Reklama

Reklama

Obsahy(1)

18 letý Doug Masters (Jason Gedrick) pilotuje letadlo déle, než řídí auto. Jeho otec - špičkový vojenský pilot - byl během vojenského konfliktu na Středním Východě sestřelen a uvězněn. Americká vláda je bezmocná. Doug si spolu s vojenským veteránem (Louis Gossett, Jr.) „vypůjčí“ vojenské letadlo a společně se vydají na nebezpečnou misi s cílem vysvobodit otce a vrátit se jako hrdinové a muži. Příběh o velké odvaze, neobyčejném přátelství a předurčení vzdorovat všem překážkám. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (76)

chaosteory 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrné své době a svému žánru. Mám pocit, že natočit smysluplný film o bojových letadlech popřípadě o osudech jejich pilotů je nemožné, protože to vždycky bude minimálně z poloviny fantasmagořina na podporu děje. Právě pro to mám o něco radši Iron Eagle než romanticky laděný Top Gun. Je tu úplně všechno, co má podobná pohádka mít, uvězněného vojáka, vysloužilého experta, super nadaného "ne"pilota a spoustu medu na zalepení těch pár povedených hlášek. Pro mě má film své kouzlo i dnes a pro povedený soundtrack ( Queen nebo Twisted Sister ) dávám o bodík víc. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se neda brat moc vazne, ale jakmile clovek pristoupi na to, ze to je spis takova pohadka, bude se dobre bavit. A jelikoz jsem vedel, do ceho jdu, protoze jsem film uz kdysi videl, tak jsem se dobre bavil. Herci jsou totiz v pohode, potesi hlavne Suchet, kterej Poirota nepripomina ani v nejmensim. Dalsi klad je docela sviznej dej, slusna zaverecna bojova pulhodinka a chytlava svizna hudba. Proste nenarocna zabava, za slusny 4*. ()

Reklama

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem to viděl jako dítě, byl jsem nadšený. Stíhačky, "amerika", kde je možné skoro všechno. Podrženo fajnovou muzikou. Nnedávno jsem viděl kousek v tv a nedalo se na to koukat. Většina herců bohužel neumí hrát. Vše je trošku přehnané. Dneska mě nejvíc vadí ta "idealizace" USA na právo světového vůdce a kdo je jiný, je automaticky špatný. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"NE, TOHLE JE NĚCO JINÝHO NEŽ BYL ÍRÁN. TEĎ MÁME V OVÁLNÉ PRACOVNĚ CHLAPA, CO SE NEPODĚLÁ Z NĚJAKEJCH MRZÁCKEJCH ZEMIČEK..." Ať žije ultra zelený rok amerického filmu, rok 1986, kdy vznikly parádní armádní agitky a reaganovské akčňáky BOJOVÉ NASAZENÍ (s Clintem Eastwoodem a hláškou:"UTRHNU TI HLAVU A NASERU DO KRKU."), TOP GUN či jeho starší, levnější bratříček ŽELEZNÝ OREL (a kdy jedni vesmírní mariňáci vykydlili jednu planetu od vetřelců). Zatímco TOP GUN mě ani po opakovaném shlédnutí nijak neoslovil, ŽELEZNÉHO ORLA (uvedeného půl roku před ním, aby si nekonkurovali) jsem si hned na poprvé zamiloval. Zlatá mládež, která si vesele půjčuje F-16 z letecké základny a za doprovodu brutálního popíku 80. let a za hlášek jako "TADY ŽELEZNÝ OREL. JSEM VELITEL AMERICKÉ PŘEPADOVÉ JEDNOTKY." nebo "PRÁVĚ JSTE PŘIŠLI O RAFINÉRII. LETOS BUDOU NAFTU DOVÁŽET." zdemoluje půlku Blízkého východu, to jsem tedy v pubertě mohl a pobaví mě to i dnes. I když se to pro mě postupem času proměnilo z akčního filmu ve výbornou nechtěnou komedii, v níž obzvlášť excelují zuřivě přehrávající Louis Gossett Jr. (který ustál všechny díly série) a David Suchet jako ten zlý turban. Nekažte si ale dobrý dojem nevýraznými pokračováními, i když ten bizarní souboj starožitných letadel s moderními stíhačkami ve trojce se hned tak nevidí. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Tomuhle snímku jsem se dlouho vyhýbal. Jako milovník bojové letecké techniky jsem tušil, že budu spíš zklamanej než nadšenej. Nakonec se nedostavilo ani jedno. Film je udělanej pro mladý kluky co nemaj o letadlech ani páru, a náramně se baví u akčních filmů s hudbou 80. let. To že si z americké letecké základny půjčí kluk a strejda dvě, v té době nejmodernější letadla na světě a nikomu to nevadí, nad tím se ostatní můžou jen pousmát. Každopádně nemůžu dát míň než průměr, už jen kvůli těm senzačním F 16. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se ve Fillmore a na letišti Camarillo v Kalifornii a také v Izraeli. (Cheeker)
  • Postava plukovníka Charlese "Chappyho" Sinclaira (Louis Gossett Jr.) byla inspirována skutečným generálem USAF Generálem Danielem "Chappie" James Jr., který byl členem slavné černošské letky z Tuskegee ve 2. světové válce. Dále létal na stíhacích letounech ve válce v Koreji a válce ve Vietnamu. Později se stal prvním černošským čtyřhvězdičkovým generálem v americké historii. (Cheeker)
  • Tón při zaměřování tepelně naváděné střely AIM-9 Sidewinder je chybný, protože při zaměřování je slyšet pípání a při zaměření se pípání zrychlí. Ve skutečnosti je při zaměřování slyšet "vrčení" a jakmile je raketa zaměřena, je slyšet konstantí "bzučení". (Cheeker)

Reklama

Reklama