Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatizace staropražské povídky spisovatele Ignáta Herrmanna je hereckým koncertem Jana Pivce. Herec v tomto filmu z roku 1964 nechal zaznít všechny rejstříky svého zralého herectví, od poloh vysloveně komických až k tónům, zaznívajícím tragickým podtextem. A přestože postava Vavřince Konopky v tomto příběhu zřetelně dominuje, velký herec disciplinovaně ponechal dostatek prostoru i spoluhráčům, především Jaroslavu Marvanovi, Daně Medřické (její jedovatá Petronila je znamenitou figurkou), skromné Libuši Havelkové i bohémskému Josefu Kemrovi a všem dalším. Režisér František Filip zde byl vlastně dirigentem, který dostal k dispozici nádherně sladěný orchestr sólistů... Ale vraťme se do předminulého století. Kampak to asi ten důstojný a dosti tělnatý pan oficiál Konopka peláší? A dokonce běží tryskem a bez klobouku… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Krásne staromilský príbeh, atmosféra predminulého storočia dýcha z každého záberu. Všetko tu pôsobí veľmi autenticky, k čomu vyrazme prispievajú skvelé herecké výkony všetkých zúčastnených. Film má nechytil hneď od začiatku, ale čím viac sa blížil ku koncu, tým viac sa mi páčil. Komédia to je skôr taká smutno-veselá, žiaden smiech na plné kolo tu nehrozí. ()

Haller 

všechny recenze uživatele

"Paní Mrkalová" "Trpalová" "Cože?" "Á, nic". "Tak to je hodně". **** "Poslechnou, paní... ehm... Troufalová, ..." ... Zkrátka naplno rozehraný herecký dar Jana Pivce. A ty jeho poznámky stranou na kameru - to se prostě válím smíchy. Výkony ostatních herců samosebou nezaostávají, paní Medřická, Šejbalová a Havelková, pánové Marvan, Růžek, Kemr... ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

A pak, že muži nestárnou. No stárnou, bohužel. Ježišmarjá! Od Šejbalové bych si budoucnost taky nechala vyložit, její jasnovidka se mi zamlouvala ze všech postav nejvíce. Hermannův banální příběh je zpracován s citem, sehrán elitními herci, ale přesto stále zůstává banálním příběhem. Pivcovi se občas zasmát dá, graciézní Kemr scénu rozsvítí, ale přesto na mě film působí omšele. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jsou to takové maličkosti, ale je to hezký…je to moc hezký…“  Když se spolu sejde taková plejáda výtečných českých herců jako Jan Pivec, Dana Medřická, Jaroslavk Marvan či Josef Kemr, musí to být hezký (i když to pravda kdovíjaký příběh není). Zvláště Pivcův oficiál Konopka je (se svým "jéžišmarjá") k zulíbání. Medřícká je zas ke konci moc pěkná semetrika. I "cirkusák" Kemr to svým příchodem na scénu dokáže pěkně rozsvítit, A v pozadí toho všeho nenápadná Libuše Havelková. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno jo, zase sa nestotoznim s entuziazmom miestnych mentalov ohladom tohoto "kultu". Rozvod je primitivna tema na film, nic sa dohromady nedeje a dialogy sa az nedaju pocuvat. ZaplatGanesha vsak som spoznal legendy svetovej kinematografie /Antonioni, Tarkovskij, Yngmar Bergman, Fellini, Carlos Saura/ a tak dlhodobo odolavam caru tohoto "genialneho snimku a kultovej komedii". Do priemeru film potiahli : Stella Zazvorkova, