Reklama

Reklama

Dívka s bílými vlasy

  • Čína Bai mao nu (více)
Čína, 1950, 136 min

Předloha:

Yusheng Liang (kniha)

Scénář:

Choui Khoua, Bin Wang

Hrají:

Hua Tian

Obsahy(1)

Čínské filmové drama "Dívka s bílými vlasy zpracované podle stejnojmenné divadelní hry, vypráví osudy dcery chudého pachtýře v jedné provincii jižní Číny. Krásná Si-r´ byla znásilněna bohatým statkářem Chuan-gem a když měla být prodána obchodníku s děvčaty, uprchla do hor a tři roky žila v jeskyni za hrozných životních podmínek. Jedině její nenávist proti těm, kteří tak krutě vykořisťovali chudý lid, touha po pomstě a láska k Ta-čchunovi, kterému se podařilo utéci k Osmé polní armádě, ji udržely při životě. Dočkala se však chvíle, kdy svobodný lid odsoudil bohatého násilníka a kdy po boku milovaného Ta-čchuna se zařadila mezi ty, kteří se stali budovateli nové, svobodné Činy. Film "Dívka s bílými vlasy" byl promítán v r. 1951 na VI. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a bylo mu uděleno zvláštní čestné uznání. (FILMOVÝ PŘEHLED 20 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Film „Dívka s bílými vlasy" zaujímá mezi čínskými filmy, které jsme měli v Československu možnost vidět, zvláštní místo. Snad ještě žádný čínský film nemluvil tak jasně a tvrdě o bídě čínského lidu v době ještě nedávné jako toto filmové drama. Na jedné dílčí tragedii dokumentuje nezměrnou hloubku utrpení čínských vesničanů, kteří ještě ve dvacátém století trpěli otroctvím, kteří byli svázáni feudální mocí bohatého jedince. Nesmírně těžká cesta čínského lidu k svobodě je vyjádřena postavou mladého Ta-čchuna, který se prodírá k čínské rudé armádě. Krásná dívka Si-r' představuje úděl milionů čínských žen, kterým teprve v Čínské lidové republice bylo umožněno postaviti se vedle mužů jako rovnocenné občanky se stejnými právy a povinnostmi. Film vznikl podle divadelní hry, která byla původně uváděna jako opera ve vojenských útvarech. Toto významné dílo nové čínské dramatické tvorby bylo napsáno podle lidové povídky. Autoři filmu zdařile převedli hru na filmový pás. Ve filmu je vyzdvihnuta melodramatická složka, typická i pro moderní čínskou hru s revolučním obsahem. Jednotlivé umělecké složky filmu, režie, kamera, hudba, právě tak jako herecké výkony jsou vyvážené. Kameramanovi se podařilo zachytit obrazy, které plně vystihují atmosféru událostí. Mezi krásnými hereckými výkony vyniká zvláště představitelka Si-r', Tchien Chua. Film „Dívka s bílými vlasy" je nesporně velkým přínosem pokrokové kinematografii, neboť uměleckou realistickou formou osvětluje kořeny nenávisti čínského lidu proti vykořisťovatelům a cesty, kterými musel v Číně projít dlouhý osvobozovací boj, dovršený vyhlášením Čínské lidové republiky v r. 1949. Filmový přehled 20/1952 ()

Zajímavosti (4)

  • Hlavná predstaviteľka Tchien Chua osobne navštívila karlovarský festival v roku 1951. (Biopler)
  • Snímka sa objavila aj v programe na 4. ročníku Filmového festivalu pracujúcich, v roku 1952 bola zaradená aj do bežnej distribúcie kín. (Biopler)
  • Ľúbostný príbeh medzi utláčanou Si-r´ a vojakom Ta-čchunom pracoval cielene s emóciami vzbury voči krivde a cielene exponoval ideu triedneho boja. (Biopler)

Reklama

Reklama