Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z posledních hollywoodských velikánů Kirk Douglas (1916-2020) se v sedmdesátých letech dvakrát pokusil o režii, nejprve dobrodružným snímkem Rošťák na motivy Stevensonova "Ostrova pokladů" a potom westernem Patrola, v němž sám ztělesnil cynického muže zákona s politickými ambicemi. Marshal Nightingale je v čele svého oddílu v patách obávanému bankovnímu lupiči Jacku Strawhornovi. Svou snahu o prosazení práva dává okázale najevo obyvatelům texaského městečka, kde hodlá zlosyna poslat k čertu. Chce se totiž stát senátorem a každý hlas se může hodit. Ovšem události nabírají nečekaný směr, když se role obrátí a psanec vezme namyšleného představitele zákona do zajetí. Nestačí mu, že ho zesměšní, jeho pomsta je totiž mnohem rafinovanější. Řídí se při ní heslem: "Čestný muž zůstane čestným jen do okamžiku, kdy se mu to vyplatí." Douglas se poučil z nezdaru své režijní prvotiny a vytvořil revizionistický western, typický pro první polovinu sedmdesátých let (např. McCabe a paní Millerová), kdy se řada žánrových snímků nepokrytě vyjadřovala k současné politické situaci. Mezi dalšími herci zaujme zejména Bruce Dern, jenž svého psance Strawhorna pojal jako neohroženého lidového hrdinu. V menší roli Mexičana Pepeho se objevuje pozdější mexický režisér Alfonso Arau (Jako voda na čokoládu, Procházka v oblacích). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Je parné letní ráno, a vy jste po nejšílenějším mejdanu za posledních pět let, vaše hlava a váš žaludek vám to dávají dost najevo a vy přijdete někde v tý zatuchlý díře, která už ani nevíte jak se jmenuje, do toho nejzanedbanějšího podniku v okolí, na pivo, cigáro a nejhorší snídani vašeho života. Teprve při tom si vzpomínáte, kdo jste, co tu děláte a co se dělo minulou noc. Za vámi blíká stará neonová světla na hracích automatech, na baru stojí velká telka z roku ´79 a drsnej šerif má hodně drsný řeči , chlapi jsou opálení, zarostlí a mají černé klobouky. Páni, to byl trip! ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený western, který poněkud sráží absence kladné postavy. Nepochybně je to záměr, ovšem v daném žánru by mělo fungovat jak zlo, tak dobro. Na druhé straně je sympatické na každém metru filmu proklamované přesvědčení autorů, že politici byli vždycky hochštapleři. V hodnocení trošku přidávám za Kirk Douglase, který hraje jako z partesu a navíc ho mám rád. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Satirický až výsměšný western, kde Kirk Douglas zpochybňuje základní hodnoty, na které jsme na Divokém západě zvyklí. Jeho U.S. Marshall kandidující na senátora je mazaný pokrytec, jenž si dokáže svým projevem omotat prostý lid kolem prstu a má pusu plnou bezobsažných plků. Bruce Dern tak v roli přímočarého desperáta vedle něj působí jako vzor všech ctností. Zpočátku dokonce nevíme, s kým máme sympatizovat a tahle dvojznačnost funguje až do konce. Kirk Douglas se ukázal být sebekritickým a přemýšlivým tvůrcem, který neváhá i do zdánlivě klasického westernu vložit spousty demýtizujících prvků (ani ta americká vlajka nevyjde bez úhony), takže po skončení máme o čem přemýšlet. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

WANTED a VOTE. Podobnost těch dvou slov na plakátech (nejen) Divokého západu je jen čistě náhodná.. Netradičně pojatý western s podtextem politické kritiky, v jehož finále nerozhodují rychlejší a přesnější střelci, ale peníze (Honest men stay honest only as long as it pays). De facto vizionářské, že..? Bruce Dern, 40 let předtím než si musel vyslechnout historku o černém ptáku, podává akurátní desperátní výkon.. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Pro Jamese Stacyho byla role Harolda Hellmana první od jeho nehody v roce 1973, kdy byl na své motorce sražen opilým řidičem. Přišel tehdy o svou levou ruku a levou nohu. Kirk Douglas napsal tuhle roli přímo pro něj. (Mol)
  • Ve filmu Pepe (Alfonso Arau) říká Strawhornovi (Bruce Dern): "Co jste čekali Joaquina Murrieta?" Mluví přitom o Joaquinovi Carrillo Murrietovi, který byl nechvalně známým banditou při zlaté horečce v padesátých letech devatenáctého století. (Mol)

Reklama

Reklama