Reklama

Reklama

Silent Hill

  • Francie Silent Hill (více)
Trailer 2

Rose, která má smrtelně nemocnou dcerku, se chopí poslední šance a vydá se za starou léčitelkou. Bohužel však zabloudí do tajemného a opuštěného městečka jménem Silent Hill, kde nakonec svou holčičku ztratí. Rose se při jejím hledání stále hlouběji zaplétá do ponuré historie města, které je mrtvé jen na první pohled. V temných koutech totiž něco číhá… a nemá to zrovna dobré úmysly. Silent Hill je ve světě počítačových her jednou z nejpopulárnějších herních sérií survival hororů, do níž patří např. i Resident Evil. Silent Hill však nestaví na zombies a roztrhaných vnitřnostech, mnohem raději diváka straší po vzoru klasických japonských hororů a představuje mu monstra jak z deníčku nejslavnějších kubistů. Výsledkem je vysoce originální herní koncept, který učaroval i Rogeru Avarymu (scénárista Pulp Fiction), který se rozhodl sepsat scénář, s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky z Konami. Silent Hill režíruje Christophe Gans, zodpovědný za Bratrstvo vlků. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Rose Da Silva (Radha Mitchell) se narodila 8. srpna 1970 a bydlí na adrese 5510 Campbell Road, Sidney, Ohio 45365. (ČSFD)
  • V původním scénáři mělo být příjmení rodiny DeSalvo (místo Da Silva), jako narážka na postavu Andrewa DeSalva z videohry "Silent Hill 4: The Room", která byla pojmenovaná podle sériového vraha Alberta DeSalva, tzv. Bostonského škrtiče. (Voorhees)
  • Oblíbená postava režiséra Christopha Ganse ve videoherní sérii "Silent Hill" je James Sunderland. Herce Seana Beana (Christopher Da Silva) obsadil kvůli jeho podobnosti s touto postavou. (Gyorgy)
  • Fanoušci videoherní série "Silent Hill" chtěli do filmu jako jednu z hlavních postav Harryho Masona z první videohry. Christophe Gans však nakonec přistoupil k ženské postavě, kterou ztvárnila Radha Mitchell (Rose Da Silva). Režisér prohlásil, že Harry se ve videohře nikdy nechoval jako mužská postava: "Neustále se mu točila hlava, omdléval, mluvil sám se sebou, křičel a ve skutečnosti byl velmi zranitelný. Nechtěli jsme se zpronevěřit povaze videohry tím, že bychom změnili pocity a motivace postavy, a tak jsme usoudili, že bude lepší přejít na ženskou hlavní hrdinku a zachovat všechny tyto důležité vlastnosti." (Gyorgy)
  • Znepokojivého, trhaného pohybu "Temných sestřiček" bylo dosaženo natočením jejich chůze pozpátku, kterou v postprodukci pustili pozpátku, aby to vypadalo, že jdou dopředu. (Morien)
  • Ve státě Pensylvánie leží městečko Centralia, které potkalo stejný osud jako Silent Hill. Uhlí tam v podzemí hoří už od 60. let až dosud (2022). (Paganus)
  • V Christabellině (Alice Krige) kostele je místo oltáře obrovská malba znázorňující upálení čarodějnice. Tváře jednotlivců v davu pod hranicí jsou ve skutečnosti tváře členů štábu. Obličej upalované je namalovaný tak, aby vznikla určitá podobnost s herečkou Deborah Kara Unger (Dahlia). (Othello)
  • Pro vytvoření kulis samotného městečka Sillent Hillu použili výtvarníci mimo jiné i fotodokumentaci z opuštěného města Černobyl po nehodě v Černobylské jaderné elektrárně. Zdrojem inspirace byly i fotky z Hirošimy po shození atomové bomby. (Divočák)
  • Aby herci získali co nejlepší představu o atmosféře původní videohry, nechal režisér Christophe Gans vybavit karavan každého z nich videoherní konzolí se "Silent Hillem". Některé z herců pak bylo téměř nemožné od hry odtrhnout. (Divočák)
  • Režisér Christophe Gans chtěl původně natočit film podle druhého dílu videoherní série "Silent Hill", který se mu zdál nejlepší. Nechtěl ovšem diváky připravit o vysvětlení celého děje, a proto je výsledná verze poskládána z dějových střípků a příšer z prvních tří dílů videohry. (Divočák)
  • Pod maskou děsivého ,,šedého dítěte" se ukrývala drobná tanečnice Yvonne Ng. (Reiniš)
  • Trikově nejnáročnějším monstrem filmu se stal tvor, který je chycený ve vlastní kůži jako ve svěrací kazajce. (Reiniš)
  • Film vznikl podle stejnojmenné videoherní série japonské firmy Konami. (Reiniš)
  • Bylo vyrobeno 100 různých kopií Rosina (Radha Mitchell) oděvu. Jeho jemné barvy postupně blednou, až se nakonec změní na krvavě rudé. (imro)
  • Kromě písně „Ring of Fire“ od Johnnyho Cashe je každá nota hudby převzatá z původní videoherní série "Silent Hill". (imro)
  • Původní verze scénáře, ve které byly jen samé ženské postavy, byla režisérovi Christophu Gansovi vrácena s poznámkou, že tam nejsou žádné mužské postavy. Postava Christophera Da Silvy (Sean Bean), která se měla objevit pouze na začátku a na konci filmu, tak dostala více prostoru a byla přidána postava Thomase Gucciho (Kim Coates). (imro)
  • Podobně jako Robert Rodriguez vylákal z Franka Millera práva na zfilmování komiksu Sin City, i Christophe Gans nejdříve poslal do videoherní společnosti Konami několik scén, které natočil za vlastní peníze. Trvalo celých 5 let, než nakonec získal povolení natočit adaptaci slavné hry. (imro)

Související novinky

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

31.08.2012

Videohry jsou obrovský byznys, který se zisky vyrovná filmovému. Hollywood se proto úporně snaží něco z toho vytřískat. Už dlouhá léta. Bohužel, nedaří se. Kvalitní herní adaptace sečtete na prstech… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Šermíři R. E. Howarda nastupují

Šermíři R. E. Howarda nastupují

13.01.2008

Obrovské zklamání z tržeb Zlatého kompasu (srovnatelné s rozčarováním z vlažného přijetí Superman se vrací, takže se vážně pochybuje o pokračování) a následné urychlené odsunutí Inkoustového srdce … (více)

Reklama

Reklama