Reklama

Reklama

Bývalý vojenský zvěd Jess Remsberg směřuje do Fort Creel, když po cestě na území Apačů zachrání mladou ženu Ellen Grangeovou, polomrtvou žízní a vyčerpáním. I ona směřuje do Fort Creel. Odevzdává ji manželovi, který ji už ale nechce: před více než rokem ji unesli indiáni a když ji bílí vojáci osvobodili, sama se k nim chtěla vrátit. Její muž neví, že v indiánském táboře zanechala chlapečka, kterého měla se synem náčelníka Chaty. Ve Fort Creel se Jess setkává s bývalými kamarády vojáky a nakonec přijme nabídku poručíka Scottyho McAllistera, aby jako zvěd doprovázel vojenskou kolonu do osady Fort Concho. Zdrtí ho, když se dozví, že jeho indiánskou manželku kdosi zabil a skalpoval a její skalp mu právě Scotty přináší. Ví, že to nebyli indiáni a přísahá pomstu ... Ke koloně se připojí s nákladem i Ellenin manžel, obchodník Willard Grange. Jede i bývalý voják a nyní krotitel divokých koní Toller, s nímž se Jess po první rozmíšce brzy sblíží. Právě když se kolona má vydat na nebezpečnou cestu přes území Apačů, se Jess dozví, že Ellena opět zmizela. Je u Apačů, u svého synka. Náčelník Chata jí oznamuje, že jejího muže zabili bílí vojáci: ona se má postarat o dítě do chvíle, než dojedou k jeho hrobu, kam ji pak zaživa pohřbí. Když se Jess dozví o Ellenině útěku, rozhodne se ji znovu osvobodit a teprve potom se přidat ke koloně. Po Ellenině návratu manžel konstatuje, že má dítě s indiánem. Během cesty pak dojde k několika tvrdým střetnutím mezi McAllisterovými muži a indiány. Vojáci musí bojovat proti přesile a nakonec se ocitnou v obklíčení Chatových Apačů. Zraněný poručík McAllister rozhoduje, že jediná cesta z obklíčení vede přes Ďáblův kaňon, kam by se kolona mohla dostat trikem, kdyby několikrát změnila směr jízdy. Jess, Toller a dva nejlepší vojáci si pak mají poradit s Apači, které náčelník Chata zanechá jako hlídku. V kaňonu by pak měli McAllisterovi muži vyčkat, až dorazí posily vedené plukovníkem Fosterem. Zatímco kolona jede úprkem směrem ke kaňonu, aby tam dojela dřív než Apači, Jesse a zbývající tři muži hrdinně odrážejí útok Chatových mužů a Jesse pokračuje v cestě do Fort Concha. Dochází k rozhodujícímu střetnutí, po němž se indiáni nakrátko stáhnou. Pak začnou na vojáky střílet šípy. Poručík McAllister se pomalu uzdravuje ... (TV Prima)

(více)

Recenze (70)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Za mých dávných dob se takovému filmu říkalo "Indiánka". To proto, že tam 90% filmu hráli Indiáni. Pravý WESTERN MUSÍ mít svého kladného a záporného hrdinu. (V pravé poledne, 7 statečných, Mackeniovo zlato, aj.) V tomto filmu je celý děj o střílení Indiánů. To by si dnes žáden režisér netroufl natočit. Ačkoliv tak to na divokém západě koncem 18.století opravdu bylo. Ale vrátím se k filmu : JAMES GARNER i SIDNEY POITIER byly dvě velké hvězdy a to už zaručovalo kasovní úspěch. Děj je velmi jednoduchý, nikam se neposouvá. Co je na něm nové, to je umučení obchodníka prostřednictvím Indiánů na mučícím kole. A cesta za láskou k pěkné ženě je pro Garnera free. Dobrý film, ale v tomto žánru je mnoho lepších. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající a hodně drsný western s takřka nevydýchatelnou dusivou atmosférou. Už jenom ten začátek, plátno rozřízne zkrvavený indiánský nůž - nádhera. A celý film je hodně realistický nejen co se týče akce, ale hlavně charakterů. Každá postava má svůj příběh, žádná není bezvýznamná. Absence kladných a záporných postav je také patrná. Závěr nepůsobí jako úleva, či vítezství, ale jako smutek nad zbytečně promarněnými životy jak vojáků, tak indiánů. James Garner byl skvělý, v době Johna Waynea, Jamese Stewarta či Paula Newmana je jeho tvář příjemně neokoukaná. Sidney Poitier coby handlíř koní Tollar vyniká především svým ostrovtipem, Bibbi Andersonová půvabem, Dennis Weaver tajemnem a Bill Travers nerozhodností. Jeden z mých nejoblíbenějších westernů a podle mě i jeden z žánrových nej vůbec, divím se nízkému hodnocení. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Z tej vlny westernov, ktoré si pozriem s uznaním, ale niečo im chýba. Scenáristi síce dbajú na uveriteľné vykreslenie vôbec nie čiernobielych postáv, sieť vzájomných vzťahov by pokojne vydala aj na 500-stránkový román, ale keď ono práve to je možno kameňom úrazu, že do skutočnej hĺbky sa tu už nejde. Ukončené niekde tesne za polovicou cesty. Chýba tomu buď odvaha ísť ešte ďalej a už vlastne netočiť western ale drámu vo westernových kulisách alebo tomu potom chýba nadhľad, troška čerstvého vzduchu do dusiacich sa ambícií urobiť to vážnejšie. Zvážnieť a zostať zábavný je ale kumšt, pre ktorý sú Siedmi statoční, Frajer Luke alebo Poklad na Sierra Madre nezabudnuteľné, zatiaľ čo Súboj v El Diablo, Bandolero či Willie Boy už polozabudnuté. Ale za zoznámenie stoja, o tom žiadna. [70%] ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Paradny vypravny, drsny western s mohutnym Jamesom Garnerom v plnej sile. Putavo znazorneny boj oslabenej vojenskej jednotky proti buriacimsa indianom. Tento prvok vo filmoch mam velmi rad. Par udatnych chlapov braniacich sa voci presile, odrezany od privodu vody, posily su v nedohladne a cele je to zintezivnene tym, ze v tejto ohrozenej skupine sa nachadza aj malicke nemluvna. Sice by som namiesto indianov uvital radsej bandu spinavych banditov, ale to uz je len taky malicky detail. (8.5/10) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na western celkom zvláštny neokukaný príbeh, ktorý sa neodohráva v žiadnom mestečku ale medzi skalnatými horami divočiny, kde vojenský doprovod s vozmi prepadnú Apači. Film ma dobrý spád, a k tomu hlavne dobre zahrané postavy hercami ako James Garner a Sidney Poitier, je veru na čo pozerať. /85%/ ()

Galerie (95)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1966 v Salt Lake City. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo od 8. srpna 1965 do prosince téhož roku v Utahu a Arizoně. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama