Plakáty
Pohledný mladík Vincent Bruce (Warren Beatty) přichází jako nový zaměstnanec do elitního psychiatrického sanatoria, aby se tu pokusil zapomenout na svou minulost v armádě a začít nový život. Zpočátku pečlivý a svědomitý ošetřovatel postupně podléhá kouzlu tajemné, ale o to krásnější svěřenkyně, Lilith Arthurové. Dívka trpící zvláštní psychickou poruchou žije v ústavu už od svých osmnácti let a zatím se nikomu z personálu nepodařilo navázat s ní hlubší kontakt. Jeden z chovanců, Stephen Evshevsky, ji neskrývaně miluje a snaží se jí všemožně nadbíhat. Lilith však usiluje jen o Vincenta, který ale, jak se zdá, nehodlá jejich profesní vztah nechat přerůst v něco víc. (dopitak)
Rob Roy
Škoda pomalého rozjezdu, ale když to vydržíte, čeká vás dobrý psychologický film. A Jean Sebergová je opravdu půvabná ...Víc neprozradím.(14.7.2003)
dopitak
Výborné psychodrama. Na rozdíl od kolegů považuji úvodní část, kdy Bruce ještě odolává, za atmosférově nejlepší. Tenhle film jsem si vychutnal o mnoho víc než slavný Přelet nad kukaččím hnízdem, kterýžto sdílí s Lilith podobný námět. Mužnost Warrena Beattyho v jeho rannějších filmech je zcela bez diskuze a v Lilith, řekl bych, byla jeho postava přímo napsána jako postava krasavce. Pokud by si vyměnil roli třeba s Hackmanem (se kterým se tu ve filmu ještě před Bonnie a Clydem sešel), nefungovalo by to. Z tohoto pohledu lze doporučit o něco starší snímek Třpyt v trávě.(4.6.2009)
danecek24
22. Zlatý Glóbus za rok 1964 - nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Jean Seberg(11.1.2009)
MissJ
Vynikající film, u kterého se mi neskutečně líbila úvodní melodie: http://www.youtube.com/watch?v=crQ-4NCGqfo&feature=related(11.8.2010)
Jonatthan
Pro milovníky psychologických filmů asi výborná věc, ale mě to moc nechytlo.(31.10.2003)
Allan
Opravdu velká škoda toho pomalého rozjezdu. A zvlástě když trvá 112 minut. Když Beatty v samém závěru vykřikne "Pomozte mi!" a hned vyjedou titulky, je to nesmírná ůleva. Není moc filmů, u kterých bych se vysloveně těšil na konec a tenhle jim rozhodně kraluje. Rádoby psychofilm pro skutečné labužníky.(2.6.2004)