Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Indii 80. let zmítané nepokoji, terorismem, černým trhem a nedostatkem jídla se objeví šílenec jménem Mogambo (Amrish Puri), jenž je rozhodnut zničit celou zemi svou armádou a zbraněmi. Ty by nejraději skladoval v domě plném sirotků, o které se stará sám v dětství osiřelý Arun Verma (Anil Kapoor) a jenž se rozhodne s Mogambem bojovat. K dispozici má fantastický vynález, který mu umožní stát se neviditelným a v očích obyčejných lidí se stává zachráncem a spasitelem, známým pod přezdívkou Mr. India. Po jeho boku mu v boji zdatně sekunduje novinářka Seema Sohni (Sridevi), ani ona však o jeho dvojí identitě nemá potuchy. Mogambo se rozhodne vlákat tajemného soupeře do léčky a tak unese všechny sirotky, Seemu i Aruna rozhodnut utopit je v kyselině... (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (5)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Je-li něčím Mr. India opravdu výrazný, pak je to spojení dětsky rozpustilé rodinné komedie a la Disney (kde nechybí gagy doprovázené "vtipnými" zvuky typu "ping!" a "ťjoooong!") s docela chmurným a depresivním pohledem na indickou realitu - bondovský zloduch Mogambo tu není ani tak nějak výjimečně schopným mastermindem, ale spíše ztělesněním šílenství a chaosu, který může Indii reálně ovládnout proto, že už je sama do značné míry rozložená. Dalším podobný kontrast najdeme ve skutečnosti, že Shekhar Kapur zasazuje fantaskní a expresivně podaný příběh do víceméně realistického prostředí s detailní výpravou. Zaujme i práce s odpoutanou kamerou, kteráá se vymyká dobovým bollywoodským zvyklostem. A samozřejmě také množství parodických narážek na indické i americké filmy. Niktorius khush hua! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 20: INDIE: No nazdar! Žeby mě začala regulérně bavit bollywoodská tvorba? Našly se tu v první polovině chvíle, kdy jsem nad některými bláznivými scénami (hysterie s novinářkou před dětmi strašícími se švábem) a také vybranými popěvky (či minimálně jejich částmi) hodně pozvedal obočí směrem nahoru. Ale světě se div, já se za ty 3 hodiny u tohoto filmu vůbec nenudil, občas jsem si sice v duchu postěžoval nad tím, jak veškeré popěvky zdržují děj, ale až na dvě či tři výjimky mě zde většinou chytly i tradiční indické muzikálové scény (až jsem se podivil) a multižánrový děj rozehraný s obrovským komediálním, místy až parodickým nadhledem mě přes očekávaný happy end napínal a bavil až do konce, jako u správného žánrového blockbusteru. Samozřejmě, je to indický žánrový film, takže opět trvá tři hodiny a od pohledu šíleně kombinuje spoustu žánrů, takže Mr. India je komedií, akčním filmem (včetně jejich kombinace v podobě grotesky), sci-fi, fantasy, romancí, v neposlední řadě i muzikálem a rodinným filmem s výrazným zacílením pro děti a mládež... ale ve finále dokáže Šekar Kapur všechny tyto žánry poměrně hravým způsobem propojit a obří stopáž naplňuje množstvím nápadů a dílčích zápletek (např. vynález neviditelnosti), že to na mě většinou fungovalo, včetně řady odkazů od pohádkových motivů přes Charlieho Chaplina až po zdařilou variaci na bondovského záporáka s vlastním impériem a „bombasticky“ destruktivním plánem. Navíc mě překvapilo, že jsem se (snad poprvé) setkal v rámci soundtracku indického filmu s docela rozmanitou hudbou a vedle tradičních orientálních muzikálních popěvků tu v pozadí vybraných scén zazněly (instrumentálně) i francouzský šanson se sólem na harmoniku, americký swing a krátce i spousta dalších hudebních žánrů. Tady jsem se často v mnoha směrech bavil, tak snad nejde jen o omyl či výjimku a ještě mě v budoucnu při filmových návštěvách Bollywoodu bude čekat podobně velkolepých zážitků víc. [80%] ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

U vědomí toho, že je Indie jaderná mocnost, tak být tohle jediný indický film, který jsem kdy viděla, pomyslela bych si: „Sakra, jsme všichni v pořádným průšvihu!“ Protože tenhle snímek je holé šílenství. Okatě přehrávající Sridevi (ale zase prokázala talent komindy) v kostýmu připomínajícím Wonder Woman, která právě drží smutek, náramkem mizející Anil (coby neviditelný komiksový hrdina), hejno roztomilých sirotečků, kteří zpívají a juchají (tyhle scény jsem přetáčela) a nejvypatlanější padouch všech dob. Fakt, Amrish Puri je tak herecky příšerný a úděsně napsaný charakter, že je až neodolatelný. Maniak, který se xichtí jak po mozkové mrtvici, má uprostřed hlavního sálu svého paláce jezírko s kyselinou, na zahradě pár raket a jako logo okřídlenou lebku. Totální magor, který se nechá uctívat nacistickým způsobem a přitom je tak naivní, že o sobě mluví ve třetí osobě. Legrační scény střídající zápletku s dítětem, co mu pod rukou vybuchne hračka. Sociální kritika mixnutá tancem excentrické tanečnice. ______ Ne, v tomhle snímku, je toho curry na mě až přespříliš. Dort, který spolu uvařili Pejsek s Kočičkou, by vedle něj vypadal jako puristické jídlo. Přiznávám, neměla jsem sil to dodívat v kuse. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že tento film ma vôbec neoslovil, aj keď téma superhrdinov mi nie je vzdialená, toto, hlavne kvôli Amrishovi Purimu, ktorého teda vôbec nemusím ma dosť popudzovalo. Samotné triky neviditeľného muža, samozrejme vzhľadom na obdobie vzniku filmu, boli priemerné ale dali sa pozerať.... ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

"Mogambo Khush Hua!" Páni, tohle bylo neuvěřitelné - chudý Anil Kapoor starající se o skupinku sirotků se dostane k náramku neviditelnosti, po kterém pase bondovský superpadouch Amrish Puri, jež se chce pasovat na krále Indie. Samozřejmě za asistence robotů, nukleární hlavic, nádrže s kyselinou, padoušského supersídla evokující Mingův palác z Flashe Gordona. Sridevi imitující Chaplina nebo s bičemv ruce trestající prohnilé poskoky hlavního zlosyna, si krade film pro sebe a krom toho ještě spousta dalších nápadů z filmu dělají velmi vtipnou a zábavnou jízdu, která při své štědré stopáži nenudí. Což je pro mě u indických filmů z tohoto období rarita. Právem velká klasika. ()

Reklama

Reklama