Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný životní příběh se odehrává na pozadí drsné scenérie hor se vším, co je pro střední Slovensko typické – patriarchát, pytláctví, rasová nesnášenlivost, krádeže dřeva, ale hlavně ukazuje velkou soudržnost rodiny, víru, přátelství a lásku. Pokoj v duši je příběhem Tóna (Attila Mokos), který se po pěti letech vrací z vězení, kde si odseděl trest za krádeže. Přijíždí do rodné vsi a zjišťuje, že mnohé věci se změnily: s manželkou (Helena Krajčiová) se odcizil, pětiletého syna vlastně nezná, nemůže najít novou práci… Jeho přátelé z dětství – kněz Marek (Jan Vondráček) a podnikatel Peter (Robert Więckiewicz) se mu snaží pomoci v návratu do normálního života, ale mají své vlastní problémy a trápení. Tóno zoufale hledá východisko ze své situace. Šanci mu nakonec jako jediný dá majitel místní železnice, strojvedoucí Smejkal (Jaromír Hanzlík), který jako jeden z mála netrpí předsudky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (197)

brutale 

všechny recenze uživatele

Žeby sa svet Slovenského filmu prebúdzal? Pre mňa milé prekvapenie, po hownoidných výplodoch našej produkcie za posledné roky... Krásne scenérie naše ho kraja, zaliate príjemnou hudbou a život slovače, ktorá nie je z Bratyyslavy, ktorá mimochodom "není ako víno, není ako káva" ... Držím palce v ďalšej tvorbe a privítam viacej metrov filmu z tejto tematiky, ktorá zobrazuje život obyčajnej slovače! Veď stačí, zájsť 100 Km od hociktorého mcdonaldu a máte pokoj v duši naživo. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Konečně dramaturgicky i režijně fungující slovenský film s poctivou atmosférou i poetikou. Na druhou stranu je trochu problém přijmout děj postavený na přímočarém řetězení řady životních kopanců. I když Křižan opět pracuje s easternovými motivy a postavami s přesnými obrysy a morální pozicí, musím říci, že plastický obraz současné vesnice, který ve slovenském filmu tak chyběl, je obětován průhledné a uměle emotivní moralitě připomínající v principu zápletky období divokého kapitalismu. Zážitek tak setrvává na povrchu a nezanechá hlubší stopu, i když je vidět snaha po hlubší a nadčasovější existenciální výpovědi. Bohužel ani herci svými výkony ponoru příliš nepomáhají a předabovaný Vondráček skutečně zamrzí. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Za sebe hodnotím hodně vysoko, protože takové filmy my Češi už točit pár let neumíme. Film o životním tápání, kde podstatná je cesta a ne cíl, plný symboliky a zpětných vazeb, tradičních osobních a rodinných pout, která člověku tak zamotávají život, až se stává nesnesitelným, prostě spousta věcí na přemýšlení. Je mi jasné, že tohle málokdo zkousne, protože takhle se filmy dělaly v době, kdy na ně byly peníze a nebylo důežité, jak dobře se prodají. Je to zcela nekomerční a těžko uchopitelný film, ale právě proto se mi libil. 80% ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Malomeštiaci z Forzy si povedali, že aj oni majú na to, aby urobili hraný film. Veru na to majú! Ale len peniaze. Tam to končí. Nepomôže ani Jana Kirschner, ani Martin Štrba, ani Křižan. Balko to dofušoval za všetkých. V päťdesiatke si hodil okolo krku šál, prečítal si Eisensteina a ide sa na to! Hraný film tras sa! Cieľ bol však splnený. Meštiacke publikum sa dojalo nad krásami Horehronia, nad tragickým osudom "pravého chlapa" (Nikto síce nepochopil, prečo nakoniec spáchal sebevraždu, ale to je jedno.) Do kín prišla generácia, ktorá naposledy videla strieborné plátno pred tridsiatimi rokmi. Niekde v sedemdesiatych rokoch zamrzla aj poetika tohto filmu. To je aj dôvod prečo je tento machistický blud obľúbenejší medzi pospolitým ľudom ako napríklad extravagantná Báthory (Jožo Nižnanský to lepšie napísal!). Ak chce niekto tvrdiť, že takto sa žije na dedine, nech si pozrie radšej Liovej Dom. Pokoj v duši je len meštiacky gýč a kolonizátorská predstava o "drsnej" dedine. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Príbeh vyzerá byť dosť prehľadný a priamočiary, ale našťastie obsahuje momenty, ktoré sa nehrajú, že sú cool. Niektoré herectvá sú dosť strohé, scenár miestami jednoduchý, ale väčšie chyby nenájdete (čo je u nás veľká výhra). Na slovenské pomery nadpriemer, celosvetovo slabší priemer (našťastie sa dej posúval pesimistickou verziou, ktorá dodala aj väčšiu kvalitu). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (23)

  • Na režiséra Vlada Balka pri malej nezhode vytiahol jeden Róm hrdzavý nôž..Všetko sa v pokoji vyriešilo. (Raccoon.city)
  • Film mal veľkú návštevnosť v kinách aj vďaka tomu, že sa pieseň Jany Kirschner "Pokoj v duši" stal veľkým hitom. Ako však priznala, pesničku napísala za 5 minút, pretože na ňu veľmi tlačili s deadlinom. Pesnička sa vo filme nakoniec objaví až v záverečných titulkoch. (Arsenal83)
  • Píseň "Pokoj v duši" se v červnu roku 2009 stala nejhranější písní na slovenských pohřbech. (Gogen)

Reklama

Reklama