Reklama

Reklama

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

  • Česko Piráti z Karibiku 2: Truhla mrtvého muže (více)
Trailer 1

V tomto dobrodružném a velkolepém pokračování filmového hitu z roku 2003, které vzniklo opět pod vedením producenta Jerryho Bruckheimera a režiséra Gorea Verbinskiho, je kapitán Jack Sparrow znovu lapen ve spletité síti záhrobních intrik. Prokletí Černé perly se mu sice podařilo zlomit, avšak nyní musí se svou posádkou čelit mnohem děsivější hrozbě - ukáže se, že Jack se upsal krví legendárnímu Davymu Jonesovi (Bill Nighy), který je vládcem oceánských hlubin a kapitánem tajemné lodě BLUDNÝ HOLANĎAN, jíž se v rychlosti a schopnosti rychlého zmizení nedokáže vyrovnat žádná jiná loď. Pokud se Jackovi nepodaří najít způsob, jak se z této faustovské dohody vyvázat, bude nucen strávit celý posmrtný život jako otrok v Jonesových službách. Překvapivý vývoj událostí přeruší svatební plány Willa Turnera a Elizabeth Swann, kteří se znovu ocitají ve víru Jackových dobrodružství, během nichž dojde na strhující souboje s mořskými monstry, nepřátelský naladěnými ostrovany a výstřední věštkyní Tiou Dalmou (Naomie Harris) a dokonce i na tajemné setkání s Willovým dlouho ztraceným otcem Štruplem Billem (Stellan Skarsgard). Mezitím si nemilosrdný lovec pirátů lord Cutler Beckett (Tom Hollander) z Východoindické společnosti začíná brousit zuby na bájnou Truhlu mrtvého muže. Dávná legenda praví, že ten, kdo se truhly zmocní, bude moci ovládnout Davyho Jonese a celou jeho posádku - a Beckett chce této obrovské síly využít k tomu, aby jednou provždy očistil Karibik od všech pirátů, kteří jej křižují. Časy se mění a skutečnými loupeživými piráty se pomalu stávají draví obchodníci a úředníci... zatímco staromódním bukanýrům jako je Jack, kterému jde především o dobrodružství a nespoutaný způsob života, hrozí vymření. (Magic Box)

(více)

Recenze (978)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zbytočná prekombinovanosť a prehnaná dĺžka verzus skvelé morské príšery a slizký (doslova a do písmena!) záporák v podaní Billa Nighyho a jeho maskérov / digitálnych kúzelníkov. Johnny Depp je rovnako dobrý, no už nemá čím prekvapiť. Vyhodiť nejakú tú dejovú linku, skrátiť na 120 min a bolo by to za 4*. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně první hodinu a půl těžké utrpení plné dementních (přespříliš infantilních) i okoukaných skopičin Deppa, zdlouhavých vysvětlovaček, nezajímavých postav a příběhu nemístně košatého i příliš volně zaplétaného. Verbinski mě dlouhé minuty kolíbal a naznačil své možnosti jen v rámci povedeného výletu mezi domorodce. Výprava a triky sice bez větších chyb, jejich plné vyznění umožňuje ale až tempově brilantně zmáknuté finále (a dvacet minut před ním). Jakmile Depp najde truhlu spustí se akčně-komediální inferno, kvůli kterému se na Piráty těší celá zeměkoule, s tím štěstím, že dobrý konec zanechá výrazně lepší vzpomínky v mysli než dobrý start a nudný finiš. Sice mě nebaví snahy o mytologii ani Deppovo legračí běhaní, průpovídky s opicí nebo herectví Keiry a Orlanda, posledních pětačtyřicet minut jsem byl ale regulérně vtáhnutý a snad i nadšený. A nejspíš zajdu podruhé, což můžu v letošní nuzné letní nabídce tvrdit teprve potřetí (MI3 a X3). Nicméně nebudu kvůli trojce netrpělivě stříhat metr. Mnohem spíš budu doufat v to, že si Verbinski líp pohlídá konzistenci své trikové show i vyprávěcí rytmus a sérii zakončí ve velkém stylu finiše Truhly mrtvého muže. Hřbitov a kolo rulez takže za 70%. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch dvou geniálních scén, z nichž první ani do filmu nijak zvlášť nezapadá (lidojedi; ostrovní bitka s mlýnským kolem, hřbitovem, lesíkem a pláží), dal bych dvě hvězdičky. Stejně jako minule se dost banální historka všemožně uměle komplikuje a velmi podobné situace se pořád dokola opakují, výsledkem čehož je místy přes všechnu akci naprostá ztráta rytmu. Navíc jakkoli postavy o svých motivacích permanentně hovoří, nijak zvlášť zřetelné nejsou a celý závěr působí jako snaha za každou cenu naplnit dilema naznačené ve třech čtvrtinách filmu (rozhovor Jacka a Elizabeth o "zvědavosti"). Ty dvě scény mi ale stále leží v hlavě natolik silně, že bych se konkrétně na ně podíval klidně ještě několikrát... Na celý ten film, který zdánlivou přehlceností maskuje vlastní narativní inkoherenci a repetitivnost, už ale pokud možno nikdy. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jízda, při které střídavě přesedáte z Trabantu do závodní formule. Ale za vidění tenhle nevyrovnaný mix zdlouhavých obkecávaček, přeplácaného děje a ďábelské akce stejně stojí. Už jenom kvůli úžasnému Billy "Davy Jones" Nighymu, který dokazuje, že i pouhýma očima a sugestivní modulací hlasu se dají uhrát zázraky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Popravdě nevím, jak tohle ohodnotit. Je to blbost, má to překombinovaný děj, originalitu budeme hledat lupou a stejně jí nenajdeme... Ale zase na druhou stranu jsem se několikrát dost dobře bavila, Johnny Depp je standardně skvělý (a bez něj by to byl totální brak), Davy Jones se taky povedl... Nakonec dávám 3* a to hlavně pro to, že je to horší než první díl a hlavně oproti němu nic nového nepřináší (tím myslím, že Jack Sparrow je prostě Jack Sparrow a už víme, co od něj můžeme čekat, jinak nic nového nepřineslo ani "Prokletí černé perly"). ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dospělejší a drzejší pokračování, které má hned několik silných momentů (především finále na Perle je pamětihodné) a dvě geniálně koncipované akčně/humorné pasáže (Deppův útěk z rožniště a mlýnské kolo). Druhý díl se snaží o košatější děj a mít více propracovaný svět, nicméně svou neuzavřeností působí podobně rozpačitě, jako kdysi Reloaded vůči původnímu Matrixu. Malinko roztahaný, ale jinak velmi chutný blockbuster, s fantastickým Deppem, chytlavým humorem, strhující akcí a překvapivě i se slušným Bloomem, který se konečně naučil využívat mimické svaly v obličeji. Jsem zvědavý, s čím přijde trojka ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Místy chaotický zmatek, karneval nelogických dějových kliček, případně trapně zklamávající pokus o skloubení pirátského filmu s vážnou romancí a otcovsko-synovským dramatem, nemluvě o donekonečna natahovaném konci, který vlastně pořádným koncem není. První díl udělal z ničeho hit. Dvojka byla hitem ještě před svým vznikem. Pokud jste první díl neviděli, resp. stejně jako já viděli dávno, budete tím množstvím jmen a dějových linií dosti dezorientováni. Filmu by občasná vysvětlující zastávka vůbec neuškodila. Na druhou stranu, po celých 150 minut jsem měl pocit, že za své peníze dostávám maximum zábavy, ač místy přerůstající samotnému režisérovi přes hlavu. Při akčních scénách tak jako tak můžete příběhové nedostatky smést ze stolu. Několikrát byla vizuální dokonalost na samé hranici kýče, s jedinou. Truhla se naštěstí nebere vážně, někdy balancuje hraně grotesky. 75% Zajímavé komentáře: Marius, Silas, Eddard, MIMIC, numi, Cornon, Fanak ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film, u jehož sledování jsem si stále kladl otázku: TOHLE že porazilo v návštěvnosti Superman Returns? Orientováno na dětičky (však taky v kině, kde jsem na tom byl, v jedom kuse chodily na záchod, mluvily a šustily popcornem), přehnaná délka, mnoho narativních linií, které by šly zkrátit a Johnny Depp, který několikrát za minutu někam padá, nebo nepochopitelné scény (Elizabetin polibek), to všechno vás spolehlivě naštve. Chtěl jsem původně dát tři, ale kvůli té rovnováze musím ubrat. Chápete? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jack Sparrow ještě trhlejší, dobrodružství ještě dobrodružnější, akce ještě akčnejší a vizuální efekty ještě efektivnější . Oproti prvnímu dílu přibylo trošičku nudy / ta se mihne naštěstí jen na začátku / a ubylo trošičku humoru. Co tedy zůstalo stejné ? Dobrá hudba, krásná Keira, ale především nám zůstala vynikající pirátská zábava z Karibiku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Typická megalomanie z Bruckheimerovy dílny, která stojí a padá s režijním umem páně Verbinského, který dokázal celému kolosu vtisknout ten správný punc klasického pirátského dobrodružství, říznutého solidní dávkou nadhledu, jelikož bez jeho pevného vedení by nakonec mohly Deppovy skopičiny, strhující triková stránka, či potenciál špičkového hereckého obsazení (démonický Bill Nighy, charismatický Stellan Skarsgård) vyšumět do ztracena. Celek neztrácí na dynamice ani minutu, děj – ač velmi prostinký – letí kupředu zběsilou rychlostí, takže i 150 minutová stopáž je nakonec příjemně koukatelným zážitkem. No brain popcornová zábava, která svůj cíl (pobavit všechny na okolo) splní na sto procent tehdy, pokud nejste zarytým intelektuálem, jemuž chybí cit pro trošku legrace. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Čistokrevný popkorn. Tvůrci si řekli, že když měla jednička gigantický úspěch, proč to nezkusit znovu, že? A rovnou dvěma díly. No, popravdě, tento díl hodně zachraňuje nevyčerpatelné charisma Johnnyho Deppa. Orlando Bloom mi čím dál více připadá jen jako okoukaný hezounek, Keira Knightley je dle mého mínění průměrná herečka a aby byla skutečně krásná, musela by něco přibrat, protože vypadá jako anorektička, no a Geoffrey Rush se na scéně mihne jen na moment. Oproti jedničce ovšem přibylo zajímavých triků, takže koukat je stále na co, děj není v žádném případě nudný, no a jak jsem psal výše, skvělý Jack Sparrow, to vše vydá suma sumárum za 4 hvězdy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát méně jak za 5 to prostě nejde. Mám pro filmy odehrávající se v karibiku slabost. I když podle mě si to tento film zaslouží. Nemá smysl porovnávat tenhle film s jedničkou každý hned vyskočí s tim že jednička byla lepší. Byla, ale v tomhle filmu je zase víc akce. Například boj na mlýnském kole, který byl fantastický. Tenhle film bohůžel ponese špatnou pověst v nejmenovaném karibském ostrůvku, kde se to odehrávalo. Místní obyvatelé se ohradili tím, že nechtějí vypadat ve filmu jako kanibalové bohůžel tvůrcům to bylo jedno. I místní doufali, že jim trochu pomůžou s výstavbou silnic bohůžel nedostali ani vyndru a tvůrci ostrůvek naprosto zdevastovali i s jeho ekosystémem. Co naplat Hollywood je bohůžel na prvním místě. Jinak Johnny Depp byl naprosto dokonalý. Role kapitána Jacka Sparrowa se k němu náramně hodí a on to ví. Je vidět, že si dali velkou práci s maskami, ale nakonec se to vyplatilo. Na tenhle film jsem šel po dlouhých dvouch letech do kina, je vidět že se to vyplatilo a už se nemůžu dočkat, ale i trochu obávat s čím novým příjdou ve třetím pokračování jelikož konec je více než otevřený. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $225miliónovTržby USA $423,315,812Tržby Celosvetovo $1,066,179,725Tržby za predaj DVD v USA $320,866,274 //počet predaných kusov 16,680,052║ Čo sa trikovej stránky týka, tak to je fantázia, pokiaľ ide o príbeh je to ešte väčšia vata než prvý diel. A opäť okrem prim výkonu Johnny Deepa, sú tu ostatné postavy v podaní Orlanda Blooma či Keiry Knightley úplne ležérne. A každým ďalším pozretím mi to len príde čoraz viac otravné. /videl v kine: 65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi než souhlasit s renomovanějším hlasem Tomáše Baldýnského. Není to Davy Jones a Bludný Holanďan, co proklelo kapitána Jacka, je to tučný disneyovský měšec, ze kterého Piráti číslo dvě čerpají z plna hrdla. Výsledkem je klasický film prostředníček, který nemá pořádně ohraničený začátek a konec, čili působí vcelku vesele chaotickým dojmem. Postavy tak nějak vplují do starých kolejí, odskajují si tu sem, tu tam, vykonají přemnoho skopičin, pobaví