Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (334)

Lima 

všechny recenze uživatele

Dávejte si pozor, psychopatů, kteří vám nabídnou zdánlivě nezištnou pomoc, chodí po světě spousta a bydlí-li dokonce v jižních australských pustinách, kde se pomoci nedovoláte, zaděláváte si určitě na malér... Sympatický zástupce ze země, kde vzniká hororů jako šafránu a určitě jeden z těch lepších Texas Chainsaw Massacre klonů. Sice je představování charakterů třech hlavních představitelů vzhledem k průběhu filmu zbytečné, protože s nimi režisér ve druhé půli dále nepracuje a skutečnost, jestli "ten má rád tu a ta jeho" je dost nepodstatná, ale budu asi jeden z mála, komu dlouhá "seznamovací" první půle nevadila. Nechal jsem se ukolébat idylou, kterou vystřídalo tušení něčeho zlého (což začalo už přítomností místních obyvatel se správně buranským výrazem), aby mně pak režisér nečekaným a nečekaně brutálním vývojem děje pořádně chytil pod krkem. Ze čtyřhvězdičkového hodnocení sráží tenhle film několik snad až příliš efektních scén a poněkud omšelá hra s divákem v podobě prezentace filmu coby příběhu "podle skutečné události". To ani omylem. Pro příznivce filmové brutality je ale tenhle kousek jistým zářezem do topůrka zakrvavené sekyry. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

K filmům „podle skutečných událostí“ jsem se již naučil přistupovat s jistou opatrností. Je velký rozdíl mezi takovým Pádem do ticha a Texaským masakrem motorovou pilou, ač se oba pyšní zmíněným titulkem. První danou situaci celkem věrohodně rekonstruuje na základě výpovědí dvou přeživších horolezců, druhý si z reality vypůjčil jenom postavu masového vraha, který si z lidské kůže šil slušivé oblečky, a na tomto faktu vystavěl co nejefektivnější podívanou. Wolf Creek leží někde mezi těmito dvěma přístupy. Má sice zdlouhavý úvod, ostatně jako všechny novodobé horory, ale já se u něj bavil od samého počátku. Vůbec mi nevadilo, že tvůrci neměli odvahu ani finance na devadesáti, nýbrž jenom na čtyřicetiminutová jatka. Prvních padesát minut je i tak napěchováno napětím. Tušil jsem, co přijde, že to nebude nic pěkného, ale netušil jsem kdy, proto ve mně i běžné zastavení u odlehlé pumpy vzbuzovalo touhu zařvat ať nevcházejí dovnitř, ať natankují a zdrhnou do civilizovanějších končin. Hlavní hrdinové mi na rozdíl od zmíněného TMMP (resp. jeho remaku) nebyli úplně šumák. Nejenže se nechovali jako naprostí primitivové, ale v těch nejkrizovějších momentech dokázali sebrat rozum (a usekané končetiny) do hrsti a jednat přibližně (přibližně!) tak, jak by jednal rozumný člověk v podobné situaci. Těžko říct do jaké míry to scénáristé udělali z úcty k obětem a do jaké míry se drželi reality, Wolf Creek je každopádně jedním z nejreálněji působících hororů posledních let. Prospívá mu natáčení HD kamerou, prospívá mu lidská zrůda z masa a kostí, prospívá mu i necenzurovaná porce násilí. 80% Zajímavé komentáře: choze, Radko, anderson ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Austrálsky masaker flintou na klokany ;-). Solídny thriller/horor so snahou o maximálne realistický prístup, takže bez ľakačiek, s presvedčivo hysterickými reakciami, bez kľúčikov v zapaľovaní a chvíľami extrémne brutálny. Pobavia narážky na austrálske filmové klasiky ako Mad Max či Krokodíl Dundee ("Toto nie je nôž. TOTO je nôž!"). ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V záplavě současného slasheru nadprůměrná záležitost, těžící hlavně z nepříjemné atmosféry rozlehlé australské pustiny, která se posléze změní ve stísněné prostředí starého kamenolomu, kde se rozjede pod taktovkou vidláckého kruťase nadstandardně drsná a ve vší detailnosti zabraná hra na mučení, která slabšími povahami zamává. Škoda trochu zbytečně natáhlého úvodu, který mohl v klidu ustoupit té „důležitější“ části. Výsledný dojem je ale i tak maximální spokojenost, kde se mísí blažený úsměv nad myšlenkou „neúpadku“ žánru s poněkud nepříjemným pocitem v oblasti krajiny břišní, což je dle mého ten nejlepší výsledek, jaký se Australanům mohl povést. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tento příběh je založen na skutečných událostech. Každý rok je v Austrálii hlášeno 30 000 nezvěstných lidí. 90% se do měsíce objeví. Ale po některých se slehne zem.....tak takhle nějak začíná tento nijak nápadný horror, který vypráví příběch jedněch z mála 10ti %. Film mi nepřišel nijak odporný spíš vcelku zajímavý ani bych se nedivil, že by se tam takové věci děli, když tam ty farmy mají 100 akrová pole a sousedy od sebe odděleny na desítky kilometrů a mimo to austrálie byla dříve tzv. britským vězením takže tam ty sklony u některých možná i jsou. Přesto je tento film zajímavý zážitek a určitě jeden z mála těch lepších horrorů. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dost nuda. Málo strachu, málo lekaček a bohužel i málo násilí. Navíc John Jarratt je jako sadistický vrah dost směšný. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nakonec dost nuda. Ke zvrtau ve filmu dochází až v padesáté minutě - celá první část je nezajímavé sledování, jak se trojice mladých lidí vydává na výlet a dostanou se do potíží, když jim přestane fungovat auto. Následující krvavá druhá půle mě ovšem zklamala také. I onen masakr, kvůli kterému si tento film lidé pustí, je natočen mdle a nezajímavě. Jednání vraha je chvílema dost nepochopitelné. Jinak ta brutalita, která se "slibuje" nijak přehnaná není, takže ani diváci lační nějakých úchylných výjevů si na své nepřijdou :)) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Imho úplne zbytočná prvá polovica filmu, ktorá by sa dala skrátiť do "pätnásťminútového" úvodu podobne ako to bolo napr. v Blair Witch (v ktorom zoznamovací set-up plnil rovnakú funkciu) podkopáva vo výslednej kvalite nohy mimoriadne atmosférickej druhej časti, ktorá v duchu známej žánrovej línie "mladí ľudia v rukách psychopata" (Texas masaker a jeho variácie) predstavuje jednu z najkrvavejších a najsurovejších jázd posledného obdobia, všetko navyše správne podkreslené oznamom "Inspired by true events" a k tomu prináležitému účinnému minimalizmu v soundtracku ako i vhodnej obrazovej štylizácii. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Frank Tetaz: 1. The Wires: Part 1 ,2. Hall's Creek ,3. Emu Creek ,4. The Crater ,5. Alien F100 ,6. Abysmal Horizon ,7. Talimnavi ,8. Liz ,9. The Shed: Part 1 ,10. Arcane Menace ,11. Escape ,12. The Shed: Part 2 ,13. The Cliff ,14. Mick ,15. The Return ,16. Trophy Room ,17. Head On A Stick ,18. Kristy ,19. Statesman Deville ,20. Ben ,21. Monumental Isolation ,22. Epilogue ,23. The Wires: Part 2 ,24. Wolf Creek: Main Title, ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nie nie, toto mi fakt nesadlo. Ženská má možnosť zabiť psychopatického vraha, ktorý leží postrelený v bezvedomí a jediné, na čo sa zmôže, je udrieť ho dvakrát s brokovnicou po chrbte? Nemyslíte vážne :D A presne takéto nelogické scény zvyknú totálne pochovať celý, aj dobre rozbehnutý film. Smola... ()

tron 

všechny recenze uživatele

"To nie je nôž. TOTO je nôž." Austrália je plná nielen pohodových ľudí, ale aj neuponáhľaných psychopatov, baviacich sa tým, že sa v ich horúcej, gigantickej a striedmo obývanej (väčšina obyvateľstva žije po okrajoch kontinentu a na prežitie náročné vnútrozemie patrí zvieratám, rasizmom ničeným Aboridžincom a sem-tam ojedinele sa vyskytujúcim belochom) krajine ročne stratí tridsať tisíc ľudí. Iste, 90% z nich sa do mesiaca nejakým spôsobom nájde/objaví. Ale čo urobíme so zvyšnými desiatimi? Po prvej hodinke, ktorá buduje tiesnivú atmosféru (krásne mrazivé zábery na vychádzajúce slnko nad sychravou plážou), sa dočkáme mučenia psychického aj dávivo fyzického. Výsledkom je úderný teror, žiadny slasher ale poctivé exploitation/hixploitation a veľmi dobré utrpenie, kvôli ktorému som troška prestal mať rád túto pozoruhodnú krajinu (snímka je veľmi voľne inšpirovaná skutočnou udalosťou). Určite poteší famózna výprava, strhujúci John Jarratt ako Ben Mitchell, ktorý v tichom vnútrozemí, kde niet svedkov okrem zvedavých medvedíkov koala, ostreľuje škodnú na dvoch nohách. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/606/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem teda cekal vetsi maso. Nejdriv se 50 minut seznamujeme s postavama a nic strasidelnyho se nedeje, ale herci jsou celkem sympataci a nehrajou uplne nejhur, takze se clovek aspon obcas zasmeje. A s nastupem magora "Krokodyla Dundeeho" jsem cekal krvavy jatka, kery se nedostavily. Hlavni problem je, ze tu jsou jen tri lidi na zmasakrovani a jejich smrt nijak masakralni neni. Ale je fakt, ze je aspon film nepredvidatelnej a taky je podle skutecny udalosti. Ale nejvetsi klad je jednoznacne samotnej vrah, ne tim, jak je zabije, ale tema jeho kecama, sice mi to pak prislo jak cerna komedie, ale aspon jsem se bavil. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Podařený film, u kterého vám výjimečně ani není jedno životů sympatických hlavních hrdinů. Za první půlhodinu jsem k nim získal celkem pevný vztah. Dalším kladem je, že vše působí velmi reálně (dokonce většinou i chování obětí). A je vidět, že pořádný vesnický buran není jen otázkou jihu USA:) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Upozornenie : komentár obsahuje neslušné slová takže by ho nikto nemal čítať. Mám pocit, že nič originálne sa už v slasheroch nedá vymyslieť, keď sa donekonečna recykluje nápad o osamelých zabijakoch na farmách zabudnutých kdesi mimo civilizácie. Wolf Creek má celkom zaujímavú kameru a pre mňa rozčuľujúci spôsob strihu. Avšak to, ako je napísaný scenár a hlavne ženské postavy ma núti zopakovať to čo som vrieskal počas tej neskutočne tupej „hororovej“ časti filmu : „Vy p**e, keď neviete zabiť chlapa keď leží na zemi tak, že by ste ho dobili aj kameňom, nezaslúžite si žiť a dobre vám tak.“. ...ale možno je Wolf Creek len sexistická alegória na nemožnosť žien racionálne konať a z toho vyplývajúce následky a oslavu jednoduchosti a funkčnosti myslenia mužského. Ale to už v tom asi hľadám priveľa. 3/10 ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Rozhodne by som prvých veľmi nudných 50 minút drasticky prestrihal. Potom už nastane to pravé brutálne peklo. Atmosféra je prekvapivo dobrá aj vďaka nekonečnej Austrálskej pustatine, reálnemu masakru zvráteného psychopata a rozhodnutiam postáv. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Chabý australský pokus o hixploitation, čili buranské exploitation (např. Boormanovo VYSVOBOZENÍ). První půle zbytečná, pouze nastavující stopáž a druhá zhusta klišoidní (hrdinka najde v doupěti buranského zabijáka stopy toho, že ona a její kamarádi nejsou zdaleka prvními jeho oběťmi) a nic moc, vlastně jen nic. Nevím co na tom Hellblazer nachází nezapomenutelného, já si ten film budu pamatovat jen jako obrovskou ztrátu času a to mám exploitation ze srdce rád. Naopak musím říct, že remake TCM u mě nad touhle sračkou vítězí na celé čáře - obsahuje totiž aspoň dvě slušné scény (sebevraždu stopařky a její "rekonstrukci" R. Lee Ermeyem), zatímco tady byli tvůrci evidentně rádi, že se jim podařilo ošéfovat technickou stránku věci, ale film samotný těžce zazdili. Takže jednu hvězdičku za pěknou kameru. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Wolf Creek je rozhodně překvapivým hororovým počinem natočeným za minimální rozpočet v Austrálii. Začíná vcelku klidně, seznamovací rovinou, která sice není nesnesitelně nudná, ale jako zbytečná se rozhodně jeví. Autoři se nijak neobtěžují vytvářením charakterů k jednotlivým hrdinům a ani je nezajímá, jestli si je divák oblíbí nebo ne. V zásadě nám jen oznamují, že se jedná o mladé buřiče, který stejnak slouží jen k tomu, aby byli později povražděni. Podle toho vypadá i scénář, není sice kostrbatý, ale ani se s ničím nepáře, prostě jde přímočaře rovnou na věc. Prvních 45 minut se tak nakonec jeví jen jako způsob k prodloužení stopáže, která by jinak rapidně klesla. Když však dojde na věc, jsou konečně autoři ve svých vodách. K navození patřičné atmosféry režisér používá žánrová klišé, to mi ovšem nikdy nečinilo problém, takže jsem měl radost, že se po plytkém úvodu konečně něco děje. Brutalita, kterou během krátkého okamžiku nastolí ovšem zmizí stejně rychle jako se objevila. Nesvůj jsem se cítil zejména na začátku, když jsem ještě netušil, jakým směrem se bude příběh dále ubírat, jenže jakmile se hlavní hrdinka probere a vydá se na průzkum, tak všechno napětí zmizí. Může za to zejména přehrávání a scény, které jsou tu zejména jen na efekt, aniž by měly nějaký vnitřní potenciál. Zabiják je sice sympatický chlapík, ale nad průměr Wolf Creek nezvedá ani on, zejména způsob, jakým odpravuje své oběti a jak si s nimi pohrává ho likviduje. Ještě bych se rád zmínil o kameře: Exteriérové scény jsou boží, myslím zejména malebné záběry na krásy Austrálie, ale jakmile se tam zjeví naši hrdinové, tak svou krásu ztrácí. Selhání je hlavně citelné v detailech a polodetailech, které jsou ''fakt divné''. 60% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Střílí jako Zajcev, s nožem to umí líp než krajan Dundee a je majitelem nakažlivého smíchu vycházejícího zpoza epésních kotlet. Příběh jedné tisíciny těch, co každoročně zmizí u protinožců beze stopy, má být na základě skutečných událostí. Druhá polovina filmu (kdy mladík a svérázný lovec klokanů nemají jedinou společnou scénu) tak může svádět k myšlence, že se všechno vlastně mohlo odehrát docela jinak.. Nemůžu si pomoci, ale těch prvních 45 seznamovacích minut mi přišlo víc napínavějších, než ten nesčetněkrát viděný do ruda zbarvený zbytek. Marně čekám na hixploitation, kdy profesor filosofie z velkoměsta postupně vyvraždí na univerzitní půdě ošklivé klienty domova důchodců na exkurzi.. ()

Reklama

Reklama