Reklama

Reklama

Silent Hill

  • Francie Silent Hill (více)
Trailer 1

Rose, která má smrtelně nemocnou dcerku, se chopí poslední šance a vydá se za starou léčitelkou. Bohužel však zabloudí do tajemného a opuštěného městečka jménem Silent Hill, kde nakonec svou holčičku ztratí. Rose se při jejím hledání stále hlouběji zaplétá do ponuré historie města, které je mrtvé jen na první pohled. V temných koutech totiž něco číhá… a nemá to zrovna dobré úmysly. Silent Hill je ve světě počítačových her jednou z nejpopulárnějších herních sérií survival hororů, do níž patří např. i Resident Evil. Silent Hill však nestaví na zombies a roztrhaných vnitřnostech, mnohem raději diváka straší po vzoru klasických japonských hororů a představuje mu monstra jak z deníčku nejslavnějších kubistů. Výsledkem je vysoce originální herní koncept, který učaroval i Rogeru Avarymu (scénárista Pulp Fiction), který se rozhodl sepsat scénář, s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky z Konami. Silent Hill režíruje Christophe Gans, zodpovědný za Bratrstvo vlků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 090)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak pro začátek nehrál jsem pořádně žádný z dílu SH. Pomalý rozjezd filmu, který nám pomalu a v klidu představí malou holčičku, její adoptivní matku a jejího manžela. Poprvé a naposledy spolu a divák ještě neví co ho čeká. Krásný kamerový let nad propastí a jdeme na to. Vše začíná nenápadně, hledání městečka, pak honička s policistkou a jsme v cíli naší cesty Silent hill. Z nebe stále něco padá a celý film je laděn do šedé velmi depresivně a mrazivě. Holčička se ztratila a matka se vydá na cestu za jejím hlasem a nalézá opravdu hrůzostrašné městečko plné všeho co peklo má rádo. Dokonalá stylizace filmu přidává hodně procent. Hlavní hrdinka se do postavy perfektně vžila a vše působí realisticky(když pomineme pekelné potvory:)). Film je nečekaně drastický, což zrovna pro mě je velké plus a závěr s ostnatým drátem je opravdová labužnická pochutina. Jen škoda, Hollywoodského stylu "řekni co si naznačil" a film tak dostává 5-10 minut vysvětlovacího času pro méně chápavé a vnímavé. Co lze filmu vytknout? podle mě nic. Atmosférou, jde o nejlepší kousek natočený tento rok a jako adaptace hry je Silent hill možná to úplně nejlepší, co bylo zatím natočeno (fanoušci Dooma snad ani nedoufali :)). Už nevím, jak se rozplývat nad snímkem, který splnil moje očekávání jak jen to šlo a nebýt mé malé pochybnosti hluboko v hlavě, tak bych dal drtivých 5*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Herní předlohu jsem neznal, ale film předcházela velká očekávání vystřídaná poněkud rozporuplnými reakcemi, takže jsem byl patřičně nažhavený. Výsledek příjemně překvapil. U hororových snímků je nesmírně důležitá atmosféra a Silent Hill je příkladem snímku, který stojí a padá s výborně navozenou atmosférou. Depresivní prostředí zničeného města, kde se neustále snáší k zemi popílek a převaluje se černý dým, ozývá se ječivý zvuk sirény, zjevují se temné stíny a tváře lidí zakrývají plynové masky - to vše slouží k vyvolání stísněnosti a temné předtuchy. Člověk se, jak známo, nejvíc bojí neznámého a film je logicky nejsilnější ve své první třetině, kdy má zlo ještě abstraktní podobu. Kdyby se režisér nepokoušel nic vysvětlovat, mohl být výsledný dojem možná i stoprocentní. Samotná pointa mě nenadchla, ale pro výsledek naštěstí není rozhodující. Za poslední dva roky nemá ve své katagorii Silent Hill konkurenci. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Líbivá fúze asijské obrazotvornosti, francouzského přeefektizovaného mainstreamu a videoherního looku. Nádherná výprava a vůbec ne sterilní vizualizace, tematicky to jde ale úplně mimo mě. Silent Hill hezky čančá prázdnotu, do které bych se přitom docela rád hlouběji ponořil. Nulový příběh tomu ale minimálně u mě brání. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že na CSFD má tento film hodně plakátů / 15 /, protože hodně hvězdiček ode mě dostat nemůže . To co ze začátku vypadalo jako slušně atmosférická záležitost s lekacími prvky se proměnilo v debilitu, ano jistě kdybych hrál PC hry možná bych to viděl jinak . Místo natáčení klidně mohlo být v Ostravě - regionu razovitem, ale je fakt že vizuální stránka filmu bylo to nejsilnější, co mě bylo dopřáno, tedy když nepočítám obě hlavní představitelky, které byli velmi půvabné. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce naprosto parádní záležitost a ať už se objevil Pyramid Head, Alessa nebo jakékoli jiné zjevení, jenom jsem žaul, co všechno Gans divákovi s parádním klavírním doprovodem předkládá. Bohužel jakožto osobě, která nehrála herní předlohu, jsem se docela silně ztrácel, abych se na konci ztratil úplně a nebýt toho, že jsem si hodně věcí dohledal, asi bych doteď nevěděl, jestli se mi Silent Hill líbil nebo ne. Po docvaknutí hlavních souvislostí trochu ustřelené čtyři hvězdy s tím, že v téhle atmosféře se mělo pokračovat hned o rok později a nedělat z podezřelého města mlhy lacinou horrorovou značku. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (31)

  • Kromě písně „Ring of Fire“ od Johnnyho Cashe je každá nota hudby převzatá z původní videoherní série "Silent Hill". (imro)
  • Ve státě Pensylvánie leží městečko Centralia, které potkalo stejný osud jako Silent Hill. Uhlí tam v podzemí hoří už od 60. let až dosud (2022). (Paganus)

Související novinky

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

31.08.2012

Videohry jsou obrovský byznys, který se zisky vyrovná filmovému. Hollywood se proto úporně snaží něco z toho vytřískat. Už dlouhá léta. Bohužel, nedaří se. Kvalitní herní adaptace sečtete na prstech… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Šermíři R. E. Howarda nastupují

Šermíři R. E. Howarda nastupují

13.01.2008

Obrovské zklamání z tržeb Zlatého kompasu (srovnatelné s rozčarováním z vlažného přijetí Superman se vrací, takže se vážně pochybuje o pokračování) a následné urychlené odsunutí Inkoustového srdce … (více)

Reklama

Reklama