Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Martinu Nedobylovi se zřítil jeden z jeho nedostavěných domů a zabil několik zedníků. Vinu měl nekvalitní materiál. Karel Pecold, mladý zedník, který na stavbě jen o vlásek unikl smrti, agituje své druhy, aby svědčili proti Nedobylovi u soudu. Dopustí se při tom urážky císaře a je zatčen. Jeho sestra Růžena prosí doktora Helebranta, aby jejímu bratrovi pomohl. Helebrant slíbí a Růžena se z vděčnosti stane jeho milenkou. Bětuše vyčítá Bornovi, že poslal syna Míšu z prvního manželství do vídeňské polepšovny. Je to polepšovna pro mladistvé delikventy z lepších rodin a má statut gymnázia.

Začíná proces s Nedobylem. Zpočátku se zdá, že všichni nebezpeční svědkové ze stavby jsou zastrašení, mluví vyhýbavě a Nedobyla neobviňují. Pak dostane slovo hlavní svědek Karel Pecold a obviní Nedobyla ze smrti čtyř zedníků. Nedobyl ztrácí půdu pod nohama. A to ještě nepromluvil jako svědek jeho úhlavní nepřítel, stavební rada Herzog, jehož se nejvíce obává... (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedávno jsem v televizi zahlédl díl, ve kterém se odehrál soud s Omladinou. Tak jsem si řekl, že se na seriál zkusím podívat. A první díl mi přišel takový průměrný, očekávání jsem měl trochu větší. Nicméně nezklamal. A vidět některé herce ještě mladé rozhodně za to stálo. ()

Zajímavosti (3)

  • Ve 27. minutě ve scéně, kdy mladý Petzold (Václav Postránecký) kuje v hospodě pikle proti svému zaměstnavateli Nedobylovi (Jiří Vala), je v pozadí slyšet rozjíždějící se moderní automobil, jehož řazení naruší zvuky daného záběru. Není pravděpodobné, že by se v roce 1881, kdy se děj epizody odehrává, jednalo o dobový automobil. (Reyak)
  • Cihly, které se rozebírají po nehodě na stavbě, nejsou z 19. století. Odpovídají období 80. let 20. století. Kdo opravoval či boural prvorepublikový cihelný dům, ví, že každá cihla je jiná, a nejsou tak pravidelné a dírkované. Navíc neodpovídají cihlám z bouračky, jak bylo ve filmu uvedeno. (Itanek)
  • Natáčelo se v Praze na Malé Straně. (M.B)

Reklama

Reklama