Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Otázkou je, zda právě krátký život Edie Sedgwickové stál za natočení. Přesto, že v něm má hrát prim Andyho múza i sám pochybný umělec, zdá se být spíše výsekovou koláží frenetické doby a druhu společnosti v ní. Výsledkem je vystřihovánka z bulvárních plátků různé kvality, chaoticky poházená po podlaze, hned vedle drahých kožichů, prázdných lahví od whisky a zaškrcovadla... a tak jediným důvodem, proč vůbec snímek vidět, zůstává ten, proč jsem ho vlastně chtěla vidět - Sienna Miller, která se narodila se čtyřicetiletým zpožděním. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k negativním komentářům zde otištěným, i když oceňuji aspoň to, že jsem prostřednictvím filmu nahlédl do bájné Warholovy Factory a udělal si jakýs takýs obrázek, jak to tam chodilo (ovšem zůstává ootázkou, nakolik hodnověrné tohle ztvárnění je). Za klad beru i to, že film se proti osobě velkého Andyho vymezuje vpodstatě negativně (i podle mého je to přeceňovaný autor, který měl nanejvýš prst na tepu doby, víc nic), tj ukazuje ho jako člověka nesmírně vlivného a vpravdě sebestředného, jakousi magnetickou horu, jakéhosi pseudootce -- ovšem bez pocitu jakékoli odpovědnosti vůči svým "groupies". ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Warholka selhává už ve svém prvotním záměru natočit životopisný film o dobové hvězdičce americké popkultury 60. let, která se záhy předávkovala drogami. O nic víc než zachytit životní příběh lehkomyslné holčičky z bohaté rodiny scénář neusiluje, jenže to je proklatě málo. Edie Sedgwick nepředstavovala nějakou výraznou osobnost, není zkrátka dostatečně zajímavá jako ústřední hrdinka filmu. Tohle by fungovalo řekněme u Janis Joplin, ale v tomhle případě měl být film spíš než o bezvýznamné oběti drog o Warhol Factory, bizarním prostředí newyorské umělecké komunity nasáté drogami a jejich snobské klientele. Takhle je jediným plusem přítomnost Sienny Miller, které to opravdu sluší, i když už jí drogy nezadržitelně táhnou ke dnu. Tady si člověk uvědomí, čím se inspirovala móda heroin chic style v 90. letech. Nic víc už na tomhle kousku zajímavého není. Celkový dojem: 35 %. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jsem hluboce povrchní člověk, řekla pop-artová ikona Andy Warhol. Factory Girl je hluboce povrchní ...nebo povrchně hluboký? portrét jeho múzy...aneb Jak dívka s rodinnými traumaty Edie Sedgwick získala svých patnáct minut slávy a ztratila všechno...Pro Warholovu tvorbu mám slabost, ale George Hickenlooper natočil poněkud mělký, vizuálně blyštivý film. 5/10 ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film se zvláštním obsazením. Pořád přemýšlím, zda je to hodně špatné A-čko či překvapivé B-čko. Děj je takový rozhádaný, zápletka mdlá a atmosféra plochá. Sympatie ke kterékoli z postav se hledají těžko. Andy vyznívá jako sebestředný chladný egomaniak, Hayden dělá z Boba ještě většího fouňu a Eidi je taková holka, co si myslela, že je mnohem větší jak její stín, egocentricky nerozvážná a lehkomyslná, která dělá přešlapy na každém kroku a přisuzuje je svému okolí. A když na chvíli najde stabilitu a perspektivu, tak ji zahodí za to, aby se ještě strměji mohla řítit ke svému dnu. Prostě o holce, které se stříbrná lžička rozpustila v puse... Ano, někde tam na začátku, tak krásná holka (jak by řekl Andy), s takovým talentem. Jenže myslet si, že ti svět spadne do klína většinou znamená, že sama padneš k jeho nohám. Občas nejsme tím, čím jsme jen díky sobě, ale díky tomu, co z nás dělají ostatní. I když to nechcete vidět, v dobrém či zlém. A ne vše se vždy v dobré obrátí, a ne navždy tu pro vás budou ti, co vás milují. Jak řekl ke konci Bob - "I would help her if I could...". ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Katie Holmes byla původně obsazena do role Edie Sedgwickové, ale nakonec z toho vycouvala, protože kvůli své víře nechtěla hrát drogově závislou. Navíc před natáčením otěhotněla. (HappySmile)
  • V originále řekne Andy Warhol jedno české slovo a tím je "dost". (HappySmile)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama