Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovětský celovečerní barevný film byl natočen podle proslulého románu Nikolaje Ostrovského „Jak se kalila ocel" (po prvé zfilmoval tento román v r. 1942 režisér Mark Donskoj). Je to historie Pavla Korčagina, mladíka, který prožívá za revoluce velmi těžký osud. Vlastní zkušenost i příklad revolučního námořníka Žuchraje jej přivedou do řad revolucionářů. Z odstrkovaného, kdysi plachého chlapce se stává odhodlaný, uvědomělý bojovník za nový řád; Pavel se stává příkladem ostatní mládeži. Zúčastní se bojů legendární První jízdní armády. Po zranění se vrhá do práce v Komsomolu a organisuje komsomolskou stavbu úzkokolejky, která má dovážet do Kyjeva dříví a tak zachránit město před vymrznutím. Na stavbě však znovu onemocní. Dostavují se následky zranění, Pavel ochrne na celém těle a ztratí zrak. I tentokrát však dovede být svému lidu užitečný. Obklopen věčnou tmou, píše Pavel Korčagin-Nikolaj Ostrovskij nesmrtelné dílo o odvaze a prostém hrdinství ve jménu revoluce a nového života, „Jak se kalila ocel". (Filmový přehled)

(více)

Recenze (3)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování budovatelského románu "Jak se kalila ocel" od Nikolaje Ostrovského s hlavním hrdinou, sovětským člověkem hrdinou Pavkou Korčaginem, který jako oslepý na lůžku začíná psát... Povinný film a povinná četba v rámci socialistické výuky... ()

ripo

všechny recenze uživatele

V posledních letech vidíme v sovětské kinematografii poměrně často zjev, který jinak nebývá ve filmovém podnikání běžný: že se totiž znovu natáčejí filmy, které už jednou prošly s velkým ohlasem světovými plátny. I v buržoasních kinematografiích se to ovšem občas dělá - ale z důvodu ryze komerčních: látka příběh, někdy i jen sám titul, který se už jednou stal světovou sensací, slibuje, že znovu dobře naplní pokladny producentů. V socialistické kinematografii je ovšem novým natáčením filmu iiž existujícího sledován účel zcela jiný, jednak aktualisace látky, její co největší přiblížení současnému životu, a jednak možnost, aby látka či dílo již klasické bylo podáno znovu, tedy jinak - částečně se tak film přibližuje tradici divadla s jeho novými a novými nastudováními klasického repertoáru. Sovětští filmaři v poslední době znovu natočili „Matku", "Jedenačtyřicátého", nejnovějším takovým filmem je "Pavel Korčagin", natočený podle proslulého románu Nikolaje Ostrovského "Jak se kalila ocel". Po prvé filmově zpracoval tuto jedinečnou literární předlohu režisér Mar Donskoj v roce 1942 (u nás uváděno v roce 1948). Mezi oběma zpracováními, je dosti podstatný rozdíl, jak pokud jde o sám převod, o to, které pasáže knihy autoři obou filmů do svých děl převzali, jak je rozvedli a doplnili, ale zejména i pokud jde o emocionální stránku. Film Donského vzrušoval syrovostí revoluční doby, přesvědčoval; nová verse zůstává v lecčems pozadu; nedaří se jí na příklad úspěšně vyjádřit velké motivy Pavlova jednání; divák tu sice stále vidí, jak Pavel dělá něco obdivuhodného, hrdinského, ale neví, proč, k jakému účelu to Pavel dělá. Hluboce morální podtext Ostrovského knihy zůstává ve filmu skryt. Film především - s větší či menší vervou - ilustruje její některé části. Filmový přehled 44/1957 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se zájmem podívall až dnes (17.5.05), bylo to poprvé a naposledy. Škoda na to plýtvat barevným filmem. A esli vam kto-to skažet, čto Pavka Korčagin umer, neverte emu, eto brechňa! ()

Reklama

Reklama