironizuje celý Star Trek. Frakes odvedl špičkovou práci a natočil kvalitní sci-fi, které se navíc může opřít o komplexní svět Star Treku. Navíc pobaví i ty, kteří jinak tomuto světu neholdují... a Jerryho taktovka? Líbám, klaním se, ústřední melodie je tak koncentrovaný patos, že mě válcuje na placku, jakmile ji slyším. Pro mě absolutně nejprvotřídnější jízdenka mezi hvězdy galaktickou první třídou. Jupí! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velký skok ve filmech z prostředí Star treku. Konečně splněné touhy fanoušků (budeme asimilováni, ANO!) a pravděpodobně nejlepší kapitán Hvězdné flotily Jean Luc Picard na své misi za záchranou lidstva... jak jinak. Netradiční prostředí Země po třetí světové válce představuje výjimečné přiblížení historie, která za mnoho let vyústí ve stavbu a samotnou existenci hvězdných lodí jako je Enterprise. Vynikající scénář s dějem, který potěší nejednoho fanouška a snad i neznalého. Postavy ve jménu tradice ze seriálu (snad kromě nových očí pro La Forge) dodržují své charaktery velmi dobře a vedle shakespearovského Patricka Stewarta opět potěší především Brent Spiner jako slavný Dat. Zatím nejlepší film z prostředí Star treku s výborně využitým potenciálem. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádné opatrné oťukávání a mazlení se s lodí. Frakes startuje od první chvíle naplno a doposud nejtemnější trekovský scénář (Mooreho předgalactický rukopis je hrozně znát) přetavuje do strhující podívané. Borgové díky tomu nepůsobí jakkoli směšně a ta samá posádka, která ještě v předchozím filmu téměř otravovala, najednou jako průvodce dějem funguje. Snad jen toho pozemského pošťuchování s opilým Cromwellem mohlo být méně. Jinak ale společně s Cestou domů určitě vrchol série a nebude náhodou, že se tomu tak děje zase při časovými hrátkami se Zemí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie som trekkies, ale viem, o čo ide a určite proti jednotlivým sériám nič nemám (najviac sa mi páčil Hlboký vesmír 9). STAR TREK: PRVÝ KONTAKT ma už v kine, začiatkom roka 1997, potešil. A to nielen dravou réžiou, sympatickým zmyslom pre nadhľad, kvalitnými CGI trikmi, pôsobivou výpravou, či príjemne zohraným kastingom, ale i prekvapivou hororovou (!) atmosférou. Temné, sem-tam zlovestne do tmy a šera blikajúce uličky gigantickej vesmírnej lode, ktorými sa malátne pohybujú zombies Borgovia (moja zrejme najobľúbenejšia startrekovská rasa - a najmenej sa hodiaca do univerza Star Treku). Proste krása. Bonusom je erotická scéna medzi kráľovnou (Alice Krige – SLEEPWALKERS) a Datom (Brent Spiner). Skvelá zábava pre fanúšika seriálu, sci-fi, akcie a hororu. Kino Považan NMnV 1996 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich ST filmu a minimalne z tech s novou posadkou urcite nejlepsi. Mame tu zajimavej pribeh, kterej se rozdeluje na dva mensi a tentokrat jsou zajimavy oba dva, jak bojovani Pickarda a spol. proti Borgum, tak stavba prvni warpovy lodi. Celej film se neco deje, spousta akce, spousta souboju, perfektni triky a hlavne paradni a docela temna a napinava atmosfera, hlavne diky paradni zaporacky rase Borgu, ktery vsichni vypadaj fakt libove. Navic trikove tentokrat prakticky bezchyby, masky taky paradni a herci se snazi, hlavne Stewart dostane radnej prostor a bezezbytku ho vyuzije. No a pak tu je hodne vtipnej vagabund Cromwella. Celou dobu jsem se bud skvele bavil nebo byl napnutej, takze jasnejch 5*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kapitán Picard se, po předchozím nepříliš přesvědčivém pokusu, chytil pevně kormidla lodi a natočil plachty USS Enterprise tím správným směrem - do minulosti. Tam fungovala akce, napětí i humor - tedy zvlášť v přítomnosti ožralého rockového vědce Cochrana, jehož panická hrůza z budoucí slávy byla naprosto úchvatná. Já se zkrátka bavil skoro stejně dobře jako u Cesty domů a tu považuji za nejlepší startrekovský kousek. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nepochopitelně uspěchaný začátek nestíhá uvést do děje, později to není lepší. Věci se dějí podivně rychle, což k neabramsovskému Star Treku jaksi nepatří, a nutno dodat, že je to velmi rušivé a až nepatřičné. Vůbec celé se to posunuje k bezduché akční sci-fi, kde nelze pochopit chování záporáků ani hrdinů (viz potřebuju najít uprchlou ženu z minulosti a uklidnit ji, tak za ní pošlu klingina - tomu říkám plán). PS: Neviděl jsem dlouho nic tak morálně závadného, jako když Pickard zastřelí vlastního anonymního borgy infikovaného člena posádky s tím, že "už mu není pomoci". On sám v minulosti infikaci borgy přežil a kdyby se to stalo jakémukoliv neanonymnímu čnenovi Enterprise, jistě by plešatý tatík vyrazil na druhou půlku galaxie, aby mu pomohl - ale anonymní vojáček? C'est la vie... hlavně že máme svojí pomstu. A takový by být Star Trek neměl. Vlastně doposud byl právě o tom, že takový není. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jednoznaně nejlepší díl. Výborná Atmosféra, solidní herecké výkony, dokonalé Triky, a James Cromwell. skvělé. Live long and Prosper! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„If his chest had been a cannon, he would have shot his heart upon it.“ Jean-Luc Ahab vede svou posádku na cestě pomsty za Moby Dickem z kvadrantu Delta. My si nějakými švédskými tenisty, co ani neznají čísla podstatných jmen, Federaci rozvracet nedáme! Červená barva hodnocení mě poněkud překvapuje. Televizní look, nevýrazná akce, nejistý komandér Riker na režisérském můstku, otravná linie s chlastem nasáklým vynálezcem warpu - ještěže alespoň po vendetě prahnoucí Picard ukázal, že má pod uniformou nějaké koule. Jako třeba rozverný pan Data. Zatímco lidé mají obavu, že je budou Borgové asimilovat, on se bude s jejich královnou milovat určitě.. P.S.: Radyo, jestli se Ti tak líbila, naraz na kuchyňský mixér hlavu figuríny z výkladu a běžte na rande.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jediné, co Prvnímu kontaktu ubližuje, je i přes Frakesovu snahu a viditelně solidní rozpočet televiznost interiérů (hlavně Enterprise - je to probůh nejvyspělejší loď Federace, tak proč uvnitř vypadá tak strašně sešle!) a svázanost s televizním seriálem, který brání Star Trek panicům proniknout hlouběji a skutečně se nechat unášet až tam, kam dosud nevkročili. Ale jinak jde o skvělé sci-fi s mimořádně vydařenou akcí, neméně pěknými efekty a hlavně příběhem, jenž pro STAR TREK jako univerzum něco znamená. A Frakes je božan i před kamerou. Věřte, nevěřte. ;) P.S.: Goldsmith válí. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrý Star Trek film, ačkoliv Borgy moc nemusím. Až po zhlédnutí tohoto filmu jsem byl schopen náležite ocenit šestou epizodu třinácté série South Parku - Pinewood Derby. ()

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama