Reklama

Reklama

Černý pasažér

(festivalový název)
Krátkometrážní
Německo, 1993, 12 min

Obsahy(1)

Tento neuvěřitelný příběh se odehrává v berlínské tramvaji. Na zastávce nastoupí chlapec tmavé pleti a usadí se na sedadlo vedle postarší dámy. Jak tramvaj projíždí po Berlíně, paní má spoustu jízlivých poznámek k přistěhovalcům. Stěžuje si na všechno od AIDS až po nelegální práci. Mladík ale sedí a klidně si chroupá oříšky. Babička pokračuje a vnucuje všem cestujícím své pobuřující názory. Když ale přijde revizor, kluk se pomstí. A jeho pomsta je sladká. (chroust992)

(více)

Recenze (16)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Danquart na ploche 10 minút v krátkej električkovej etude medzi nepríjemnou babkou a mladým černochom rozprestiera problematiku rasizmu, xenofóbie, intolerancie a sociálnych problémov s cudzincami, s vynikajúcou humornou pointou. Myslím, že Oscar je tu akurátny. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Což o to, natočené je to zručně a vtipně a na závěr se skutečně z oné nečekané situace člověk zasměje. Jenže, když se nad tím zamyslí člověk víc, tak vzhledem k tomu, že film vznikl v roce 1993, byla ta stará paní vizionářka, a ten černoch se zachoval přesně tak nekulturně, jak ona očekávala. Chápu, že tvůrcům šlo o to poukázat na nesmyslnost xenofobie a rasismu, ale vzhledem k tomu, že teď mají v Německu vánoční - vlastně už jen sváteční - trhy obehnané betonovými zátarasy a hlídané vojáky, se to poselství nějak míjí s realitou. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

No nevím, čím tenhle film tak nadchl oscarovou porotu... Mě to připadá jen jako jednoduchá protirasistická agitka s předvídatelnou pointou vhodná tak pro základní školy. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Podle me prumerne kvalitni (!) kratas. Presne takhle to ma vypadat - napad musi ustat stopaz a zaroven by v celoveceraku zapadl. Plus docela vtipna pointa na konci, i kdyz na lamani se smichy to nestaci. Takovy seriozne decentni kratas o rasismu (nejen) v Nemecku. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Tak pozor hous.enko, já se smála nahlas :D Ta paní byla výborně zapšklá. A k tomu němčina, jazyk jako stvořený na zlý řeči. A i když je jasný, že černoušek něco provede, tak tohle jsem nečekala. ()

Efik_CZme 

všechny recenze uživatele

Hezké... Leč nevím co z toho si z toho vybrat. Nazifrau, nebo škodolibého negříka? Svědomitý člověk za hrdinu nemůže pojmout žádnou ze zůčastněných rolí. Je to odraz situace v německu v době natáčení tohoto snímku. Je to zrcadlo nic víc. Pokud bych to měl hodnotit jako film tak 30% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

K vtipné pointě (nejen pro mě, smál se tomu opravdu celý sál) vede celkem dlouhá cesta. Natočené to ale je dobře. 3* ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Docela vtipná záležitost, na kterou jsem přišel náhodou, když jsem digitalizoval staré vhsky...a světe, div se, odvysílala to česká televize s dabingem....ke shlédnutí zde. https://youtu.be/cm-BQCgv6ns Říkal jsem si, co jsem to neobjevil a ono to má i Oscara. :-) Tak snad aspoň ta dabingová verze je raritní. :) ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nezapomenu na tento film, protože jsme si ho dávali v hodinách Němčiny na Katolickém gymnázium. Můj kamarád ze srandy vždy přemlouval učitele, abychom se podívali na Schwarzfahrera. Je to opravdu počin. Nevím, jestli dát dva body nebo pět. Dám prostředek. A díky za gympl, ještě, že jsem již pryč. ()

Reklama

Reklama