Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Donutil měl sral ještě víc, než jsem čekal. Nedokázal jsem to ani dokoukat. Jinak tyhle klasicistní komedie podle mě už dost zastaraly a nepřijdou mi vůbec zábavné. Navíc je jedna jako druhá, postavy jsou (nevím zda záměrně) většinou úplně hloupé a mají zvláštní potřebu se neustále za někoho převlékat. Nemůžu si pomoct, ale nechápu místní nadšení. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

:-D :-D :-D.... Mira Donutil je v tomhle fakt borec!!! Svými grimasami, výrazy a vůbec celým vystoupením mě v tomto divadelním představení opravdu hodně rozesmíval. ----"To je teda paráda, dvěma pánům nemůžu sloužit, že jo, to nejde, to.........TO NEJDE?A proč by to jako nešlo...co?Laughing Out Loud!!! ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Já tedy nevím, ale neskutečně jsem se nudil a ačkoliv s Donutilem nemám žádný problém, to jeho poskakování a natřásání je neskutečně nudné. Mně prostě ta divadelní přehnaná gesta, nepřirozená intonace a neustálé přehrávání neuvěřitelně vadí a utvrdilo mne to v tom, že já a divadlo nikdy nebudu kamarád. ()

Pc 

všechny recenze uživatele

Tento záznam z divadelní hry jsem málem probrečel smíchy a též celá moje rodina, protože se tam nejvíc hodil, ,,Miroslav Donutil s jeho úžasnými gesti a hlášky. Prostě dobře zfilmovaná komedie s Miroslavem Donutilem, a na to budu rád koukat s brekem dál. Je to ten z těch filmů které jsme viděli 100krát a pořád se směješ. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ač jsem zastánce typického inťoušského divadla, kdy v hypermoderních kulisách nebo naopak zcela v prázdném prostoru několik málo jedinců trpce medituje nad zbytečností svojí existence, tak zkrátka musím uznat, že zcela exhibující Donutil v této hře mě také dokáže pobavit. Nicméně jsem třeba slyšela, že ve Stavovském hrál sluhu v Revizorovi a bylo to postavené na něm místo na Chlestakovi. To už by mi asi vadilo. Tady aspoň představuje hlavní roli. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)
  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)

Reklama

Reklama