Reklama

Reklama

Mrtvá nevěsta Tima Burtona

  • Česko Mrtvá nevěsta (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 032)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najkrajšia rozprávková burtonovka od Strihorukého Edwarda. V dialógoch desiatky úžasných narážok a alegórií, vo výprave krásne poňatý kontrast medzi šedivosťou pozemského sveta a farebnosťou záhrobia, pekný romanticko-poetický drajv, fascinujúco kreatívny a ich charakterom adekvátny dizajn postavičiek. Malý filmový šperk, ktorému určitie nemienim zazlievať jeho námetovú formulaickosť. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Klasický a už trochu okoukaný Burton se vším všudy. Depp, písničky, divný humor a krásná temná stylizace mi ale už pomalu přestávají vonět. Přeci jen to je furt to samé dokolečka - ani osobitému Burtonovi by neuškodil posun o pár filmových (klidně i žánrových) délek. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Slabší než Nightmare Before Chrismas. Už je to moc mainstream. Opakují se tu známé věci, hraje se moc na jistotu a roztomilost. Působí to moc "kulatě", bez kazu a provokace. V 80. letech by to byla bomba. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Pohřeb autorství Tima Burtona v gotických kulisách, za asistence dvorního nohsleda a dozoru akcionářů. Vlk se nažral a manželčina koza zůstala celá. Děti budou jásat a dospělí se smát. Disney by měl radost. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám co vytknout. Už od Vincenta jsem z Burtonovské animace naprosto na větvi, v tom nejlepším slova smyslu. Zkrátka když si sedím na tomhle konári, je mi dobre. A když se k tomu všemu přidá příběh přesně v duchu pohádek staré doby (to jest správně děsivých), vkusně se namíchá hustá náplň humoru, který si Burton schovává v rukávu ještě od Beetlejuice, všechno se zalije polevou medových hlásků takových herců (obzvlášť R. E. Grant si musel svoji roli užívat) a symfonický démonolog Danny Elfman si k tomu zakomponuje s rozpětím od lyrických zamilovaných témat až po svižné swingové číslo, může mě rozesmutnit snad jenom krátká stopáž - těch 78 minut uteče jako voda. And now...play dead! Wrraf?:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Victor van Dort má majetné rodiče, kteří touží po vznešeném postavení. Victoria Everglotová má urozené rodiče, kteří vymetají pavučiny z prázdného trezoru. Ano, bude svatba! Tedy, byla by bývala byla svatba, pokud by Victor, bloudíc potemnělým lesem, omylem nenasadil svatební prstýnek na ztrouchnivělou větvičku. Ona totiž ta větvička podobou větvičky jen maskovala skutečnost, že není větvičkou, nýbrž zkostnatělým hnátem zesnulé nevěsty Emily čekající právě na podobný okamžik. Zmatený Victor tudíž se svou sexy kostí (doslova) a manželkou v jednom odejde do věčných lovišť, neboli do světa těch ne-tak docela-živých. Co bude s Victorií? Proč je Emily mrtvá? Jak si s nastalou situací poradí Victor? Odpovědi na tyto, ale taky spoustu jiných otázek přináší zatím poslední film Tima Burtona. A co je na Mrtvé nevěstě nejlepší? Silný příběh = polovina úspěchu, přičemž s příběhem Mrtvé nevěsty by klidně prorazila kdejaká hraná romance. Ale s loutkami je to kouzelnější. Do samotného finále jsem byl na vážkách, zůstane-li Victor věrný Emily a tudíž obětuje vlastní život, nebo se vrátí za Victorií, ke které jej poutá opravdová láska. Síly jsou netradičně vyrovnané, takže je to místy pěkný nervák. Jen v Burtonově filmu „žijí“ mrtví radostně, šťastně a bezstarostně, zatímco živí se mátožně utápí ve vlastních depresích, čemuž odpovídá také barevné ladění obou světů. A kdoví, možná to tak skutečně je. Nicméně prozatím to zjišťovat nehodlám. Už kvůli podobně morbidně – hravě – romantickým pohádkám pro malé cyniky a velké infantily. Něco podobného ze země nevyhrabete! 95% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Oskar, Bláža, Adman, MIMIC, gr8 escape, castor, Fr, Phillo ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Milý, typicky Burtonův film (hlavně stylem humoru), kterému však často docházel dech. Vyjma závěru. 70%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vizuálne ohromujúce, ale obsahovo "riedke", neúprimné a v podstate studené. Oproti Nightmare asi trikrát menej zábavných nápadov. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět o snubním prstenu nasazeném na špatný (mrtvý) prst je jako stvořený právě pro Tima Burtona. Výtvarná stylizace, který staví do kontrastu všední realitu chladné anglické společnosti s bujaře barevnou údernosti světa mrtvých je odvedena na jedničku. Z celého snímku dýchá stylová nekonvenčnost, ve které je posmrtný život vlastně zábava plná úžasných muzikálových kreací, a v níž jsou všechny klasické „pohádkové“ vypravěčské postupy ironizovány (chci se vyhnout výrazu „parodovány“) spoustou odlehčujících hlášek a chováním všech. Jenomže na druhé straně působí snímek v mnoha ohledech dosti těžkopádným dojmem. Kolikrát musí kostlivci něco upadnout, než to přestane být vtipné? Kde končí film prokládaný zpívanými čísly a kdy začíná muzikál? A hlavně, na kolik je dobré podřídit celý obsah formě? Ještě před půlkou jsem vytušil, kam se snímek bude ubírat. Rozhodně nijak nechci kvality Mrtvé nevěsty nijak zatracovat, naopak, na poli animovaném je velmi příjemné zpestření. Ale od plného hodnocení mě dělí něco jiného, co do animace stejné, stejně tak stopážově dlouhé, ale muzikálně bohatší, humornější, ještě nekonvenčnější a hlavně několikanásobně zábavnější dílko – The Nightmare before Christmas, vedle tohoto vypadá Mrtvá nevěsta poněkud mrtvě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tim Burton si podruhé oficiálně užil animované plus muzikální orgie po Nightmare before Christmas a řekl bych, že právě Mrtvá nevěsta je ještě daleko lepší, melodičtější, temnější a atmosféričtější. Tim Burton do tohoto filmu dává všechno ze sebe. Ta atmosféra je přesně taková jako je on sám. Jestli jste od něj viděli Beetlejuice určitě víte o čem mluvím. Animovaná koláž nádherně ztvárněná, ve které poznáte Johnnyho Deppa v trochu jiné podobě než je normálně k vidění. Nemůžu jinak než za plný počet. Tak zvláště STRANGE film je fakt jen pro STRANGE diváky a právě díky němu člověk pozná, že ve skutečnosti není normální absolutně nikdo. Bacha na to, koukat na tohle v českém dabingu je hřích hříchů a Tim Burton by mohl vraždit! --- Kdybych neseděl v tvém mozku, řekl bych, že žádný nemáš. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $53,359,111Tržby Celosvetovo $117,195,061║ Správne Burtonovsky uletené a tak to mám moc rád. Po rovnako dobrej Predvianočnej nočnej more, opäť skvelý kúsok! Je vidieť že tvorcovia si dali moc záležať na prevedení tohto filmu, v prvom rade boli bábkové postavičky krásne prepracované, vizáž filmu správne ponurá, však ako býva zvykom u Burtona, príbeh možno jednoduchý ale za to všetko ostatné čo sa tam okolo neho udeje to vynahradí, hlavne tá nenahraditeľná ponurá atmosféra spraví svoje čaro... /95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherně ztvárněná fascinace smrtí, ke které se sám Burton doznává jako k jednomu z velkých témat své tvorby. Mrtvá nevěsta je dekadentní pohádkou, kterou jakoby odrodila baudelairovská estetika hnusu, zároveň požehnaná typickou Burtonovou cituplností a empatií. Výsledkem je výtvarně neobyčejně zralý snímek, kterému obrovský kus práce odvádí famózní hudba Danny Elfmana, výteční herci, kteří dávají postavám duši a samozřejmě padnoucí legendistický příběh, který si Burton vyložil po svém – až kabaretním žonglem s různými žánry. Možná je trochu nespravedlivé pomíjet Mika Johnsona, ale Mrtvá nevěsta je Burtonova družka až za hrob, dýchá to z každého detailu, z každého precizního slovního i vizuálního gagu, z pitoresknosti míst, z typického sousedství světa racionality a iracionality, na jejichž pomezí nachází hrdina své pravé já. Je to film poetický, strhující, překrásný... A nemá slabého místa, pokud tedy člověk přijme trochu konveční konec. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Určitě horší než Nigthmare before Christmas a to nezmění naprosto nic. Už jen námět je jasně slabší a jde o předělání takové temnější pohádky do podoby, kterou preferuje Tim Burton. Hlasy hereckých hvězd jsou příjemným spestřením a Deppův dabing je opravdu slušná zábava. Bohužel se neopakuje zázrak NBCH. Hudba je tu krásná, ale ne tak magická a dokonalá jako ve zmiňovaném snímku. Scéna s klavírem je však jedna z nejhezčích a mrtvá nevěsta by si zasloužila být živou. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John August, Pamela Pettler, Caroline Thompson .. Úchvatné dílo. Formální stránce opravdu nelze nic vytknout. Vedle výtečně zvládnuté loutkové animace zaujme špičková kamera s mnoha krásnými nájezdy, kroužením, apod. nebo hra se světly a stíny. Neméně fascinující je hudební doprovod od mistra Danny Elfman, kdy zejména klavírní party mně dostávaly do stavu posmrtné blaženosti. Nastínění zápletky je věřím, každému známé a do hlubšího rozboru se tedy pouštět nebudu. Nechci nikoho připravit o příjemný zážitek, jenž je okořeněn, pro režiséra, typický morbidním, černým, záhrobním humorem, neobvyklým střetem dvou rozdílných světů a spoustou trefných narážek nejen do svazku manželského.. Animák, kterému velké plátno sluší stejně jako kostlivé nevěstě svatební závoj a bude dle mne horkým želízkem v nadcházejícím Oscarovém klání. Tim Burtons Corpse Bride je, stejně jako předešlý počin z mistrovy dílny, dokonalá! Hluboce smekám! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zase po dlouhé době naprosto stoprocentní zážitek. Tak dojat, tak pobaven a nadšen neskutečnými nápady, které Burtona jeho tým (především génius Danny Elfman) servírují divákům. Kontrast upjatého světa lidí a rozjařeného světa mrtvých je dokonalý, především svět kostlivců skýtá obrovské množství drobných nápadů, které opravdu pobaví. Jeden z nejlepších filmů posledních let. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejoriginálnějších animovaných filmů světové kinematografie s osobitě makabrózní poetikou... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrtvá nevěsta je výborný snímek, který je od prvních záběrů prodchnutý typicky Burtonovskou atmosférou i tím jeho divným humorem. Má to spád, nádherné provedení, delikatesní hlasové obsazení a skvělý soundtrack Danny Elfmanna. Jenže smůlu to má v tom ohledu, že to přišlo až po geniální Nightmare before Christmas a krom vyspělosti animace jí to v žádném ohledu nemůže konkurovat. Vše co zde je na velmi vysoké úrovni se v Noční můře povedlo o stupínek lépe (hlavně u písní je to znát nejvíce). Také se nemůžu zbavit dojmu, že toto je další z řady filmů dle Burtonova osvědčeného (a naštěstí stále fungujícího) receptu na "jeho" snímek. Možná by to chtělo malou změnu Time... ♫ Hodnocení písničkového OST : 4/5 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka s pár velice dobrými muzikálovými čísly. Ale Tim Burton by měl zůstat u hraných filmů a animáče přenechat, na tomto poli, mnohem talentovanějšímu Henry Selickovi. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Oslnivý design postav a jejich charakterová stylizace ( mé sympatie si získal především otec Viktorie, zavalitý cynický lord ), písně po hudební i textové stránce dobře zvládnuté, ale především ultračerný morbidní humor, některé perly mě dostávaly do kolen. Ale co je to platné, když emocionálně už to není tak silné jako dřív ( teď mám na mysli především Střihorukého Edwarda ). I když někde uvnitř mám pocit, že na druhé skouknutí by to mohlo být lepší. No, uvidíme... ()

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama