Slovenské ľudové tance
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 1951, 14 min
Dimitrij PlichtaHrají:
Viliam ZáborskýObsah
Krátký slovenský film o nacvičování nových lidových tanců Slovenským ludovým uměleckým kolektivem. Staré lidové tance jsou jedním z nejcennějších odkazů lidového umění dávných dob. Slovenský ludový umělecký kolektiv používá tanečních prvků starých tanců a vytváří nová umělecká díla. Na zájezdech po horských dědinách Slovenska je sbírán materiál tradiční tance jsou zachycovány na filmový pás. Z filmového záznamu se později rozkreslují jednotlivé pohybové fáze a z takto zjednodušených kreseb, hudebního a rytmického záznamu vznikají symboly tanečního písma, podle kterého umělecký kolektiv nacvičuje své tance. (FILMOVÝ PŘEHLED 16 / 1952) (oficiální text distributora)
ripo
Jedním z nejcennějších pokladů lidového umění jsou lidové tance, které vznikaly jako projevy kulturních potřeb utlačovaného lidu. Důležité a slavnostní události byly oslavovány tancem, který vyrůstal z nálady a hlubokého procítění tanečníků. Staré lidové tance nás okouzlují ještě dnes svou ladností pohybů a strhujícím temperamentem, pramenícím z pocitu vlastní síly. Některé tance již upadly v zapomenutí, jiné se ještě dnes tančí v horských slovenských dědinách při svatbách a jiných slavnostních událostech. Aby tyto krásné projevy lidové tvořivosti neupadly v zapomenutí, jsou zachycovány na filmový pás a přetavovány uměleckým kolektivem do nových forem. Filmový přehled 16/1952(3.12.2007)