Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (878)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Netradiční válečnej kousek, který jsem neprávem dlouho opomíjel a důkaz toho, že když umíte jako Sam Mendes, vyleze z vaší práce procítěný, pískem nasáklý survival, ve kterém hlavní hrdina nevystřelí ani kulku, přesto sžitý s následky války a je to na něm vidět. Podobných životopisných dramat jsem viděl spoustů, žádné však nebylo takto poeticky novátorské...80% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak to byla nádhera!! Mendes natočil nevšední pohled na bitevní pole tak vynikajícím způsobem, až se mi to nechce věřit. Žádné velké bitvy, krveprolití a podobné věci. Mendes se vydal cestou vojákova všedního života v táboře, což znamená,že natočil film o vojákově nudném životě při čekání na výstřel. Ta nuda je ovšem natočena tak výborně,že se ani chvilku nenudíte a vtáhne vás do bitvy. Herci odvádějí v tomto mistrovském kousku taky velký kus práce. Gyllenhaal předvedl zatím svůj nejlepší herecký výkon. Jamie Foxx hraje svého trdého seržanta opravdu výtečně a se Sarsgaarda roste nová herecká hvězda, která to ještě daleko dotáhne. Kamera je úchvatná a záběry ropných vrtů jsou u ní jen třesničky na dortu. Sám se divím, že akademici tento film naprosto přehlédli a neodnesl si ani jednu nominaci na Oscara. Kamera by si totiiž Oscara zasloužila a vynikající hudba by taky zasluhovala nominaci. Mariňák je vynikající film a i když není přímo válečný, u mě bude navždy patřit k těm nej válečným filmům vůbec. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu, který mě doslova uchvátil jsem se chystal napsat neuvěřitelně dlouhý komentář, který by vysvětloval, proč je tak skvělý a v průběhu sledování jsem si psal poznámky, ale ty jsem posléze ztratil:D A protože jsem lenoch, tak se můj komentář musí bohužel zredukovat na pouhé vychválení do nebes, bez vysvětlení. Tento film vypovídá o kterékoliv válce, (protože války jsou nakonec všechny stejné), než stovky jiných válečných snímků, přestože v něm válku neuvidíte. Skvělá režie, skvělé herecké výkony, výborný scénář. Ač pojednává o jiné válce a naprosto odlišným stylem, řadím Mariňáka po bok velikánů typu Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Broyles Jr. .. Místy velmi zábavná, místy zbytečně pozvolná vojenská satira, popisující denní pracovní náplň prázdných, zelených hlav americké armády aneb vítejte v pakárně, pane!!! Válečný konflikt se v průběhu dvacátého století rapidně změnil a ani ten Lovec Jelenů už zde není co býval.. Absenci nějakého děje vynahrazuje režisér Sam Mendes více či méně známými scénami, přidává spoustu nových a originálních, to vše koření velmi dobrým humorem a ironii. Stejně špičková je kamera a parádně sedící soundtrack. Ač se vlastně jedná jen o mozaiku úryvků z života vojákova, navíc protkanou několika současnými politickými narážkami, bez nějaké strhující akce a napětí, rozhodně si výsledek zaslouží pozornost. A to i díky hercům, neboť Jake Gyllenhaal skutečně září a to i vedle takové hvězdy jakou je nejen zde Jamie Foxx. Co dodat závěrem ?.. Sam Mendes natočil netypický film, který bych za válečný opravdu neoznačil, spíš se jedná o polodokument z moderní války, která, ač všichni tvrdí, že tomu tak primárně nebylo, je už podruhé vedena jen a pouze kvůli irácké ropě. Rozhodně dejte snímku šanci! Jinak nepochopíte, proč správný voják už nikdy nepustí svoji zbraň a péro z ruky. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý a hlavně dost netradiční válečný film, protože se skoro neválčí. Ze začátku mě úplně praštil do hlavy řvoucí seržant, nevím jestli to byla pocta či vykrádačka, nicméně těch prvních pár minut je skoro kopie "Full metal jacket." Všichni herci byli fakt dobří a Jake Gyllenhaal bude jednou hvězda první velikosti. Nejvíc mě ale překvapil pro mě zatím neznámý Peter Sarsgaard, který toho svého kliďase zvládl fakt na jedničku. Ještě musím pochválit vynikající kameru a režii. Sam Mendes "Mariňáka" opatřil skvělým vizuálním hávem. Super film. Howgh. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Vojenský snímek oscarového režiséra Sama Mendese stál 70 milionů a během úvodního víkendu (4.-6. 11. 2005) si z kin Severní Ameriky odnesl více než slušných 27,7 mil. dolarů. Celkový obrat z tamních kin se vyšplhal na 62,7 milionu, ten celosvětový pak byl 97,1 mil. (imro)
  • Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford) kvůli filmu nabral pět kilo svalové hmoty. V jednom záběru, nevědom si vlastní síly, přidusil hereckého kolegu, když ho měl jen chytit pod krkem. (Kamkon)
  • Keď vojaci vyskakujú na hranici z nákladiaku, tak Sykes (Jamie Foxx) má na očiach ochranné okuliare, ale v ďalšom zábere ich má na prilbe a na očiach má okuliare slnečné. (ČSFD)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama