Reklama

Reklama

Modrá zástěrka

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1965, 8 min

Obsahy(1)

Na prádelní šňůře visela modrá zástěrka a tvářila se smutně. Vše kolem ní poletovalo, jen ona byla kolíčky připoutána k té zlé šňůře. Ale od čeho by byla kamarádka holubička, kdyby nepomohla v nesnázích? Sundala zástěrce kolíčky a začaly se spolu prohánět modrou oblohou. Jenže ouha, do cesty se nešikovné zástěrce připletly dráty vysokého napětí a ona se do nich hnedle musela zamotat. A tak nezbývá než, aby opět na pomoc přispěchala přítelkyně. (Snorlax)

(více)

Recenze (9)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nemalá část filmů Hermíny Týrlové je zajímavá tím, že i když jsou primárně určeny malým dětem, svým námětem a celkovým vyzněním osloví spíše dospělé publikum. Třeba jako tento kousek, který je chvílemi nefalšovaným hororem s až psychedelickými prvky. Mám na mysli zejména scénu, kdy modrá zástěrka letí s papírovou vlaštovkou nad jakýmsi prapodivným městem, nad kterým ční obrovské oko, které na oba zmíněné střílí jakési černé chumáče, které se pak spojí ve strašidelného hada se svítícími červenými oky, který začně požírat květnaté mráčky, ve kterých se zástěrka s vlaštovkou skrývají. Had se tak nacpe, že vybouchne a jeho zbytky začnou šlehat blesky, které vlaštovku spálí na troud. No řekněte sami, vy byste něco podobného pustili svým malým špuntům s něžnou dětskou dušičkou? :o)) Hermína Týrlová měla koule!!! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: síla. Nemá cenu psát, co už napsal Lima, souhlasím. Surrealistický horor marně se maskující za pohádku tím, že hlavními hrdiny jsou papírová vlaštovka a dětská modrá zástěrka. Týrlová věděla, že děti nejsou žádná ořezávátka a svým způsobem vnímají tenhle svět černo-bílým principem, který velmi dobře postihuje jeho hrůzu a šílenost. To až v dospělosti na to zapomínáme a snažíme se děckám cpát plyšové jednorožce a blankytné víly. Děti vědí své. A Hermína taky věděla. ___Třeba ta scéna, kdy modrá zástěrka protrhne oblohu a odhalí tím jakýsi příšerně cizorodý svět plný mihotavých geometirckých tvarů. Ta cizota, ten chlad! A s tím vším se statečně poprala jakási malá modrá zástěrka, která se na začátku devítiminutového filmu ani neokázala sama dostat z prádelní šňůry a pak se nešikovně zamotala do drátů vysokého napětí. Ta zástěrka je větší hrdina než barbar Conan! Dospěla, a to velmi rychle. Hermíno, jsi borec!__ Je to na youtube. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ten hudební doprovod byl dost zvláštní. Působil snově až z jako jiného světa. V podstatě příběh o kusu modrého hadru, který příliš dlouho visel na šňůře a pak začal objevovat svět kolem sebe. Bylo to na můj vkus až moc psychodelické. Měla jsem u sledování opravdu zvláštní pocity. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Modrá zástěrka je půvabnou alegorickou poezií podle předlohy Václava Čtvrtka. Legenda o zrození hvězdy vypráví o touze po svobodě a statečném boji o ni. Odměnou za udatnost je věčná sláva jásavé hvězdy na noční obloze. Za vizuální podobu představ Hermíny Týrlové stojí výtvarník a animátor Jan Dudešek, Zdeněk Liška dokázal notou podpořit opojení svobodou i niternou psychedelii zásadního boje a zrození legendy. Modrá zástěrka je rozkošnou animovanou poezií z gottwaldovského studia Hermíny Týrlové. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Klasická Hermína, pokud Vám sedí její poetika a ztvárnění. Animátorka je to skvělá, ale příběh pořádný byste u ní moc nenašly. Hodnocení: 60 % ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Surrealistická nádhera. Tento snímek mi okamžitě přirostl k srdci, i když jak píše Lima, je dost strašidelný (ačkoli, když si uvědomím, na co se synovec dívá, brala bych s podivem spíš to, kdyby tento filmík nesnesl :-)). Tehdy mi přišla škoda, že se dobrodružný let příliš záhy proměnil v zoufalý útěk, protože ve mně prostě vzbudily zvědavost invenční kreace ohledně města (ne, že by to k sobě patřilo, jen čistě v mé hlavě, ledacos mi ty konstrukce připomněly - pohled zpoza sloupoví Barona Prášila, šmírující neblahé oko z velké koule zase obraz od Toyen,...). Pravda je, že potom by to bylo asi zdlouhavé. Totiž, jakmile se zástěrka oprostí od šňůry natažené mezi sloupem a tělem kontrabasu (?), až do okamžiku jejího symbolického konce, je to rychlá, úžasná podívaná s výbornou atmosférou. ()

Reklama

Reklama