Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Titulní postavou příběhu je pravěký člověk, kterého poprvé uvidíte, jak se potuluje krajinou, která se zdá být jeho přirozeným světem hluboko v minulosti. Opak je však pravdou. Jde o kontrolované uměle vytvořené prostředí, jakousi obrovskou vědeckou laboratoř, kam vědci umístili pračlověka, kterého vědecká expedice nedlouho předtím objevila v Arktidě zamrzlého v ledovém bloku. Když se ho pak pokusili v laboratoři rozmrazit, zjistili ke svému údivu, že muž ještě stále žije, že byl pouze dokonale hibernován. Proto vytvoří podmínky, aby ho mohli studovat a proniknout tak do tajů života před čtyřiceti tisíci lety. V čele vědců stojí doktor Stanley Shephard a dr. Diane Brady, kteří doufají, že se jim časem s pračlověkem, kterému začnou říkat Charlie, podaří promluvit, i když to chtějí každý z jiného důvodu. Zatímco Shepard doufá, že pronikne do tajemství života pravěkých lidí, doktorka Bradyová zase doufá, že se jí podaří odhalit tajemství bezpečné kryogenizace, která by umožnila udržet buňky lidského těla při životě dlouhá staletí. Jenže jsou tu i další vědci a ti mají zcela jiné, značně drastičtější plány. Chtějí totiž pravěkého muže rozpitvat a důkladně prozkoumat jeho stavbu a vnitřnosti. Shephard se musí rozhodnout a nakonec se postaví na jeho stranu, proti těm, kteří ho chtějí ve jménu vědy zabít. S pomocí Sheparda a Bradyové se Charliemu podaří uprchnout, velmi brzy si však každý z nich uvědomí, že v moderním světě není pro pravěkého člověka žádné místo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Že ten příběh nedopadl tak, jak jsem čekal, je asi můj problém, ale co se dá dělat. Na druhou stranu se mi líbilo, že se při nálezu pračlověka a plánech, co s ním vlastně bude, řešila i morální otázka. Jak je v obsahu naznačeno, pitva by byla odpovědí na otázku hibernace. Ale nálezci se správně zamýšlejí nad tím, jaké následky by toto mělo. Sbližování pračověka s tím současným a také s moderní technikou bych také věřil, vždyť nikdo neví, jak se choval, takže tady byl poměrně velký prostor pro fantazii. Obecně s filmem nemám problém, až tedy na ten zvláštní konec. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Příběh o skupině vědců, kteří přivedou zpět k životu neandrtálského muže zamrzlého v arktickém ledu, muž je pracovně pojmenován Charlie a putuje do izolovaného ekosystému v laboratořích kde bude nucen podstoupit různé testy. Na Icemana mám bolestivé vzpomínky z dětství tehdá mi toho chlapíka bylo strašně líto, probudil se po 40 000 letech do cizího světa, neví co se stalo, kde je jeho rodina a navíc musí trpět díky trýznivým testům. Příběh je jednoduchý a nenudí, herecké výkony spíš béčkové, vyniknul zde ale John Lone představitel Charlieho který předvedl brilantní a jak jsem se dočetl i velice náročný výkon. Určitě doporučuji velmi poutavý film který by si zasloužil remake. ()

Reklama

infected 

všechny recenze uživatele

Ale jo,člověk by měl alespoň symbolicky zatleskat nápadu námětu oživit pračlověka do dnešní doby ikdyž úsměvu se asi nevyhnete.A taky nelze se na film z osmdesátých let dívat očima současnosti.Sympatická nesmyslnost nebo nereálnost budiž odpuštěna a John Lone jako prapředek Charlie je namaskován fantasticky.Až na ten ujetý konec s tím nemám problém a titulní melodii si nějak nemůžu vytlačit z hlavy. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Při podobných námětech se obyčejně tvůrci rozhodnou pro cestu hororově explicitního násilí (nalezený tvor, třeba z ledu, projeví své přirozeně vražedné choutky), tady jde ale spíše o etickou polemiku a tedy fantaskní drama, i ve své volné povaze v zacházení s fakty seriózně myšlené. V konečném výsledku je sice tato diskuse bez relevantních záběrů upozaděna, přesto jde stále o zajímavě vystavěnou hru o potřebě integrace - bez rozdílu epochálního výskytu nebo možností finančního profitu. Chování desítky tisíc let starého jedince velmi povedeně vystihl (dá-li se to tak vůbec napsat, protože vždy půjde přinejlepším o dohady) hongkongský rodák John Long (dvě nominace na Zlatého Globa za výkon ve filmech ROK DRAKA a POSLEDNÍ CÍSAŘ) a už jen kvůli němu stojí snímek za pozornost. II Scénář: John Drimmer, Chip Proser. Hudba: Bruce Smeaton. 75% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že ten námět bude víc využitý, ale i tak musím říct, že se mi to líbilo. Moc se tu toho sice neděje, ale ta pomalá atmosféra mi sedla, vyvíjelo se to celkem zajímavě, fungují v tom i zobrazení velkých rozdílů mezi naším životem a jeho životem (toho pračlověka), taky se mi líbilo, že ho postupem času někteří začali brát jako normální lidskou bytost a dost se podle mě povedl i závěr. I na pár působivějších scén dojde, třeba na tu, kde se Shephard snaží s pračlověkem poprvé navázat kontakt. Líbilo se mi i prostředí. Jen to teda je místy přetažené za vlasy a víc do hloubky to taky jít mohlo, ale jinak mi to vůbec nepřijde špatné. Silné 3* ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama