Reklama

Reklama

Obsahy(1)

18 letý Doug Masters (Jason Gedrick) pilotuje letadlo déle, než řídí auto. Jeho otec - špičkový vojenský pilot - byl během vojenského konfliktu na Středním Východě sestřelen a uvězněn. Americká vláda je bezmocná. Doug si spolu s vojenským veteránem (Louis Gossett, Jr.) „vypůjčí“ vojenské letadlo a společně se vydají na nebezpečnou misi s cílem vysvobodit otce a vrátit se jako hrdinové a muži. Příběh o velké odvaze, neobyčejném přátelství a předurčení vzdorovat všem překážkám. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (76)

Derek 

všechny recenze uživatele

rok 1986 bol i v znameni mini suboja medzi IRON EAGLEom a TOP GUNom. Zelezny orol mal vacsi rozpocet a pribeh ktory by sa pozdaval vsetkym narodne zalozenym amarickym divakom, lebo ide o zachranu zostreleneho americkeho pilota a nakopanie zadku arabskym "teroristom" ktorym pomahaju sovieti o co sa postara syn (!) zostreleneho pilota za pomoci svojich spoluziakov zo skoly (!!). takto to znie pekne, ale to by za kamerou nemohol stat Sidney J. Furie ktory je uplne bezradny ako v akcnych scenach tak i vo vsetkom ostatnom. dnes sa to mu neda upriet urcity sarm, vdaka obrovskej naivite, ale mna to vacsinou len nudilo. Top Gun toho roku (i vdaka Tony Scottovy ktory bol co sa tyka kvalita uplne inde ako Furie) z orla spravil akorat tak Zeleznu Sliepku... ()

chaosteory 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrné své době a svému žánru. Mám pocit, že natočit smysluplný film o bojových letadlech popřípadě o osudech jejich pilotů je nemožné, protože to vždycky bude minimálně z poloviny fantasmagořina na podporu děje. Právě pro to mám o něco radši Iron Eagle než romanticky laděný Top Gun. Je tu úplně všechno, co má podobná pohádka mít, uvězněného vojáka, vysloužilého experta, super nadaného "ne"pilota a spoustu medu na zalepení těch pár povedených hlášek. Pro mě má film své kouzlo i dnes a pro povedený soundtrack ( Queen nebo Twisted Sister ) dávám o bodík víc. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Taky jsem v šestnácti snil o tom nasednout do F-16 a letět pokosit iránské letectvo a z  rukou tamní vojenské kliky dostat uvězněného tátu, jenže jako film je tahle legendární blbina dneska už jen zábavná kuriozita, která ve stejném roce konkurovala stejně armádou podporovanému Top Gunu s Cruisem. WTF... těžko věřit, ale historie ukázala vítěze jasně. Louis Gosset Jr. ve své nejlepší roli, kterou si ještě třikrát zopakoval. ()

jiberan 

všechny recenze uživatele

Tento první díl Železného orla je dle mého mínění úplně best. S každým dalším dílem kvalita klesá. Vše je to o klukovi, který líta potají se svím otcem v F-16. Následně se jeho otec dostane do zajetí a jeho syn ho letí zachránit. Vše ovšem dopadne dobře a tatínek se synáčkem se vrátí domů. Pro ty co mají rádi letadýlka, nebo pro ty co se v mládí toužili stát piloty, je to naprosto úžasný film! ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasické letecké béčko, které i po letech dokáže pobavit, především letečtí zasvěcenci při pohledu na tento snímek musí jen kroutit hlavou a nahlas se smát. Díky bohu aspoň za dobrého záporáka v podobě Davida Sucheta. Ono se popravdě ani nejde nesmát - je to suprová reklama na F-16, no uznejte sami, které jiné letadlo dokáže s ani ne plnou výzbrojí vybombardovat jednu arabskou zemi za cenu minimálních ztrát? Tehdejší výrobce General Dynamics na tím filmem musel slintat blahem. Samozřejmě v tom pomáhá i klasická imbecilita filmových záporáků, co netrefí ani vrata od stodoly. Dalším úžasným momentem je dokonalá demokracie na americké letecké základně, kde si každý může dělat co chce, i vypůjčit (šlohnout) ostře vyzbrojenou stíhačku a jít do vlastní soukromé války. K tomu prďácký soundtrack s hitovkama 80. let. Člověk prostě nemůže mít tenhle film nerad :D ()

Galerie (4)

Zajímavosti (21)

  • Postava plukovníka Charlese "Chappyho" Sinclaira (Louis Gossett Jr.) byla inspirována skutečným generálem USAF Generálem Danielem "Chappie" James Jr., který byl členem slavné černošské letky z Tuskegee ve 2. světové válce. Dále létal na stíhacích letounech ve válce v Koreji a válce ve Vietnamu. Později se stal prvním černošským čtyřhvězdičkovým generálem v americké historii. (Cheeker)
  • Nepřátelské MiGy si rovněž zahrály izraelské letouny - IAI Kfir. Americké letectvo několik těchto letounů používalo při výcviku na elitní škole Top Gun, kde hráli roli agresorů. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama