Reklama

Reklama

Silent Hill

  • Francie Silent Hill (více)
Trailer 2

Rose, která má smrtelně nemocnou dcerku, se chopí poslední šance a vydá se za starou léčitelkou. Bohužel však zabloudí do tajemného a opuštěného městečka jménem Silent Hill, kde nakonec svou holčičku ztratí. Rose se při jejím hledání stále hlouběji zaplétá do ponuré historie města, které je mrtvé jen na první pohled. V temných koutech totiž něco číhá… a nemá to zrovna dobré úmysly. Silent Hill je ve světě počítačových her jednou z nejpopulárnějších herních sérií survival hororů, do níž patří např. i Resident Evil. Silent Hill však nestaví na zombies a roztrhaných vnitřnostech, mnohem raději diváka straší po vzoru klasických japonských hororů a představuje mu monstra jak z deníčku nejslavnějších kubistů. Výsledkem je vysoce originální herní koncept, který učaroval i Rogeru Avarymu (scénárista Pulp Fiction), který se rozhodl sepsat scénář, s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky z Konami. Silent Hill režíruje Christophe Gans, zodpovědný za Bratrstvo vlků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 090)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak něco takového se opravdu moc často nevidí. Christophe Gans je vizuální mág a to co předvedl v "Silent Hill" nemá obdoby. Celý film vlastně stojí POUZE na těch vizuálních vychytávkách, případně na hutné atmošce, jelikož o ději se dá mluvit spíše v uvozovkách. Veeeeeeelice mile mě překvapila brutalita filmu, možná jsem zvrácenej úchyl, ale vidět v normálním hororu uváděném v multiplexech takovéhle chuťovky mi přináší nevýslovný pocit blaženosti. Herecké výkony hlavních dvou představitelek (Radha Mitchell a hlavně Jodelle Ferland) jsou výborné a ostatní nejsou vůbec špatné. Vůbec jsem jaksi nepochopil proč v tom filmu hraje Sean Bean, protože jeho postava je úplně a dokonale zbytečná, no budiž. Uznávám že v prostředku filmu jsem se u toho fakt dost vařil, ale brilantní začátek a hlavně nezapomenutelné finále si jasně zasluhují čisté hodnocení jaké jsem dal. Jestli máte možnost "Silent Hill" vidět, jděte do toho, protože takovýhle filmů je velice pomálu, vlastně ne. Je jenom jeden. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se, jak se budu bát a ono nic. Role Radhy Mitchell by sa dala shrnout do dvou pokynů: "Hezky křič." a "Koukej u toho dobře vypadat." Otec (Sean Bean) byl jak páté kolo u vozu. Ovšem velkým pozitivem byla malá Jodelle Ferland - očividně jí šlo lépe její horší "já" a byla radost se na ni koukat. Ale na záchranu děravého scénáře to stejně nestačilo. Odpustila bych to, kdybych se aspoň mohla trochu bát. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Opět důkaz, že svět PC her a svět filmu zatím spolu moc nekamarádí. Gans náramně vykresluje tíživou atmosféru Silent Hillu, ale je z toho cítit příklon k mainstreamovému pojetí a z toho pramenící poněkud sterilní zobrazení hrůz TEMNA. Těch pár digitálních bubáků a velmi decentní gore to nezachránilo (ovšem Pyramidhead byl i přes malý prostor úchvatný). Chtělo to prostě více přitlačit na pilu, vyhodit nudnou dějovou linii se zcela zbytečným Seanem Beanem, která hutnou atmosféru filmu zbytečně ředila a nic neřešila a především rozplétání záhady učinit více přehlednější. Bylo to moc překombinované a v závěru ukecané! Radha Mitchell byla ale skvělá. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak pro začátek nehrál jsem pořádně žádný z dílu SH. Pomalý rozjezd filmu, který nám pomalu a v klidu představí malou holčičku, její adoptivní matku a jejího manžela. Poprvé a naposledy spolu a divák ještě neví co ho čeká. Krásný kamerový let nad propastí a jdeme na to. Vše začíná nenápadně, hledání městečka, pak honička s policistkou a jsme v cíli naší cesty Silent hill. Z nebe stále něco padá a celý film je laděn do šedé velmi depresivně a mrazivě. Holčička se ztratila a matka se vydá na cestu za jejím hlasem a nalézá opravdu hrůzostrašné městečko plné všeho co peklo má rádo. Dokonalá stylizace filmu přidává hodně procent. Hlavní hrdinka se do postavy perfektně vžila a vše působí realisticky(když pomineme pekelné potvory:)). Film je nečekaně drastický, což zrovna pro mě je velké plus a závěr s ostnatým drátem je opravdová labužnická pochutina. Jen škoda, Hollywoodského stylu "řekni co si naznačil" a film tak dostává 5-10 minut vysvětlovacího času pro méně chápavé a vnímavé. Co lze filmu vytknout? podle mě nic. Atmosférou, jde o nejlepší kousek natočený tento rok a jako adaptace hry je Silent hill možná to úplně nejlepší, co bylo zatím natočeno (fanoušci Dooma snad ani nedoufali :)). Už nevím, jak se rozplývat nad snímkem, který splnil moje očekávání jak jen to šlo a nebýt mé malé pochybnosti hluboko v hlavě, tak bych dal drtivých 5*. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Já jako hrou naprosto nedotčen jsem nic nečekal. Od herních adaptací by to myslím měla být rutina, nic nečekat. Silent Hill vede mezi ostatními hlavně svou atmosférou a zpracováním. Výprava je opravdu nádherná, propracovaná, barevnými filtry naprosto změněná od skutečnosti. Nevěřili byste, co udělají filtry. Ve filmu o filmu bylo vidět, že většina záběrů je točená za normálního světla, kde jsou ty doby, kdy filmaři čekali na to pravé denní světlo. Teď si ho udělají. Taky jsem se tam dozvěděl, že většina masek a triků nebyla digitálních, ale latexových. Jak chlapík s nohama za zády (mimochodem to byl školník), plivající obyvatelé městečka, tak těch dvacet sestřiček ve finále v nemocnici, či ten Red Pyramid s dokonce i skutečnou kudlou, které opravdu museli uhýbat, jinak by je rozpárala! Mimochodem toho Pyramiďáka hrál stejnej chlapík, jako toho s nohama za zády. Všechno to byl prostě dokonale nabarvenej latex a pohyby byly puštěný rychleji. Jenže co se mě týká, tak kromě atmosféry a výpravy nedokázal tenhle film nabídnout už nic. Ve světě jsem se ztrácel, souvislosti mi nedocházely naprosto nikdy (při filmu o filmu jsem si jen říkal: Jó, tak takhle jste to mysleli? Fíha!) a to i s tím, že ten příběh nebyl vůbec složitej a vlastně se tam vůbec nic nedělo. Některý doslova herní situace (přijde tam, najde to, tady to použije a pak už to nepotřebuje, ale najde něco jinýho, co zase použije tady), mě hodně rušily. Takže pokud herní adaptace tímto stylem, tak říkám ano, všemi deseti, ale zkuste příště propracovat i ten scénář a to nejen ohledně detailů vizuálních, ale i příběhových. Finále mě už zanechalo úplně mimo, ale aspoň oceňuju, že happyend ani přípravná lekačka na druhej díl nenastaly. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (31)

  • Mladá herečka Jodelle Ferland si v tomto filme strihla hneď tri úlohy, a to Sharon, Alessu a dievčatko prevtelené v podobe temnoty. (T2)
  • Znepokojivého, trhaného pohybu "Temných sestřiček" bylo dosaženo natočením jejich chůze pozpátku, kterou v postprodukci pustili pozpátku, aby to vypadalo, že jdou dopředu. (Morien)

Související novinky

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

31.08.2012

Videohry jsou obrovský byznys, který se zisky vyrovná filmovému. Hollywood se proto úporně snaží něco z toho vytřískat. Už dlouhá léta. Bohužel, nedaří se. Kvalitní herní adaptace sečtete na prstech… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Šermíři R. E. Howarda nastupují

Šermíři R. E. Howarda nastupují

13.01.2008

Obrovské zklamání z tržeb Zlatého kompasu (srovnatelné s rozčarováním z vlažného přijetí Superman se vrací, takže se vážně pochybuje o pokračování) a následné urychlené odsunutí Inkoustového srdce … (více)

Reklama

Reklama