Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

jenik71 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest vidět toto představení v Národním divadle. Že je to komedie jsem samozřejmě věděl, ale že se mi to tak vryje do paměti, to jsem skutečně nečekal. Tak báječný zážitek se opravdu jen tak nevidí. Všichni herci předvedli tak senzační výkony, že jsem na to chtěl jít znovu. Ale sehnat lístek je téměř nemožné. A Miroslav Donutil ? Nedovedu si vůbec představit, že by mu ještě nějaká role v budoucnu sedla lépe. A je rovněž nemyslitelné, aby tuto roli ztvárnil jiný herec, byť by se snažil sebevíc ... Kdo to ještě neviděl, vřele doporučuji. Skutečně famózní !!! ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

To bych brečel, to bych blil,zase hraje Donutil.Všechny kolem dostává, jak svý role přehrává...tak tato básnička frčela u nás ve Staváku hodně dlouho.Ten samolibý blb z poslední zatáčky před Vídní si za ni může sám.Nejneoblíbenější člověk v divadle Dóňa tu předvádí celé své zoufalé herectví v plné nahotě.Já bych chtěl touto cestou poděkovat do nebe Ivanovi Rajmomtovi, že zařídil, aby nebyla v představení jediná přestavba, jediná změna a nemusel jsem ho dělat.Je super, že už konečně vysmahnul a neotravuje vzduch. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné divadelní představení, které si určitě zaslouží být doporučeno. Miroslav Donutil opět září, a to dost intenzivně. Ovšem není zdaleka jediný. Tentokrát září v roli sluhy, který to hraje tak trochu na obě strany. Situační komedie v tom nejlepším světle. Goldoniho předlohu jsem nečetl a ani se na ni nechystám, takže vám ji nemohu doporučit či nedoporučit. Na tom ovšem vůbec nezáleží a ani nevím proč to sem pletu. Tohle představení však doporučuji vřele. 4* ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Donutil divadlo a Truffaldino to je perfektní kombinace... kdo nemá rád povinnou četbu... tohle by ho mohlo přesvědčit.. Donutil s jeho improvizací dělá z téhle literární předlohy naprosto originální podívanou... mohla bych tu klidně psát všechny jeho perličky, protože to znám na zpaměť... ale nechám raději kažého, ať se na to podívá sám :) něco málo na ochutnávku.. ---Nemáte někdo kousek chleba.. jenom kousíček.. ve vrších vrstvách nenašel by se?? už ani ve vyšších vrstvách.. tady lůza se tomu směje.. NEBO .. nebo bych mohl udělat pudink... prosííímtě.. co je to ten pudlik... já nevím, jak tohle všechno, co jsi tady vyjmenoval rozprostřu na stůl.. a ty mi cpeš nějakej pudlik :-D--- ()

applause 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že je to za mě nejlepší divadelní hra, co jsem viděla, ale neviděla jsem ji naživo. Bohužel, už takhle to byl pro mě zážitek sledovat Donutila jak rozesmívá publikum. Naživo to muselo být ještě lepší! Líbil se mi i herecký výkon Miluše Šplechtové, jakožto inkognito. Skvělá byla hudba, ale co mě nejvíc překvapilo, tak kontakt Miroslava Donutila s publikem, to se jen tak nevidí. Skvělý výkon! Za mě si divadelní hra zaslouží plné hodnocení a doporučení. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)
  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)

Reklama

Reklama