Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do parkmontské střední školy přichází nová učitelka LouAnne Johnsonová. Devět let sloužila u vojenského námořnictva, pak se ovšem rozhodla radikálně změnit svůj život. Třída, kde má učit angličtinu, se však zdá horší než jednotka nepřítele na bitevním poli. Problémoví, většinou barevní studenti jsou sice inteligentní, jsou však naprosto nezvladatelní a divocí. První kolo sice LouAnne prohraje, když neunese vulgarity, kterými ji třída při první hodině zahrne, a uteče ze třídy. Rozhodně se však nemíní vzdát. Odhodlána přesvědčit je, že vzdělání není zbytečné a zákony ulice nejsou přednější, pouští se do studia psychologie a přístupem, kterým by se ke svým studentům přiblížila, si pozvolna získává nejprve zvědavou pozornost, a později dokonce zájem studentů. Její nekonvenční metody se však stávají terčem kritiky některých kolegů i komisního černého ředitele Grandeye. Bojující LouAnne tedy musí otevřít druhou frontu. Přestože se výsledky dostaví, ocitá se učitelka v situaci, kdy začíná uvažovat o smyslu toho, co dělá, a přemýšlet o tom, že odejde. (TV Nova)

(více)

Recenze (197)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z pozice žáka můžu potvrdit že vztahy učitel kontra žák jsou nesmírně důležité. Třeba moje češtinářka. který jsem důvěrně říkal "bradavice" mě zahrnovala doslova mateřskou láskou. Jednou si bradavice řekla o mou žákovskou a já celý šťastný, že mě bradavice napíše nějaký to vřelý osobní věnování ve kterým mě zahrne chválou, jak jsem užasný, chytrý a snaživý chlapec jsem okamžitě běžel se svou žákajdou za bradavicí. Bradavice vášnivě nalistovala první volnou stránku a jala se psát. Když dopsala celá brunátná mě podala žákovskou zpátky s dovětkem "a dokonce hodiny o vás už nechci ani slyšet". Pochopil jsem ! Bradavice si hrála před ostatníma žákama na drsnou, aby nepoznali, že na mě trpí. Běžel jsem do svýho chlívku a dychtivě četl srdeční věnování od bradavice : "Vážení rodiče, dovoluji si Vás informovat o přístupu Vašeho syna ke školním povinostem. Školním známkám se vysmívá a když byl nedávno v hodině matematiky zkoušen z rovnic, tak místo aby vypočítal rovnici o několika neznámých, řekl zkoušející učitelce toto "Dneska vám to v té bílé blůzičce opravdu sluší paní učitelko." Vrchol všeho přišel před týdnem, kdy věděl že bude zkoušen naší novou mladou profesorkou z chemie a on si úmyslně vzal černý tričko se žlutě svítícím nápisem "kiss me, pussy". Nemusím zdůrazňovat, že tímto oblečením přivedl mou kolegyni do velkých rozpaků. Za celou dobu jeho docházky do naší školy neprojevil naprosto žádnou školní aktivitu, vyjma trapného požadavku na společné hodiny tělocviku s děvčaty. Dokonce kvůli této žádosti uspořádal jakousi petici, kam se mu samozřejmě s radostí podepsali všechny zdejší pochybné existence, bohužel i mnoho děvčat, což mu dodalo tolik sebevědomí, že s touto peticí pak drze předstoupil před samotnýho ředitele školy !! Dále od kolegy dějepisáře víme, že každou neděli tráví své volné chvíle na zápasech Bohemians Praha, kde visí plotě jak opice a vulgárně pokřikuje na lidi, kteří nefandí stejnému týmu jako on a vykřičený hlasivky pak následně každé ráno v pondělí využívá k předstírání chřipky u školní doktorky, aby ho na celý týden osvobodila od školní docházky. Toto Vám píši, protože mě velmi záleží na Pavlově dobré budoucnosti a z tohoto důvodu prosím o zjednání nápravy." Bradavice mě svou starostí a péčí o mou osobu úplně dojala. ten koment co jsem tu napsal před pěti lety tu nechám, ale dám ještě dodatek k filmu 25.10. 2014 - Od první chvíle kdy křehká Lou Anne vstoupí do třídy plných mladách lidí nad kterejma ostatní zlomili hůl a začne se rvát o jejich právo na budoucnost jsem byl emočně rozsekanej na čtverečky. Michelle je naprosto uchvátná. Příběh je silnej, ale jednotlivé scény a dialogy maj v sobě sílu Ramba a moudrost Gandalfa. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vždy máš možnosť voľby.“ – „Nie tam, kde žijem.“ Kto tvrdí, že je to trochu tvrdší remake Pánu učiteľovi z lásky s Poitierom... možno ani nie je ďaleko od pravdy. Aj keď to zároveň blbosť. Nebezpečné myšlienky vedia, kto sú, akú majú tvár, koho chcú osloviť, idú si za svojím a neobzerajú sa na to, čo si o nich kto pomyslí. Je im to jedno. A to je dobre. Už úvodné logo pomaľováva jedna z najlegendárnejších filmových pesničiek 90. rokov: geniálne Gangsta´s Paradise. Ktoré keď počujem, okamžite zimomriavky. Cooliov hit predáva snímku na jednotku a dokonale ju charakterizuje. Drsné ako ponurá ulica, ktorá neberie ohľad na vaše sny a ak sa dáte, okamžite vás rozdupe a skončíte ako feťácka socka alebo v base. Zlé sociálne podmienky, neustála prítomnosť kriminálnych živlov, rezignácia mladých ľudí na dobrú budúcnosť. Ak aj chcete z bahna vybŕdnuť, spravidla vás ku dnu stiahnu paradoxne priatelia, alebo vlastná rodina, ktorá to berie tak, že z básní sa neuživíte. Je to samozrejme stále „iba“ americký film, takže si stačí obliecť drsňácku koženú bundu a razom je z vás miláčik triedy, ale v rámci možností je otepľovanie vzťahov poňaté realisticky. Scenárista Ronald Bass mal doma Oscara za Rain Mana a je to poznať. Nevidí svet čierno-bielo, nie všetko sa skončí dobre a často je chyba nielen na strane žiakov, ale i školského (a iného) systému, ktorý to s nimi vzdal. Ku koncu majú Nebezpečné myšlienky slušný dopad na diváka, ktorý sa postavám dostal pod kožu. Film je chytľavo obsadený. Dzundza je ťažká váha nielen doslova, ale i odzbrojujúcim, nákazlivým prejavom. Ale hlavnou hviezdou je samozrejme Michelle Pfeiffer. Zahrala si tiež vo videoklipe a neviem sa zbaviť pocitu, že v ňom bola elektrizujúcejšia a strhujúcejšia, ako vo filme. Vo filme mi mariňáčku nepripomínala. V klipe áno. Vo filme mi pravdupovediac pripomínala skôr "tetu" (čo je dosť zvláštne, keď uvážime, že vtedy nemala ani 40). Je prekvapivé, že túto komornú a lacnú drámu produkovalo satanské duo Bruckheimer/Simpson. Vycítilo atraktívny potenciál a malo pravdu: na prvý pohľad skromný a nenápadný film za 23 miliónov na celom svete zarobil nekompromisných 180.  Jednalo sa o posledný Simpsonov film; v roku 1996 zomrel a Bruckheimer sa následne utrhol z reťazí a začal robiť najdrahšie hollywoodske megahity (Con Air, Piráti Karibiku). Ak to chcete drsnejšie, vyskúšajte Paragraf 187 so Samuelom L. Jacksonom. ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

V pubertě mě tento film doslova uchvátil, chytil za duši, možná i ovlivnil. S odstupem více než 10 let mě prudce zklamal. Zase ta myšlenka, kdy se bílé učitelce podaří zcela nemožné, oslovit a zkrotit národnostně smíšenou a sociálně slabou třídu. Je jednou z mnoha či jednou z mála? USA opět o sobě podávají falešný obrázek, diskriminují a zase diskriminují. Zákon ulice je víc než zákon psaný. Holý život je víc než středoškolské vzdělání. Samotným teenagerům v celém filmu chybí motivace, jejich inteligenci udusává chudoba ekonomická a emoční. Michelle Pfeiffer z nevědomosti naráží na překážky, než zjistií, že je třeba nějakým způsobem pozitivně oslovit kápa celé třídy, který však ke konci filmu umírá. Mohl žít, kdyby splnil základní pravidlo a to že na dveře ředitele se klepe. On nezaklepal a vešel. Nebyl vyslyšen pro porušení onoho pravidla a možná proto zemřel. Každý má možnost volby, jak deklaruje film. Hudba je asi na celém snímku to nejlepší, Gangstar´s Paradise nemá chybu, stejně tak pouliční taneční přehlídka černošského komparsu. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jsem četl knižní předlohu, nebo prostě knížku se stejným námětem a jmenovala se tuším "Peklo před tabulí"?? Ať mě místní Janové Erudové kdyžtak opraví :-) Dobře zpracovaný námět, bytelný scénář a Michelle Pfeiffer dělají z toho snímku nadprůměrný film, zasazený do školského prostředí, aneb kterak flinkovská omladina k rozumu přišla.....................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Čo postráda dej na uveriteľnosti (aj keď sa pýši nálepkou "podľa skutočných udalostí"), to plne vynahradzuje na sile a naliehavosti výslednej myšlienky - vzdelanosť nado všetko, alebo ako by povedal jeden postarší mŕtvy pán: "Učiť sa, učiť sa, učiť sa!" Pfeiffeorvá je opäť skvelá, uveríte jej každé gesto, každý pohľad, a spolu so zvyškom triedy robí polovicu filmu. Ostatok tvorí slušný scenár a réžia, ktorá očividne chápe, čo je to ghetto. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Postava LouAnne mluví v jedné z natočených scén o herci Andym Garciovi jako o svém idolu. Tato scéna byla vystřižena. (tequilla)
  • Většina studentů ve filmu neměla žádné zkušenosti s herectvím. (TheRay97)
  • Původně se film měl jmenovat "My Posse Don't Do Homework" (Moje banda nedělá domácí úkoly), podle knihy, která je filmu předlohou. (tequilla)

Reklama

Reklama