Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 255)

novoten 

všechny recenze uživatele

Jedinou cestou je vzpoura... A to pořádná. David Yates se ukázal býti hrdinou, jako vystřiženým z nejlepších zástupců Brumbálovy armády, když dokázal, navzdory všem výtkám vůči jeho televizním kořenům a posléze televiznímu looku prvních obrázku a teaseru, vytvořit téměř dokonalou potterovskou adaptaci. Stejně jako je v knižní podobě Fénixův řád mým nejmilejším dílem, stalo se tak i na celuloidu. Nový scénárista Goldenberg (pro kterého byl Fénix bohužel jen jedinou potterovskou zkušeností) piplá každou scénu tak, aby se klidně i odklonila od předlohy, ale aby nenarušila jejího ducha. Navíc bradavická atmosféra zhoustla přesně podle mých představ. Yates násobí každý náznak deprese a Umbridgeovou mění z nepříjemné v nesnesitelnou a z nesnesitelné na naprostou nemesis celých Bradavic. Brumbál pak získává auru nejmocnějšího žijícího kouzelníka a jeho finální souboj s Voldemortem bere dech, stejně jako překvapivě přehledně zpracovaná mytologie kolem věštby, propojení obou kouzelnických protipólů a dokonce se dostalo i na mou nejoblíbenější knižní část se Snapeovou vzpomínkou. Těším se na Prince o to víc, že Yates se bude moci rozjet z jistější pozice. Viteály čekají s otevřenou náručí. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud u předchozích dvou dílů platilo, že by si zasloužily dva filmy, tak Fénixův řád by potřeboval hned tři. Předloha mající skoro 800 stran tentokrát nestojí ani tak na prezentaci další kupy nápadů Rowlingové, ale především na rozmáchlé mytologické lince a vztahových peripetiích už tak velkého množství postav, ke kterým tady navíc přibudou další. Většina z nich logicky nedostane tolik prostoru, kolik by si zasloužily. Jedinou výjimkou je dokonale slizká Umbridgeová. Yatesovi se alespoň podařilo obsadit další tři důležité ženské postavy. Ujetá Nymphadora, ďábelská Bellatrix a hlavně naprosto božská Lenka jsou však pro příběh důležitější rozhodně víc, než jak to naznačuje film. Konečně je zde vidět herecký vzestup ústředního tria. Už nejsou jen dětská prkna, ale teenageři se slušným potenciálem. Film jako samostatný celek funguje a do této chvíle ho překonal pouze Vězeň z Azkabanu. Čtenáři ale ví, jak moc to muselo být oproti předloze osekané, což je škoda. Hlavní důvod, proč nejdu s hodnocením výš, je však akční finále. V knize jde spíše o komorní a zároveň atmosférickou bombu. Ve filmu navíc vrcholí těžce nezvládnutým soubojem Bellatrix a Siriuse. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zatím nejdelší kniha série získala ten zatím nejkraší film a, světe div se, spolu s Vězněm z Azkabanu taky nejlepší. Přestože logicky muselo dojít k největšímu krácení děje oproti předloze i škrtání postav, stalo se tak víc než citlivě a uctivě. Navíc film má od prvního obrázku po konec takový spád, že vás ani nenechá vůbec přemýšlet o tom, že tohle přeci bylo v knize jinak a kam se poděla vaše oblíbená epizodní postava. Fénixův řád opravdu pořádně potemněl, jak příběhově, tak vizuálně a ze série více či méně rodinných filmů udělal definitivně regulérní fantasy thriller. David Yates nejenže dokázal určit nový směr (tohle už opravdu není pro malé děti) a styl celé kouzelnické říše, ale navíc pod jeho vedením všichni mladí herci podávají nejpřesvědčivější výkony, přestože zejména u Harryho šlo určitě i o zatím nejěžší part. Přes dvě hodiny dlouhý, nabitý a velmi silný film. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší film série, jedničkou je Vězeň z Azkabanu - to jsem tvrdila bezprostředně po vzniku, teď už si tím nejsem zase tak jistá. Konečně alespoň nějaká atmosféra, ačkoliv film obsahuje několik trapných momentů. Například scéna Harryho líbání s Cho vyložene sklouzává k nechtěné parodii, stejně jako následný rozhovor o ní. Jako jsem si dřív myslela, že Emma a Rupert hrají líp než Daniel, nyní o tom rovněž začínám pochybovat. Herecké výkony sice mdlé i od ostřílených hráčů, což je asi způsobeno tím, že jsou zatlačeni do pozadí. Helena, Jason nebo Alan pořád drží laťku. Herecký ohňostroj Michaela Gambona propukne plně až v Princi dvojí krve, ale dost zřejmý je už zde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nejde o to, čo máte spoločné, ale o to, v čom ste odlišní.“ Ako fanúšik filmových potteroviek sa na každú ďalšiu teším, pretože neznamená len viac trikov a temnej atmosféry, ale predovšetkým toho, čo potterovkám mnohí vyčítajú: seriálovosť. Ak si niekto pozrie Kameň mudrcov a potom až Fénixov rád, ťažko môže čakať, že pochopí vzťahy, zvraty atď. Ale to je údel mnohých pokračovaní a vulgárne poviem, že piaty diel bez znalosti tretieho si pozrie len blbec. Ja sa v Harryho filmovom svete orientujem a jeho seriálovosť mi naopak absolútne vyhovuje. Fénixov rád nie je dokonalý. Je zbytočne dlhý. Miestami je až úsmevné, ako sa scenárista snažil do deja aspoň do dvoch scénok zakomponovať cameo postavy z predchádzajúcich filmov, hoci sa sem nehodila. Na strane druhej, aj to je vec, ktorá mi skôr vyhovuje, než aby ma znechucovala. Vidieť v jednej izbe pokope autority ako Brendan Gleeson, Gary Oldman a David Thewlis, bol pre mňa pohľad na nezaplatenie. Slabý je tentokrát nový prírastok do učiteľského zboru, ktorý sa na Branagha, Thewlisa a Gleesona z minulých ročníkov nechytá. Ale aj tak super potterovka. Gleeson je skvelý aj tu, ale faktom je, že Moodyho hrá de facto prvý raz v podstate až tu (bez spoilerov sa o tom nedá baviť). ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

  • K nejzábavnějším momentům natáčení se může řadit natáčení scény, kdy měl Ronovi (Rupert Grint) lézt pomalu po noze pavouk. Jak víme, Rupert i jeho postava Rona mají z pavouků fobii, a protože byl hercův odpor obrovský, scénu museli autoři vypustit. (Zdroj: ČSFD)
  • Tento díl je pro Daniela Radcliffea (Harry) jeho nejoblíbenějším z celé ságy o Harrym Potterovi, a to kvůli vztahu, který má jeho postava se Siriusem Blackem (Gary Oldman). (ČSFD)
  • Při závěrečné bitvě na odboru záhad použije Lenka Láskorádová (Evanna Lynch) na svého protivníka kouzlo „Levicorpus“. To se však naučí Harry až v příštím roce, takže jej nemohl znát, natožpak učit své přátele. (Hromino)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama