Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Skvělá a inteligentní zábava. Donutil byl naprosto excelentní, geniální a jakmile vstoupil na scénu, tak jsem se téměř nepřetržitě smál. Je sice fakt, že jakmile na ní nebyl, tak se dostavila trošku nuda, ale vzhledem k tomu, že byl v záběru (a to doslova) skoro pořád, dá se to Sluhovi dvou pánů snadno odpustit. "Fuj a tenhle jedinej byl dur." ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem neměl velké mínění o commedii dell'arte, ani o herectví Miroslava Donutila. Pravda, komedie je to humorem mírně genitální, výkonem Donutila ovšem skoro geniální! Teprve v závěrečných minutách inscenaci a hercům trochu dochází dech, ale po dvou a půl hodinách maximálního nasazení se není čemu divit. 85% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jde o kultovní divadelní představení, které nadchlo tisíce lidí a některé dokonce naučilo chodit do divadla. Přesto se pro mě nejedná o kdovíjaký zázrak. Problém mám již s předlohou. Nesedí mi ztřeštěné Goldoniho taškařice, kdy je humoru docíleno díky banálním zápletkám a všudy přítomnému pitvoření všech zúčastněných. Navíc jsem kdysi na střední viděl Sluhu dvou pánů v divadle ve Zlíně a tam se mi líbil víc. Nakonec dám tři hvězdy, ale ta třetí je vlastně jen za Miroslava Donutila, který dokázal představení svým pojetím pozvednout na slušnou zábavu. Bez něj by to za mnoho nestálo. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Toto představení jsem poprvé viděl před léty v tv. Před 14 dny jsem shlédl představení znova, ale v podání Jihočeského souboru na otačivém hledišti v Českém Krumlově. Už v průběhu jsem si uvědomoval chválihodné rozdíly v interpretaci. Předně představení prospělo zkrácení a interakce s prostředím, což v Národním tak docela nejde. Jistě sluha v podání Donutila je nedostižná one men show, ale podobně si ukradl diváky pro sebe v Krumlově pro mě neznámý T. Drápela. Jeho živočišný až akrobatický projev a dikce projevu ho v mých očích řadí před Donutila. Toto jistě kacířské zjištění ve mně nahlodalo touhu vidět opětovně i představení z Národního. A proto teď, kdy jsem právě dokoukal představení do konce, můžu prohlásit. Ano, mě se o pověstný fous líbí více Truffaldino z provinčního Krumlova než oceňovaná verze páně Donutilova... ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Tady není o čem přemýšlet. M. Donutil ve své životní divadlení roli, alespoň pro mě. Člověk se musí smát, jen ho tam vidí napochodovat. Hru znám, takže děj mi nebyl neznámý a tak jsem si mohl užívat MD dovednosti. Paráda! Jediná škoda, že tím totálně zastínil všechny ostatní herce.... Ale co už. Až budu potřebovat posilovat břišní svalstvo, začnu tímto kouskem... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)
  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)

Reklama

Reklama