Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Recenze (344)

Matty 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem neměl velké mínění o commedii dell'arte, ani o herectví Miroslava Donutila. Pravda, komedie je to humorem mírně genitální, výkonem Donutila ovšem skoro geniální! Teprve v závěrečných minutách inscenaci a hercům trochu dochází dech, ale po dvou a půl hodinách maximálního nasazení se není čemu divit. 85% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Goldoniho komedie mají co říct i po staletích. Pokud k tomuhle sdělení přidáte ještě vynikající herce, je o zábavu postaráno. Tohle by se mělo pouštět lidem, kteří u čehokoliv, co je starší roku 2000, ohrnují nos. Nadčasové. JÁ ALE PŘECE NEMŮŽU SLOUŽIT DVĚMA PÁNŮM NAJEDNOU....TO PRECE NEJDE... NE. CO? A PROČ BY TO JAKO NEŠLO? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Výborná komediální hra, nejlépe chutnající v divadle. Její kvality jsou nesporné, proč ale musí být v TOP Film naší db nechápu. Intenzita upozorňování na tento problém se plně vyrovnává intenzitě s níž se tato zdejší vada (ne)řeší. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Teprve po zhlédnutí této divadelní hry v jiném hereckém obsazení na točně krumlovského otáčivého hlediště mi došlo, jak skvělý je Miroslav Donutil bavič (bojím se ale napsat herec...), tahle konverzační fraška je mu jako šitá na míru... Tohle je filmový záznam docela nadprůměrného představení se skvělým ,,hercem" v hlavní roli - a to jsou asi věci, které má opodstatnění na filmový pás zaznamenávat... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Se Sluhou dvou pánu mám v zásadě pouze dva problémy; styl a představitele hlavní role. Co se týče stylu, tak jde o ukázkového představitele commedie dell'arte. Spousta slovních hříček, záměn postav, vyznání lásky, situačního humoru a samozřejmě znaku nejtypičtějšího v podobě vychcaného sluhy v roli intrikánské šedé myšky v pozadí. V této inscenaci, pravda, spíše v popředí. Doslova. Všechny komedie tohoto stylu jsou na "jedno brdo". Viděli jste jednu? Tak jste viděli všechny. A k tomu Donutilovi. Není zlý, ve své podstatě je opravdu vtipný, ale... Je estrádní, a to nemyslím nikterak pejorativně. Jde o one-man show, která zabíjí a zbytečně upozaďuje ostatní postavy tím, že veškerou pozornost strhává pouze a jen na sebe. Což je špatně. Pokud nevěříte, tak zkuste adaptaci stejné hry v podání jiného souboru či i nějakou jinou od Goldoniho. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Donutil divadlo a Truffaldino to je perfektní kombinace... kdo nemá rád povinnou četbu... tohle by ho mohlo přesvědčit.. Donutil s jeho improvizací dělá z téhle literární předlohy naprosto originální podívanou... mohla bych tu klidně psát všechny jeho perličky, protože to znám na zpaměť... ale nechám raději kažého, ať se na to podívá sám :) něco málo na ochutnávku.. ---Nemáte někdo kousek chleba.. jenom kousíček.. ve vrších vrstvách nenašel by se?? už ani ve vyšších vrstvách.. tady lůza se tomu směje.. NEBO .. nebo bych mohl udělat pudink... prosííímtě.. co je to ten pudlik... já nevím, jak tohle všechno, co jsi tady vyjmenoval rozprostřu na stůl.. a ty mi cpeš nějakej pudlik :-D--- ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zářná ukázka vrcholného herectví v Donutilově podání a nejlepší divadelní adaptace, jakou jsem kdy viděl. Ta síla do nejúžasnějšího konce vypointovaných situací je přímo smrtící. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem to v televizi, ale v divadle. A co víc, je to vlastně jediná hra, na níž jsem byl v pražském Národním Divadle (jsem halt z Brna a je to trochu z ruky). A musím říct, že jsem byl unešen. Nejen briskné dialogy (a občas monology ;) ale i zahraný to bylo perfektně. Škoda, že takhle komedie nepsal Shakespeare, protože to by byla pecka. Jinak Donutil jako obvykle strhává všechnu pozornost na sebe. Dá se říct, že všichni ostatní herci mu dělají křoví. Protože jsem seiděl až v horní galerii a na dálku vidím jemně hůř, moc vám toho o kostýmech neřeknu, akorát že byly barevný. Ale slyším dobře a tak jsem se celou dobu skvěle bavil, a to i s tím, že mě tlačily půjčený černý boty a kravata se mi nepříjemně zařezávala do krku. Kdybych žil v Praze (Bože chraň, při těch cenách!), šel bych na to znovu. