Reklama

Reklama

Série(4) / Epizody(22)

Vítejte v městečku Royston Vasey, vstup jen na vlastní nebezpečí. Dnes již kultovní černohumorný seriál vychází ze série divadelních představení, oceněných prestižní cenou Perrier a šestidílné rozhlasové show On the Town with the League of Gentlemen. Pod názvem Liga gentlemanů se skrývá skupina britských komiků ve složení Reece Shearsmith, Steve Pemberton, Mark Gatiss a Jeremy Dyson, kteří píší a s výjimkou posledně jmenovaného také hrají všechny postavy. V letech 1999–2002 vznikly celkem tři série a jeden vánoční speciál, přičemž všechny epizody diváka přivádí do fiktivního městečka Royston Vasey kdesi na severu Anglie, plného panoptikálních postav. Edward a Štuclinka, vedoucí místní obchod pouze pro místní (a co dělají s cizinci raději ani nechtějte vědět). Řezník Hillary, připravující svým speciálním zákazníkům speciální zakázky, které určitě nemají nic společného s tím, že se v okolí neustále ztrácejí lidé. Frustrovaná zaměstnankyně pracovního úřadu Pauline, která pravděpodobně ještě nikdy nikomu práci nesehnala. Snaživý veterinář pan Činaný s darem posílat na věčnost každé zvíře, které se pokusí ošetřit. Transsexuální řidič taxíku Barbara s hlasem námořníka a chlupatýma nohama, kterému není nikdy vidět do tváře. Hospodští kumpáni Brian, Geoff a Mike, kteří se navzájem nenávidí. A mnoho, mnoho dalších. Vítejte v Royston Vasey a vězte, že odsud už nikdy neodejdete. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Liga gentlemanů není ani tak název série, jako spíš partičky britských komiků, kteří ji natočili. Reece Shearsmith, Steve Pemberton, Mark Gattis a Jeremy Dyson píšou a (kromě posledně zmíněného) odehrávají všechny postavy bizardního městečka Royston Vasey, situovaného někde na severu Anglie a důkladně separovaného od zbytku světa. Absurdní mnohdy hodně drastická komika, ženské role hrané muži... to všechno odkazuje k jedné jiné partičce britských komiků, kterou všichni dobře známe. A v nejlepších místech skutečně dosahují kvalit toho nejlepšího z Pythonů... nicméně takových míst není mnoho. Pokud máte rádi britský humor, určitě se po téhle BBC komediální show porozhlédněte, zaručuju vám, že minimálně několik svérázných obyvatel Royston Vasey si zamilujete (za všechny provozovatele Místního obychodu pro Místní lidi, Edwarda a Tubbs Tattysyrupovi). "What’s going on? What’s all this shouting, we’ll have no trouble here!" 80% , pro Místní samozřejmě 100% ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Beware of Spoilers ! Or you will never come back. The LoG ( Spolek gentelmanů ) je dalším do sbírky britských humoristických pokladů. Je to totiž zlato. Ovšem pro změnu hodně černé zlato. The LoG si prošel klasickým vývojem: Škola > Místní divadlo/hospoda > Edinburghský Fringe Festival (zisk Perrier Award v roce 1997) > rádio (zisk Sony Award) > televize (zisk BAFTY v roce 2000) + Xmas special > live tour > film (2005) > konec (pauza). ___ Přestože nejsem fanda hororů a řada narážek mi tak určitě unikla, většinu vtipů není těžké pochopit. Čtveřice gentlemanů vytvořila a trojice zahrála opravdu velmi netradiční kreace (dost často kreatůry) a všechny nahromadila do odříznutého severského městečka Royston Vasey. A většinou tato trojice hraje velmi dobře. Už během prvního dílu jsem si stačil na všechny tři zvyknout. ___ Top performances: RS - neurotický Geoff, baloňák Samuel a undercover Ross; SP - "F word" Harvey, závislák Maurice, východní Pop; a nakonec můj nejoblíbenější MG - řezník Briss, BVS. Chinnery, smolař Les a hlavně "snílek" Mick McNamara. ___ The LoG ovlivnila i hodně dalších (nejen) skečových pořadů - asi nejvíce je inspirace vidět u Little Britain. Ještě by se slušelo nepřímo poděkovat niethustrovi za nepřímé doporučení. ___ Úspěšný Mark Gatiss stojí i za obnovením Dr. Who a Sherlocka. Dokonce aspiroval na nominaci do mojí Top 10, ale nakonec se potvrdily mé obavy, že jeho butcher je opravdu dodgy a on sám je (nejen drama) Queen . ___ Personal note: Find out what Homofobic and Innuendo means. ()

Reklama

bulawaio 

všechny recenze uživatele

6/10. Liga je bezesporu kvalitní komediální seriál, nicméně jak už tu zaznělo, jednotlivé díly jsou dosti nevyrovnané. První série nás seznamuje s jednotlivými obyvateli a nabízí celkem slušnou zábavu(6/10). Druhá série je vrchol celého seriálu, jež vrcholí zápletka (8/10). Poslední řada je taková spíše nemastná neslaná a moc nenavazuje na předchozí dobře rozjetou zábavu (5/10). Bohužel i přes to, že některý humor je naprosto geniální, je zde spousta hluchých míst a postav spíše otravujících. Seriál, který vlastně obsloužilo hlavní trio herců ke konci už se trochu charakterně opakuje a postavy splývají. Za podívání však tenhle komediálně, bizarně vypadající seriál stojí. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jedna malá vesnička, která se jeví jako každá jiná. Pokud nejste místní, budete se mít velmi špatně. Jak jednou vejdete do vesničky Royston Vasey, neodejdete živí. Na oko slušní a hodní lidé. Stačí ale nahlédnout jen trochu blíž a pokrytectví, tupost a zloba se dere na povrch jako hovna z přeplněného septiku během deště. Pěkně to bublá a člověk se nestačí divit, jak skvěle tahle čtveřice herců dokázala vystihnout všechny ty postavičky a charaktery. Chvilkové skeče nebo i vývoj vtipu přes několik dílů. Pěkné masky, promyšlené scénky a hodně drsný až tvrdě diamantový humor, který ryje pěkně hrubou stopu. Někdy se humor mění na horor a je to dosti vážné. Některé scény jsou tak absurdní, že jsem jen koukal jako blázen. Budu si to muset dát za nějakou dobu ještě jednou, protože jsem to nedokázal celé vstřebat. Poslední série přináší kromě vtipu i skládanku osudů jedné nehody a pěkně to na konci všechno složí. Monthy Pythoni nové doby. Bisexuálně homosexuální německý pedofil a ještě k tomu dirigent dětského sboru, nemá chybu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

První série a naprosté nadšení. Pořád nedokážu pochopit, jak 3 chlapíci dokážou zahrát tolik rozdílných rolí. A hlavně - jak dokážou pokaždé vypadat úplně jinak. Každý z nich prostě pokaždé vypadá jako skutečná, avšak bizarní postavička a já často hádám, který z nich to vlastně je, takhle namaskovaný. Ale nejde jen o herce a masky, ale i o ty nápady, skeče, již zmíněné ujeté postavy a černý, často hodně černý humor. A černý znamená dobrý (alespoň když mluvíme o humoru). Věděl jsem, že se budu bavit, ale nenapadlo mě, že až tak moc. Druhá série už není takové terno, ale pořád baví. Jde ale vidět, že některé postavy se ve své humorescenci opakují a vlastně už se ani moc nesměju (Local Shop zde už vysloveně zklamal). Výjimka je Vánoční speciál, kde se podíváme i do minulosti, což je pěkné oživení. Royston Vasey je skvělé v tom, že se tam pořád něco (bizarního) děje. A ve třetí sérii se to kvalitativně opět navrátí téměř do původní kvality. Ale stejně mám takovej pocit, že plný počet hvězdiček si to už nezaslouží. Zábava to je, ale už ne tak nadprůměrná a bohužel u některých skečů se nesměju vůbec. Čtvrtá trojdílná série je ohlédnutím po letech na osudy jednotlivých postav. Vlastně tady není nic, co byste neznali z předchozích sérií, ale třeba veterinářovy neúspěchy neomrzí nikdy. Myslím, že i sami tvůrci už tuší, že městečko Royston Vasey už by mohli nechat být. V nejlepším se má přestat a to už přešvihli... PS: Myslím, že každej v tom tak trochu cítí vliv Monty Pythonů, ale Gentlemani je aspoň o stupeň, dva předehnali. Například ženské postavy/převleky mě u Pythonů časem přestaly bavit. Síla Gentlemanů je hlavně ve vzhledu těch postav, ten většinou (na rozdíl od humoru) nemá chybu. Po humorné stránce to většinou ujde, ale najdou se tam i trapárny. Toť vše. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (4)

  • Většina postav je napsána podle skutečných lidí. (M.B)
  • Většina herců začínala původně v rádiu. (M.B)
  • Vesnice Royston Vasey je fiktivní. (M.B)

Reklama

Reklama