Velký Gatsby

Drama / Romantický

USA, 1974, 144 min

Jack Clayton

• Houdini

Oscar 2 : Kostýmy, Hudba - A(9.3.2004)

• Renton

Scénář: Francis Ford Coppola(14.9.2010)

Rozpočet $6,5miliónaTržby USA $26,533,200Tržby Celosvetovo $-(6.6.2009)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $20,563,273(23.12.2006)

Kterak Francis Ford Coppola zavraždil Francise Scotta Fitzgeralda svým scénářem jistěji, než kdyby po něm hodil granát, čili jeden Kmotr bravurního adaptéra literárních předloh nedělá. Unylá vyprávěnka bez nápadu nicméně na několika místech jiskří příjemně retro záblesky a Redfordovi role padne jako ulitá, což je bohužel zazděno tím, že má ve filmu prostoru asi jako nosorožec v panelákové kuchyni. Díky tomu se mi překvapivě nejlepší zdála Mia Farrow, její Daisy ve mně budila stejnou touhu ji rozčtvrtit, spálit a nasypat do žumpy jako Daisy knižní.(14.1.2008)

VELKÝ GATSBY není VELKÝ WALDO PEPPER! VELKÝ GATSBY nevypráví o počátcích aviatiky. VELKÝ GATSBY je vyčichlá adaptace velkého románu.(13.1.2003)

• Ducharme

Snímek zcela otrocky kopíruje povrchní aspekty Fitzgeraldovy literární předlohy. Vše je propracováno do detailu – domy, kapela, účesy a oblečky, či žvásty zbytečných vedlejších postav, které jsou do snímku násilně vecpány snad jen kvůli režisérovu maniakálnímu přesvědčení, že cokoli opomenout by byl hřích. Ono místy rozkošné vizuální ztvárnění však časté nepochopení postav a s ním spojený mizerný výběr herců neskryje. Zahrát panáka Gatsbyho, který by měl veškeré pocity a pohnutí vyjadřovat očima a mimikou, se jinak skvěle uhlazenému Redfordovi nepodařilo. Mia Farrow udělala z postavy sice pitomé, na papíře však snesitelné, postavu, jejíž afektované výlevy nelze přejít ani při vypnutém zvuku. Bruce Dern jako Tom Buchanan je důkazem režisérovy přehnané snahy o ukázkového omezence. Největším krokem vedle je však Karen Black v roli Myrtle. Marně jsem pátrala po jakémkoli náznaku přerodu z blbounovy špindíry od benzínky v šelmu z města, který je pro jeji postavu a chování určující. To, že místo plnoštíhlé dračice vybrali pohublou šmudlu, radši přehlížím. Snad jen pro ňoumu Carrawaye nemohli vybrat nikoho lepšího, než věčně vyjeveného Watersona od kterého se nějaké to herectví snad ani očekávat nemůže. S takto mrzkým základem pak už nepřekvapí, že vztahy mezi postavami – především ten mezi Gatsbym a Daisy – postrádají náboj a vyznívají úplně jinak, než-li tomu bylo v předloze. Z Velkého Gatsbyho se tak stává slizem potřená romance, kterou již tisíckrát ožmoulal a vyplivl kdejaký tvůrce červenoknihovní a na kterou je radno rychle zapomenout.(5.9.2011)

• k212

O mnoho slabší než kniha a moc to nezachraňují ani skvělí herci, škoda.(3.4.2003)

Great Gatsby? Little Gatsby. Viac než inokedy sa mi tu hodí anotácia k filmu Godzilla - Size DOES Matter. Romantika "nebezpečne" zachádzajúca do sentimentu mi vôbec nevadí (menujem trebárs film Vek nevinnosti, ktorý šialene zbožňujem), vadí mi, ak romantika "bezpečne" zachádza do nulovej emocionality.(3.4.2008)

Jeden z velkých románů literatury U.S.A. Za posledních dvacet let nevyšel v češtině, asi zde není tak velký, jako řada jiných titulů, co jsou jen - smetím - na pultech knihkupectví. Román je to značně autobiografický, neb autor správně odhadl, že vše co napíše, co nejpřesněji ze svého života, a podá zajímavou formou, tak bude interesantní pro bystrého čtenáře. Film je jen - doplněk k románu. Jen filmaři konkretizovali obsah autorovi práce. A to ještě s ohranými herci, ale je více vydařený než jiné filmové katastrofy klasických literárních děl ...***(15. 10.2010)(16.10.2010)

• blackrain

Pokud by to nebylo zdlouhavé a v některých pasážích opravdu nudné, tak bych klidně přihodila o hvězdičku navíc. Na chvilku mě pohltila dobová atmosféra, od které jsem se bohužel rychle odpoutala a příběh kolem mě prošuměl do ztracena. Prostě jsem se příběhu nedostala na kloub. To se holt někdy stane. Nic na tom nezachránili ani fešák Robert Redford a Mia Farrow.(15.9.2010)

6/10 Plochá kostýmní přehlídka s výbornými herci.(25.9.2010)

• danecek24

32. Zlatý Glóbus za rok 1974 - cena (1) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Karen Black - nominace (3) - Nejlepší herec ve vedlejší roli - Bruce Dern, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Sam Waterston, Objev roku (herec) - Sam Waterston(1.1.2009)

Atmosféra, kostými a prostředí jsou výborné, bohužel otrocké převedení knihy na plátno nefunguje. Mia Farrow a Robert Redford jsou sice krásní a Mia dokonale protivná, ale dívat se na ně přes dvě hodiny nudí.(16.12.2011)

Tolik kritiky nemůže jeden film snést... =D(26.4.2009)

V pořadí již třetí filmová adaptace slavného románu F. Scotta Fitzgeralda z roku 1974 s Robertem Redfordem a Miou Farrow v hlavních rolích. Scénář : Francis Ford Coppola. Kamera : Douglas Slocombe. Mia Farrowová byla v době natáčení těhotná, což se režisér rozhodl zakrýt tím, že kamera herečku zabírala z blízka, případně na sobě Farrowová měla rozevláté šaty, které její narůstající bříško do značné míry zakrývaly.(25.4.2011)

• Thommie

Ploché vyprávění bez špetky nápadu, atmosféry natož emocí(15.9.2010)

Ach jo, tak takhle se dá prošvihnout vynikající kniha. Nevím, co je na filmu špatně. Velký Gatsby nepatří ke stěžejním dílům americké literatury jen tak nadarmo, ale pokud někdo čte nebo slyší toto označení a pak jenom vidí film, řekne si: A to jako proč? Přes kostýmy a pečlivou snahu zachytit dobové reálie, přes účast hereckých hvězd i pěknou kameru se z filmu kouzlo knihy úplně vytratilo. Škoda!(3.5.2010)

Divadelní scénář a divadelní herectví se míjí s fetišistickou výpravou a operetní inscenací večírků (rvačka či skákání do bazénu jsou pojaty jako hudební číslo). Vše je tu vyjádřeno dialogy (Vzpomínáš, jak to tehdy bylo?) či monologem vypravěče. Na jevišti se svět tvoří slovy, ale v této simulaci zašlé doby všechna ta divadelnost působí falešně a neupřímně.(1.11.2010)

• Riley

proč byli všichni stále tak příšerně zpocení?(20.6.2011)

<< předchozí 1 2 3