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nedokážu najít chybu, to přiznávám. Na druhou stranu asi nikdy nebudu mít potřebu podívat se na to znovu. To je chyba patrně tedy jediná. Donutilův výkon je ovšem famózní. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Kdyby takové byly všechny komedie... Svět by byl hned krásnější... Aneb ať žijou holubi, hodobóžový pudlici a psaníčka voblemcaný chlebem. Tohle nemá chybu, jen kdyby ten konec nebyl tak typicky typický... ;-)) Čímž myslím: "Dej sem ruku. Tak a teď si moje" :-D (proč se to jen točí kolem svateb, lásek? - né, že bych mu ne nepřála, Trufaldýnovi jednomu iteligentně hloupýmu...). Prostě skvělá a iteligentní inscenace. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ač jsem zastánce typického inťoušského divadla, kdy v hypermoderních kulisách nebo naopak zcela v prázdném prostoru několik málo jedinců trpce medituje nad zbytečností svojí existence, tak zkrátka musím uznat, že zcela exhibující Donutil v této hře mě také dokáže pobavit. Nicméně jsem třeba slyšela, že ve Stavovském hrál sluhu v Revizorovi a bylo to postavené na něm místo na Chlestakovi. To už by mi asi vadilo. Tady aspoň představuje hlavní roli. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Skvělá a inteligentní zábava. Donutil byl naprosto excelentní, geniální a jakmile vstoupil na scénu, tak jsem se téměř nepřetržitě smál. Je sice fakt, že jakmile na ní nebyl, tak se dostavila trošku nuda, ale vzhledem k tomu, že byl v záběru (a to doslova) skoro pořád, dá se to Sluhovi dvou pánů snadno odpustit. "Fuj a tenhle jedinej byl dur." ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Naprosto typická commedia dell'arte, jakých se dřív chrlily stovky. Takže jako vždy, kvalita stojí a padá s hlavními představiteli a já musím tentokrát přiznat, že s Miroslavem Donutilem se bavím výborně. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Předestírám, že nemám rád Donutila jako persónu. Přijde mi nějak namyšleně slizký a slizce namyšlený. Což nic nemění na mém respektu vůči jeho talentu. Příkladem pánova nadání budiž toto zpracování Goldoniho legrácky. Hrají zde i jiní herci a herky, a evidentně ne špatně. Ovšem Donutil nás všechny donutil vnímat představení jako absolutní exhibici jednoho muže, pročež umění ostatních aktérů spočívá především v tom, aby mu moc nepřekáželi. Čítám že co představení, to kilo dolů, neb tam lítá jak pionýr, hází pupikem bez záduchy a ještě k tomu sem tam jebne do prostoru vtípek z improvizace vzešlý, pročež můžeme sledovat velevážené herce, an nenápadně hýkají smíchy a předstírají akutní záchvat černého kašle. Nenávidím moment, kdy se den chýlí k večeru, z koupelny zní staccato všemožných sprejů a kulm, či svistot štětců nanášejících na madam snesitelný obličej. V takové chvíli se totiž musím nasoukat do pohřebního, což obnáší mimojiné vtahování rostoucí vany a přiškrcování motýlkem, a vyrazit do dividla. Fakt to nerad. No a u tohoto kousku jsem sám způsobil návštěvu dvojitou, plus jsem si ho s radostí zopáknul v tv. Takže tak. Dejte si pudlik a nenechte si to ujít. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

:-D :-D :-D.... Mira Donutil je v tomhle fakt borec!!! Svými grimasami, výrazy a vůbec celým vystoupením mě v tomto divadelním představení opravdu hodně rozesmíval. ----"To je teda paráda, dvěma pánům nemůžu sloužit, že jo, to nejde, to.........TO NEJDE?A proč by to jako nešlo...co?Laughing Out Loud!!! ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jedinečné? Určitě. Donutil? Skvělý. Perfektní? Ani náhodou, a to kvůli děsivé stopáži. Sám jsem to musel zhlédnout na třikrát, nedovedu si představit to muset absolvovat v divadle... ()

Reklama

Reklama