Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

Rousse 

všechny recenze uživatele

Tento záznam podle mě nemá chybu. Commedie dell'arte jako vínko! Mám srovnání s letošní návštěvou Truffaldina v Národním divadle a v roce 2013 už bylo přeimprovizováno a bohužel k horšímu. Chápu, že herci si to chtějí po tolika letech repríz nějak přikořenit, ale přišlo mi, že veškeré improvizace se svážely k hodně lacinému rádoby humoru. Takže i když vidět živě, byl zážitek, tak příště radši sáhnu po záznamu z roku 2000. Díky za něj! ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

:-D :-D :-D.... Mira Donutil je v tomhle fakt borec!!! Svými grimasami, výrazy a vůbec celým vystoupením mě v tomto divadelním představení opravdu hodně rozesmíval. ----"To je teda paráda, dvěma pánům nemůžu sloužit, že jo, to nejde, to.........TO NEJDE?A proč by to jako nešlo...co?Laughing Out Loud!!! ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Goldoniho komedie mají co říct i po staletích. Pokud k tomuhle sdělení přidáte ještě vynikající herce, je o zábavu postaráno. Tohle by se mělo pouštět lidem, kteří u čehokoliv, co je starší roku 2000, ohrnují nos. Nadčasové. JÁ ALE PŘECE NEMŮŽU SLOUŽIT DVĚMA PÁNŮM NAJEDNOU....TO PRECE NEJDE... NE. CO? A PROČ BY TO JAKO NEŠLO? ()

Pc 

všechny recenze uživatele

Tento záznam z divadelní hry jsem málem probrečel smíchy a též celá moje rodina, protože se tam nejvíc hodil, ,,Miroslav Donutil s jeho úžasnými gesti a hlášky. Prostě dobře zfilmovaná komedie s Miroslavem Donutilem, a na to budu rád koukat s brekem dál. Je to ten z těch filmů které jsme viděli 100krát a pořád se směješ. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jde o kultovní divadelní představení, které nadchlo tisíce lidí a některé dokonce naučilo chodit do divadla. Přesto se pro mě nejedná o kdovíjaký zázrak. Problém mám již s předlohou. Nesedí mi ztřeštěné Goldoniho taškařice, kdy je humoru docíleno díky banálním zápletkám a všudy přítomnému pitvoření všech zúčastněných. Navíc jsem kdysi na střední viděl Sluhu dvou pánů v divadle ve Zlíně a tam se mi líbil víc. Nakonec dám tři hvězdy, ale ta třetí je vlastně jen za Miroslava Donutila, který dokázal představení svým pojetím pozvednout na slušnou zábavu. Bez něj by to za mnoho nestálo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)
  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)

Reklama

Reklama