diváky, přiberou do party nového záporáka a když člověk cítí v kostech, že by se mělo už konečně začít dít něco pamětihodného, zatroubí Hans Zimmer nezapomeutelnou pirátskou tuš a plachtí se do přístavu jménem "Díl číslo tři". Veselá navršenina historek "Truhla mrtvého muže" tak zůstává napůl otevřená, napůl zavřená. Určitě potěší fakt, že se postavy v rámci schopností scénáristy a režiséra někam vyvíjejí, profilují, že se pouze neopakují staré animozity a přátelství, že vzniká nové tření a napětí. Oku nepochybně zalahodí skvělé efekty a uchu zase Zimmerova hudba. Citlivější chuťové buňky bude provokovat zmíněná neohraničenost a hraní na efekt. Jenže o efekt v tomhle špektáklu jde především, takže proč vlastně plakat? Možná proto, že filmu v některých momentech chybí gradace a odpich. Že se některé dialogy vlečou jako krakenův sliz. Že Johnny Depp používá svůj vybudovaný repertoár grimas a jeho Jack už není tím úžasným středobodem. Že ne všechny choreografie jsou tak nabité jako ta na mlýnském kole. Prašť jak uhoď, i druzí Piráti chytili vítr do plachet a lokli si dobrého rumu. Možná trochu zvážněli a určitě ztratili něco rošťáctví jedničky. A naprosto bezpochyby trpí syndromem prostředního dílu trilogie. [7/10] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou to slabé 3* a proč? Důvodů je několik. Scenáristicky se dvojka od jedničky neliší. Primitivní děj, skok jsem skok tam, nepochopitelné jednání apod. Herecky jde o pokles a to dost rapidní. Všichni vědi, že sázet na odhalená ňadra(??) Keiry Knightley nebude to pravé ořechové a tak bylo rozhodnuto, že si zahraje na chlapa(ne že by to byl problém). Johnny Depp ztratil všechen svůj humor a je jen slabým odvarem hippísáka z jedničky. Už není ani tolik proradný dokonce se umí obětovat... :). Orlando Bloom je spíš takový panák na přilákání mladších dorostenek, ale herecky se trochu zlepšil. Takový Stellan Skarsgard pro mě nejde hodnotit, protože ten chlapík se neustále v realitě tváří hrdě a drsně a tak hraje kapitána Bludného holanďana stejně jako sám sebe ve skutečnosti. Ostatní herci neherci jsou jen zbylým křovím. Triky jsou chvílemi kvalitní, ale takový kraken není žádná velká bomba. Co se týče posádky BH efekty jsou až přehnané a pro mě nepůsobí příjemně. Akce je podle mě ve filmu málo a jsem asi jediný kdo si to myslí. Nějaké mlýnské kolo mě nepotěší a nezničí natolik, abych klesl na kolena(to dokázali jen trilogie matrix...:)). Opravdu nechápu co lidi na tomto filmu vidí. Nechápu jeho tržby. Nechápu šílenství okolo. Přesně pro lidi jako jsem já, si autoři přichystali třetí díl a závěrečné pojištění proti "sakra trojka bude určitě stejně nezajímavá" a darovali Geoffrey Rushe. Ten svůj účel splnil a tak se i já na trojku podívám, ale počkám si na dvd žádný kino zase nebude:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ted Elliott, Terry Rossio .. WTF !? Kouzelný dědeček Jerry Bruckheimer si opět vykouzlil kasovní pohádku gigantických rozměrů, ALE ... K megalomanskému a nesoudržnému pokračování úspěšných a svěžích Pirátů z Karibiku mam podobné připomínky, jako k druhému dílu Ice Age. I zde se nachází ústřední postava, která sice neměla původně být tou hlavní, ale bodovala a doslova si ukradla film pro sebe - ano, Jack Sparow a Scrat mají hodně společného. Byl tím zajištěn obrovský úspěch (a příjem) a vše ústřední v druhém díle bylo vsazeno jen na jednu kartu (resp. na více v případě Pirátu, ale to už bych byl zpět u jejich nekonzistence a roztříštěnosti). Ovšem ani prvoplánová salva gagů a více méně humorných (pod)částí, na kterých druzí Piráti staví všemožný balast, nepřináší ve výsledku kýžený efekt spokojenosti a spíše tímto postupem film uvadá a topí se ve vlastní vatě. Nebýt těch několika velmi světlých momentů (a Keiry :-*), neváhal bych i sem přihodit dvě šedivé hvězdy, jako právě Době ledové. A to jsem měl Piráty tak rád.. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Stejné jako jednička. Bavil jsem se jenom prvních deset minut, potom to začlo být hrozivě zmatené, nudné a dlouhé. A tentokrát to ani Jack nezachránil. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jack Sparrow, ehm kapitán Jack Sparrow si po více než solidní jedničce nekazí renomé, ale také ho nijak výrazně neposiluje. Místy se to totiž na odpočinkový blockbuster táhne až příliš. Naštěstí snímek drží nad karibskými vodami (opět) Depp. Byť i jemu sráží nohy, že se tvůrci snažili naroubovat postavu Jacka kam se jen dalo a nejlépe do všech situací. Dvě hodně vydařené scény (ostrov lidojedů a šermířská anabáze o klíč k truhle) vyplněné koukatelnou vatou, okázalou výpravou a zábavou pro celou rodinu, takže finanční oddělení Buena Visty bude jistě uspokojeno. PS po druhé projekci po několika letech: Na podruhé mi to sedlo o poznání lépe. A to natolik až mi ani většina původních výtek nepřišla tak zásadní. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

No jednička byla holt lepší. Dvojka je strašlivě překombinovaná, ale takovým tím způsobem, aby to pochopilo i malé dítě což se dost odrazí i na nepřiměřené délce filmu. Ze začátku je fakt hodně dialogů a už to začíná být otravné, potom následuje akce na ostrově kanibalů a to je podle mě nejlepší část filmu. Proti avizovanému finále nic nemám, ale kanibalové maj fakt nápad. Největším kladem filmu jsou ale ty prachy, rozpočet je fakt znát a triky jsou fakt parádní. Už jen třeba díky faktu, že Bill Nighy byl nejlepší herec ve filmu a to měl celou dobu na ksichtě chobotnici. Johnny Depp to podle mě moc hrotil a chvílema ty jeho držky vážně nebyly vtipné, samozřejmě má pár geniálních míst, ale Jack Sparrow se už dost okoukal a když byl v záběru například s Keirou tak jsem koukal jen a jen na ní. Ještě musím pochválit Naomie Harris jelikož ve svojí roli nebyla trapná a to lidé většinou v takových rolích bývají. No, abych to shrnul, prostě Gore Verbinski je masér a basta. ()

Související novinky

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

10.07.2011

V rozsáhlém interview pro magazín Esquire Daniel Craig tvrdí, že thriller The Girl with the Dragon Tatoo (u nás film půjde pod stejným názvem jako předloha a švédská adaptace, tedy Muži, kteří… (více)

Luxusní protivník pro Jacka Sparrowa

Luxusní protivník pro Jacka Sparrowa

24.02.2010

Upřímně, po scénáristickém guláši v dvojce a trojce Pirátů z Karibiku budili Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides spíše obavy. Tím spíš, že i čtyřku napsali staří pachatelé Terry Rossio a Ted… (více)

S kolty na upíry

S kolty na upíry

18.12.2008

Tento týden jsme psali výhradně o komiksových adaptacích. Dnes tady pro změnu máme... ehm, komiksovou adaptaci. Korejskou „mangu“ Priest (u nás vyšla jako „Kazatel“ – pozor, nezaměňujte s Preacherem,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Reklama

Reklama