Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (122)

  • Pro Daniela Radcliffea (Harry) bylo zábavné tento díl natáčet, protože prý byla na place neustále legrace. (ČSFD)
  • Tento díl je pro Daniela Radcliffea (Harry) jeho nejoblíbenějším z celé ságy o Harrym Potterovi, a to kvůli vztahu, který má jeho postava se Siriusem Blackem (Gary Oldman). (ČSFD)
  • Film vstoupil do kin deset dní před vydáním poslední knihy „Harry Potter a Relikvie smrti“. (ČSFD)
  • Katie Leung (Cho Changová) byla z líbací scény s Harrym (Daniel Radcliffe) tak nervózní, že se na ni týdny připravovala a noc před jejím natáčením nespala. (Duoscop)
  • Emma Watson zvažovala, že opustí roli Hermiony. Zůstat ji přiměla pro ni nepříjemná představa, že by nové filmy sledovala s jinou herečkou v její roli. (Duoscop)
  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 89krát. (gecko)
  • Sovu Hedviku hrálo celkem 7 sov. (asdfasdf)
  • Dolores Umbridgeová (Imelda Staunton) chodila do Zmijozelu – stejně jako slavný čaroděj Merlin. (gecko)
  • V roce 2007 byl znovu poškozen Bradavický expres. Deset mladíků ve věku 12 a 14 let bylo zatčeno za vandalismus. Škoda se vyšplhala na více než 75 tisíc britských liber. (asdfasdf)
  • Ronovo (Rupert Grint) kouzlo „Patronus“ nabývá podoby Jack Russell teriéra, který se využívá jako norník např. na lov vyder. Podobu vydry má „Patronus“ Hermiony (Emma Watson). (Plamen_Ignis)
  • K nejrůznějším trikům a efektům Dolores Umbridgeové (Imelda Staunton) bylo použito 40 koček. (Clarie)
  • K nejzábavnějším momentům natáčení se může řadit natáčení scény, kdy měl Ronovi (Rupert Grint) lézt pomalu po noze pavouk. Jak víme, Rupert i jeho postava Rona mají z pavouků fobii, a protože byl hercův odpor obrovský, scénu museli autoři vypustit. (Zdroj: ČSFD)
  • Při natáčení scén s testrály se herci vznášeli pomocí jeřábu. (Janzic999)
  • Režisér David Yates si ve filmu zahrál malou roli. Lze ho vidět zobrazeného na jednom z obrazů u pohyblivého schodiště v Bradavicích ve scéně na konci filmu, kdy školník Argus Filch (David Bradley) věsí nazpátek obrazy a Harry Potter (Daniel Radcliffe) k němu schází po schodech. (Čulo)
  • Většina jmen z gobelínu s rodokmenem Blacků nebyla v knize nikdy zmíněna. Producent David Heyman proto požádal spisovatelku J. K. Rowlingovou o vytvoření alespoň několika jmen pro filmové účely. O hodinu později dostal její reakci, obsahující několik generací rodiny Blacků včetně dat narození, úmrtí i svateb. Nástěnný koberec pak čítal na 70 členů. (ricky4)
  • Nový scenárista Michael Goldenberg považoval obsah knihy za "politický, který není přímo o politice". Proto se rozhodl výpravu v určitých chvílích svěřit Dennímu věštci, médiu vydávanému politickou špičkou. (ricky4)
  • Mezi filmem a knihou je možné najít několik rozdílů. Ve filmu je například zmíněn mnohem vyšší počet nařízení Dolores Umbridgeové (Imelda Staunton). Dále v knize nebyly za její vlády v Bradavicích sundávány portréty ani nebyli všichni žáci vyslýcháni pod veritasérem. (Melli)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama