Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 2
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 255)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Things at Hogwarts are far worse than I feared... David porazil Goliáše, Yates předsudky, Radcliffe sám sebe a Fénix vstal z Newellova kašovitého popela. 138 minut krátká psychologizující adaptace má ten správný švih, britský říz a strhující tempo, takže i vášnivý ctitel předlohy jako má maličkost se nechá okouzlit prosekaným stromovím příběhu a absorbuje se do plátna na vlně téměř gondryovských průletů. Harryho patnáctý rok je ztělesněný zlým snem... stojí proti němu sedmá velmoc, stádo nacisticky vyhlížejících Smrtijedů, růžová pedagogická ropucha se sadistickou úchylkou, která mu názorně předvede, že učení JE mučení, v rámci nitrobrany nechává do své tajemné komnaty vkročit Snapea a last but not least, v jeho ostříhané hlavě se ozývají temné hlasy...Každý režisér vtiskává do tváře potterovské série svůj odraz, nejvýraznější obrat Fénixova řádu spočívá v introspektivním důrazu na osobnost hlavního hrdiny. Důmyslnými turboprůniky sledujeme vnitřní svět Harryho Pottera, namísto famrpálu a akčních parádiček z dílen trikových kouzelníků zaostřujeme na vzpomínky, přání, myšlenky, obavy. Místy tahle sonda zaplouvá do depresivních hlubin, ale celý příběh je hustě prošpikován nenásilným humorem, škádlením i ironií a vizuálně i hudebně létá na křídlech testrálů..:-) Asi jsem pořád jen dítě zapomenuté v kouzelném světě, ale ten podceňovaný televizní režisér složil téměř všechny NKÚ s nejvyššími známkami a zaslouží si Merlinův řád první třídy- za kouzla s herci. :) P.S. Osmička je provizorní, viděno v Imaxu s dabingem. P.P.S. V originálním znění zvyšuji na 85%. Za Rickmanova Snapea. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nyní, po "vychladnutí" můžu konečně říci, že Fénixův řád zůstal nepokořen. Byl, je a navždy (doufejme) bude tou nejlepší adaptací slavného knižního kouzelníka. Sranda prostě skončila, tady nastal přelom, zde se o všem rozhodlo, odtud se všechno odvíjí. V žádném dalším (ani předchozím, ne ani ve trojce!) není tolik vyhrocených situací jako právě zde, Yates tak ždímá ohromné množství emocí a divák prakticky nemá chvilku oddych. Díky perfektnímu finále tak nakonec servíruje vynikajicí kombinaci dramatu se zaměřením na postavy a trikového blockbusteru, který svým nejlepším soubojem tohoto kouzelnického světa naprosto podtrhává můj skvělý dojem. Tady by asi Gandalf a jeho svítící hůl moc nepochodili. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Bravo! Z rozpravky sa stalo skutocne, nefalsovane fantasy! Toto by som po nepodarenom stvrtom diele naozaj necakal. Film absolutne bez pardonov prinasa naozaj temny pribeh, ktory miestami az koketuje s hranicou horroru. Aj ked aj predchodzie dva diely boli povazovane za "temne", alebo hadam len temnejsie, toto je skutocne radikalny prerod, posunutie celej serie a aj pribehu na novu, vyssiu uroven, kde zlo skutocne nadobudlo hrozostrasne obrysy, napatie je hmatatelne a pribeh je objemnejsi, serioznejsi a lepsie odvypravany ako kedykolvek pred tym. Regulerne fantasy a pre mna jediny dostojny konkurent Pana prstenov. Eragon, Narnia SUCKS! (9/10) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nadšenie z tendencie rastu spokojnosti o päť percent z každého z posledných dielov sa Yatesovým dielom skončil a spadla 'len' na obyčajné štyri hviezdičky. Harryho sága však už skoro definitívne opustila rády rodinného filmu a v siedmom diely si viem predstaviť aj mierne mrazivú atmosféru. Neveril som, že aj piaty diel ma bude ale toľko zaujímať, nepatrím totiž k potter-fanatikom, ale pred fantáziou pani Rowlingovej sa naozaj klaniam. Trošku mi však vadí popletenosť, keď polovica slovenských a českých názvov a mien sa odlišuje. Ale to je len technická poznámka. 80%. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Páté dobrodružství z Bradavic je za mnou, zkusím do něj teď proniknout a zhodnotit ho. Připraveni?? Legilimens! Takže režisér to měl jistě velmi přetěžké nacpat šestikilovou bichli do 130 minut stopáže, což se podepsalo na spoustě pro nezasvěcence slepých odboček. Herecky velice přesvědčivé (Radcliffe, Staunton, Rickman). Celkem třikrát na mě David Yates uvalil kletbu Petrifucus totalus, po které jsem opravdu zkameněl, zejména závěrečná dvacetiminutovka je přehlídkou kouzel největšího kalibru a duel Voldemort vs Brumbál působí vizuálně tak impozantně, že mě zvednul ze židle jako zaklínadlo Impedimenta. Ale ty dialogy, občas neposlouchatelné. Celkově povedené, v rámci série standartní, ale stále nic se nezměnilo na tom, že mě tato série přilíš nepřitahuje. Nicméně jedná se o dobrý film... a kdo si myslí, že ne??... Avada Kedavra na něj! 150 miliónů dolarů(rozpočet)/937 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama