Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do parkmontské střední školy přichází nová učitelka LouAnne Johnsonová. Devět let sloužila u vojenského námořnictva, pak se ovšem rozhodla radikálně změnit svůj život. Třída, kde má učit angličtinu, se však zdá horší než jednotka nepřítele na bitevním poli. Problémoví, většinou barevní studenti jsou sice inteligentní, jsou však naprosto nezvladatelní a divocí. První kolo sice LouAnne prohraje, když neunese vulgarity, kterými ji třída při první hodině zahrne, a uteče ze třídy. Rozhodně se však nemíní vzdát. Odhodlána přesvědčit je, že vzdělání není zbytečné a zákony ulice nejsou přednější, pouští se do studia psychologie a přístupem, kterým by se ke svým studentům přiblížila, si pozvolna získává nejprve zvědavou pozornost, a později dokonce zájem studentů. Její nekonvenční metody se však stávají terčem kritiky některých kolegů i komisního černého ředitele Grandeye. Bojující LouAnne tedy musí otevřít druhou frontu. Přestože se výsledky dostaví, ocitá se učitelka v situaci, kdy začíná uvažovat o smyslu toho, co dělá, a přemýšlet o tom, že odejde. (TV Nova)

(více)

Recenze (197)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na americké školství. Je dobré vidět také jeho jinou stránku, než BH 90210. Michelle Pfeiffer je skutečně v nezáviděníhodné pozici. Má plnou třídu zlobivých děcek. Po čase si dokáže získat náklonost svých žáků. Začne se za ně i rvát. Ale učit studenta slušnému chování jako to udělal ředitel školy, je blbost. Ten kluk šel za ním s naléhavou prosbou. Velmi přirozeně působící snímek. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Že chceme umřít? My chceme, abyste Vy umřela."  Jsem pozitivní člověk, takže přeju všem budoucím členům pouličních gangů, aby zemřeli s vědomím, že umí psát, počítat a přečíst si Vergilia v originále. Nicméně jsem tak trochu realista, takže bych s těmito "akademiky" neztrácel čas. Lou Anne se však rozhodla pro trnitou cestu k Nobelově ceně za mír a já jsem jí za to fandil. Její zarputilost se mi totiž líbila a ona vlastně docela taky. Jen toho mariňáka jsem jí tak úplně nevěřil. Jinak samozřejmě souhlasím s panem ředitelem, že klepání na dveře je důležitější než život. To dá rozum. ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Kto by povedal že by sa mi páčil film zo školského prostredia. Ale teraz k filmu, najviac ma asi upútal samotný Soundtrack filmu Gangsta Paradise. Aj fakt že učiteľka ide učiť celú triedu špecialních žiakov čo pripomínalo Český film Bastardi. Nebezpečne názory je skvelá dráma zo školských lavíc. Ale k dokonalosti jej treba ešte veľa. 4* ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Drama o tom, že jestliže učitel chce (a dělá svou práci s nadšením a vizí), může studenty motivovat k úvahám o tom, že jejich život nemusí končit jen v pouličním gangu. Jde o to umět najít ve studentovi to dobré, dodat mu sebedůvěru a přesvědčit jej, že může být stejně dobrý jako student z lépe situované rodiny. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

V pubertě mě tento film doslova uchvátil, chytil za duši, možná i ovlivnil. S odstupem více než 10 let mě prudce zklamal. Zase ta myšlenka, kdy se bílé učitelce podaří zcela nemožné, oslovit a zkrotit národnostně smíšenou a sociálně slabou třídu. Je jednou z mnoha či jednou z mála? USA opět o sobě podávají falešný obrázek, diskriminují a zase diskriminují. Zákon ulice je víc než zákon psaný. Holý život je víc než středoškolské vzdělání. Samotným teenagerům v celém filmu chybí motivace, jejich inteligenci udusává chudoba ekonomická a emoční. Michelle Pfeiffer z nevědomosti naráží na překážky, než zjistií, že je třeba nějakým způsobem pozitivně oslovit kápa celé třídy, který však ke konci filmu umírá. Mohl žít, kdyby splnil základní pravidlo a to že na dveře ředitele se klepe. On nezaklepal a vešel. Nebyl vyslyšen pro porušení onoho pravidla a možná proto zemřel. Každý má možnost volby, jak deklaruje film. Hudba je asi na celém snímku to nejlepší, Gangstar´s Paradise nemá chybu, stejně tak pouliční taneční přehlídka černošského komparsu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Většina studentů ve filmu neměla žádné zkušenosti s herectvím. (TheRay97)
  • Při výběru skladeb do soundtracku hodně pomohl producent Don Simpson. (tequilla)

Reklama

Reklama