Reklama

Reklama

Míček Flíček

  • angličtina Spotted Ball
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1956, 18 min

Obsahy(1)

Český loutkový film vypráví o neposedném míčku Flíčkovi, kterého unesl drak. Dědeček s babičkou, kterým míček patřil, ho tak dlouho hledali, až ho našli a za pomoci vojáčka, benzináře a sadaře draka zničili. (Filmový přehled)

Recenze (16)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve světě pohádek Hermíny Týrlové je možné všechno. I zakutálený gumový míček, kterého staroušek s babičkou chovají v kolíbce jako malé děťátko, i zlý papírový drak se svými mláďaty v obláčkovém hnízdě na vrcholu věže vysokého napětí, i oživlá benzínová pumpa s čepicí. Orchestrální Liškova hudba přidává tomuto známějšímu kousku dramatičtější říz. Drak papírák se svými dvěma zuby a zlověstným výrazem opravdu budí hrůzu :o) Spolu s ´Vláčkem kolejáčkem´ asi nejhranější Týrlové pohádka (myšleno v dávných časech, samozřejmě, kdy česká animovaná škola byla mediálně ještě „v kurzu“). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ta hudba zde vytvořená Zděnkem Liškou byla skutečně impozantní a velkolepá a ano srovnal bych ji klidně i s hudbou s Hitchcockových filmů. Kdybych to neviděl, tak bych spíše řekl že je to z nějakého celovečerního filmu. Jednalo se o jeho celkově čtvrtý film na kterém se podílel a druhý animovaný po Zemanovském "Pokladu ptačího ostrova". Dramatické a smutné avšak se šťastným koncem. Zvlášť ta scéna kdy stará babička se svým starým dědečkem jdou k postýlce, kde by měl ležet míček flíček, a on nikde ! A pátrací akce za pomoci třech kouzelných rekvizit, které dědečkovi a babičce nakonec i pomůžou je zahájena..Mimochodem te zamračený papírový drak ze kterého muselo mít nejedno dítě tehdy strach, byl vykreslen vykreslen skutečně parádně. Velkolepá animovaná podívaná. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka o míčku Fličkovi byla zařazena do stejnojmenného dětského pásma. Filmový přehled 50/1957 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film jsme se jako děti v kině vždy těšili, navíc tam byla zajímavá hudba, kterou si dodnes alepoň částečně pamatuji, přičemž filmovou hudbu jsem příliš nikdy nijak zvlášť nevnímal. Takže, zda byla zajímavá, nevím, ale z nějakého důvodu mi utkvěla. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

První ze čtrnácti krátkých animovaných filmů Hermíny Týrlové, které mám doma připravené ke zhlédnutí. Z dětství si je nepamatuju, takže si je teď můžu náležitě vychutnat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Míček Flíček je jadrným loutkovým filmem Hermíny Týrlové pro dětské publikum. Za výtvarnou podobou stojí znovu Ludvík Kadleček, předloha se našla v loutkové hře Jana Malíka, učitele loutkařské katedry DAMU a ředitele Ústředního loutkového divadla. Výrazným doplňkem je hudební doprovod Zdeňka Lišky, probouzí ostří nálady i uličnickou hravost. Konstrukce se opírá o štědré oplácení nezištné pomoci a vedle dělostřelce se objevuje strašák a vděčný benzínový stojan. Nápaditost je podpořena rozverností a výsledkem je osobitý loutkový film, určený především dětským divákům. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Věřím, že paní Týrlová posunula film kupředu, avšak pohádky tohoto typu byly vždy pro mě, jako pro dítě spíše depresivní. Postaviček uvnitř jsem se bál stejně jako hudby a tyto pocity určitě pohádky evokuovat nemají. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, ale vidět ji jako malá, tak z ní mám možná noční můry. Drama nejen příběhem, ale hlavně sugestivní Liškovou hudbou. Neuvěřitelně mě osobně baví propracovanost detailů - věrná miniatura Thonet houpacího křesla včetně nezaměnitelného diamantového výpletu, hodiny, kachlová kamna, dělo, sloupy elektrického vedení.... ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Dětská verze Kingova hororu To. Přitom se ukáže, že drak se jen staral o své mladé. Tak ho zabijí a mladé dráčky nechají napospas osudu. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Drama jak od Hitchcocka! Má na tom svůj obrovský podíl Liškova hudba. Tuto pohádku si pamatuju ještě jako malé dítě z rozhlasového zpracování, ale tohle je určitě působivější. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Nedělní představení v kinech koncem šedesátých let, kdy se od 14:00 hodin za korunu uváděly pásma pohádek. Natočených pohádek zase nebylo tolik a často se v různých pořadech opakovaly, vždy pět, šest filmečků. A málokdy chyběl právě "Míček Flíček" anebo také vzpomínám na "Vláček kolejáček". ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Ač mám ve zvyku nepustit dětem nic, co předem nezkontroluju, u Míčka Flíčka jsem vsadila na jistotu, že jde o dětskou loutkovou pohádku, navíc historickou, takže očekávaně neakční a pustila jsem film dvouletému synovi, který pohádku předem miloval a důvěrně znal z laskavých knižních ilustrací Heleny Zmatlíkové......no, přiznávám, podcenila jsem celý tvůrčí tým. Celkové zpracování včetně hudby a především postava draka Mraka jsou nádherně děsivé, já si to fakt užila, ale chlapeček "smrt" záporného hrdiny ořval a celý týden usínal s hlavou pod peřinou, aby nepřiletěl drak Mrak. Je neuvěřitelné, že i po 60 letech tohle dílko nevyčpělo a strčí do kapsy všechny současné rádoby strašidelné bláboly vytvořené daleko pokročilejší technikou. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Takové hodně idylické, ale proč ne. Hermína má zvláštní pohled na svět a tady je to vidět velmi. Hodnocení: 65 % ()

Reklama

Reklama