Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádné opatrné oťukávání a mazlení se s lodí. Frakes startuje od první chvíle naplno a doposud nejtemnější trekovský scénář (Mooreho předgalactický rukopis je hrozně znát) přetavuje do strhující podívané. Borgové díky tomu nepůsobí jakkoli směšně a ta samá posádka, která ještě v předchozím filmu téměř otravovala, najednou jako průvodce dějem funguje. Snad jen toho pozemského pošťuchování s opilým Cromwellem mohlo být méně. Jinak ale společně s Cestou domů určitě vrchol série a nebude náhodou, že se tomu tak děje zase při časovými hrátkami se Zemí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nepochopitelně uspěchaný začátek nestíhá uvést do děje, později to není lepší. Věci se dějí podivně rychle, což k neabramsovskému Star Treku jaksi nepatří, a nutno dodat, že je to velmi rušivé a až nepatřičné. Vůbec celé se to posunuje k bezduché akční sci-fi, kde nelze pochopit chování záporáků ani hrdinů (viz potřebuju najít uprchlou ženu z minulosti a uklidnit ji, tak za ní pošlu klingina - tomu říkám plán). PS: Neviděl jsem dlouho nic tak morálně závadného, jako když Pickard zastřelí vlastního anonymního borgy infikovaného člena posádky s tím, že "už mu není pomoci". On sám v minulosti infikaci borgy přežil a kdyby se to stalo jakémukoliv neanonymnímu čnenovi Enterprise, jistě by plešatý tatík vyrazil na druhou půlku galaxie, aby mu pomohl - ale anonymní vojáček? C'est la vie... hlavně že máme svojí pomstu. A takový by být Star Trek neměl. Vlastně doposud byl právě o tom, že takový není. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Párny ale mizerný. Presne takýto je tento diel. Napriek lákavému deju (strašidelní Borgovia, cestovanie v čase, prvý kontakt) je to len tuctová rutina, ktorá len na pár sekúnd vyjde z priemeru (prvé zjavenie slečny Borgovej). Data a James Cromwell čoby rokenrolový ožratý spasiteľ Zeme sú jediné svetlé okamihy tejto tuctovej predĺženej časti TV seriálu. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

I po třech zhlédnutích v podstatě nemám slov - pecka ve všech směrech. Naprosto fantastická atmosféra po celý film, obzvlášť hororově laděné pasáže s Borgy, ta inspirace Vetřelcem je zde znát - vidět to v kině, tak mám normálně husinu. Borgové jsou fakt odporní, k tomu ještě naprosto dokonale ladící soundtrack a zběsilé nájezdy kamery reprezentující vidění Borgů. Skvěle tu funguje nejen mix zvuku, ale i mix vážných a hororových pasáží s těmi humornými, Frakes přesně věděl, kdy tam dát vtip, kdy dát scénu odehrávající se na Zemi a kdy na Enterprise. I všechny známé postavy našly své využití, nikdo nepřekážel. Musím ovšem přiznat, že bych si přála o něco větší roli pro Rikera a Troi, jelikož pro ně mám slabost. Zase ale nechci narušit tu skvělou rovnováhu filmu. Mimo jiné scéna s opilou Deannou je jedna z nejvtipnějších věcí, pokaždý se u toho řežu smíchy, fakt by mě zajímalo, na kolik pokusů to točili. Ještě bych dodala, že i co se týče CGI, tak je to krása, ten film vůbec nezestárl. Zejména na Enterprise E, mou nejoblíbenější loď ze Star Treku, je radost pohledět. P.S.: Asi nejlepší využití simulátoru za celou Novou generaci. P.P.S. Úvodní scéna je jednou z nejpůsobivějších snových sekvencí, co jsem kdy viděla. 10/10 ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Příběhově tedy nic extra. Cestování časem je až přespříliš zneužívaná zápletka v tomhle žánru. Tolik zneužívaná, že je hlavní zápletkou jak ve čtvrtém, tak osmém, v podstatě i v sedmém díle (a nakonec i v restartu série z roku 2009). A to už je trochu zívačka, zvláště pak, když cestování časem ve čtvrém filmu bylo uděláno bezchybně. Pro mě jsou vrcholy Star Treku tedy někde jinde (a sice v prvním, čtvrtém a šestém filmu) a to i přesto, že tenhle díl má pěkný vizuál, zase se vrátil Jerry Goldsmith tentokrát i ve spolupráci se svým synem Joelem (u Jerryho je vidět, jak, narozdíl od ostatních skladatelů, kteří na Star Treku pracovali, vnímá celou sérii komplexně, využívá i nějaké ty leitmotivy a dává výrazný prostor základnímu tématu Alexandra Courage i variacím na to své geniální z prvního ST filmu) , objeví se tu Robert Picardo, je tu onen "první kontakt" a pár lehce hororových i humorných scén ("A vy všichni jste teda astronauti jako z nějakýho Star Treku?"). Můj pohled může být zkalen v poslední době se projevujícími nesympatiemi vůči Patricku Stewartovi (které ale zase vyrovnaná Jonathan Frakes), ale osmý Star Trek jsem schopen ocenit možná tak v rámci kontextu celé série, nikoliv jako samostatné skvělé sci-fi, jak ho tu několik lidí prezentuje, protože na to je to příliš naivní a možná i uspěchaná záležitost, která mě nedokázala správně vtáhnout. Když jsem byl malý, měl jsem raději sestavu nové generace, tu starou jsem znal jen z několika dílů původního seriálu. Po zhlédnutí filmů musím říct, že jsem si tu starou oblíbil více. Její charaktery jsou mi bližší, postavy jsou vznešenější (i když často paradoxně směšné) a ten správný kravaťácký styl Star Treku vystihují mnohem více. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • První film ze série, který získal "přísnější" rating PG-13 (silně doporučený doprovod rodičů pro děti mladší 13 let). (Martin00x)
  • Původně se uvažovalo o názvech Star Trek: Borg, Star Trek: Destinies, Star Trek: Future Generations či Star Trek: Generation. Posléze byl vybrán název Star Trek: Resurrection (Star Trek: Vzkříšení), od kterého bylo nicméně upuštěno poté, co studio Fox oznámilo, že 4. díl filmové série Vetřelec ponese název Vetřelec: Vzkříšení (1997). (mirliflore)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama