Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taw Jackson byl propuštěn z vězení a vrací se do svého města. Jeho ranč koupil podvodem obchodník Pierce. Před nějakou dobou zaplatil Lomaxovi, aby Tawa zastřelil. Chtěl odkoupit jeho ranč, protože chce jeho bohatou půdu. Jenže Taw přežil a teď se chce pomstít. Pierce najme Lomaxe znovu, ale Pierce mu nabídne lepší, výhodnější dohodu a tak se přidá na jeho stranu. Pierce bude převážet 500 tisíc dolarů ve zlatě v upraveném povozu. Je celý z kovu, má střílnu a doprovází ho horda poskoků na koních. Billy, expert na výbušniny nastraží nálože pod most. Odříznou tak vůz od ozbrojeného doprovodu. Pomůže i pár dalších lidí, farmář i indián. Zlatý prach v sáčcích schovají do sudů s moukou. Farmář je má odvézt do bezpečí. Zlato by ale chtěli i indiáni a tak dojde k dalšímu výbuchu. Taw podle dohody schová zlato na půl roku. Potom se všichni opět sejdou a kořist si rozdělí. (TV Barrandov)

(více)

Recenze (44)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Netypická, ale o to lepší Waynovka. Wayne tu nehraje ani šerifa bránícího vězení, ani tatíka, který zachraňuje svoje syny, a už vůbec ne vojáka, který bojuje se zlotřilými rudochy. Naopak se chystá vyloupit zásilku zlata (sice pro to má omluvu, ale loupež to je), a za tím účelem dá dohromady partu podivných existencí - silného Indiána (!), opileckého odborníka na výbušniny, nerudného dědka s mladou manželkou (nebo otrokyní?) a prohnaného pistolníka. Toho hraje Kirk Douglas, takže je jasné, že ze všech parťáků má největší roli on. Jeho špičkování s Waynem nemá chybu. Vůbec film je dost komediálně založený a rvačka v saloonu jako by vypadla ze Spencer-Hillovek (včetně siláka co přetlačí deset chlapů a vyrazí s nimi okno). Taky je tu troška špagetovosti, jak v námětu, tak třeba ve výskytu kulometu. A ještě ke všemu se Wayne spolčí s celým kmenem Kiowů. Opravdu netypická Waynovka, kterou si u mě po slabém Billy Youngovi vylepšil Burt Kennedy skóre. Jenom je škoda, že Bruce Dern se jenom mihne. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Na jedno zhlédnutí docela zábavná dějově jednoduchá westernová báchorka. Pro mě by film získal na atraktivitě obsazením mladších, pohlednějších a i méně známých tváří. Tady se ale opět sází na zprofanované pardály Haulywůdu - obstarožního obtloustlého Wayne a staršího odpudivého Douglase, který obnažený do půl těla vypadá jako stažený králík...Velmi pěkné exteriéry! ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím kolikrát spolu John Wayne a Kirk Douglas vlastně hráli, ale už jen vidět tyto dvě legendy spolu v jednom westernu stojí za to. Navíc jsou oba za loupežníky a ještě jeden jako nájemný vrah. Připraví zajímavý plán, na kterém mě nejvíc zaujal fakt při samotné realizaci, jak budou zlatý prach z mouky filtrovat. Tak jako tak je to docela zajímavý western, ve kterém není o bitky a drobné přestřelky nouze. Mimo hlavní akci, samozřejmě, ta v závěru nabízí mnohem víc. Protože když nemůžeš spravedlnosti dostát legální cestou, je načase zkusit jiný směr. Všimněte si, že se dohromady dala opravdu zajímavá partička lidí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Westerny J. Wayna odškrtávam postupne a naozaj sklame iba máloktorý. Toto je stávka na istotu, kde ide o zlato, česť a trocha chlastu. Ťažký opancierovaný voz s veľkou bandou pistoleros nesie pravidelne kopu zlata a J. Waynovi to nedá. Zvlášť keď mu šéfuje zloduch, ktorý sa zmocnil jeho farmy. Herecká dvojka Wayne a Douglas si rozumie a zbytok partie v poradí indián, ožran a prchký starec ich skvelo dopĺňa. Plány iba výnimočne vychádzajú na 100% a ani tu to nebude inak, preto je záver tak pozerateľný. Nitroglycerín v rukách alkoholika je nebezpečný, ale dôverujte mu...Fanúšik westernov sklamaný určite nebude. 80%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zábavná "revenge-heist" historka, stavějící na netypickém vztahu dvou hlavních představitelů. A neobvyklá je i motivace Johna Waynea (tedy, trochu, v jistých aspektech;)). Od filmového studia sázka na jistotu, včetně gatlingu samozřejmě:) Žádná přelomová záležitost to není, a vidět to podruhé asi budete potřebovat jen pokud jste ortodoxní fandové někoho z herců nebo RODOKAPSů. 70% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Kirk Douglas přijel jednou pozdě na natáčení, protože točil reklamu pro demokratického guvernéra Kalifornie Edmunda G. Browna. Johna Wayna to tak rozzlobilo, že druhý den přijel pozdě kvůli natáčení reklamy pro republikána Ronalda Reagana. (facojurka)

Reklama

Reklama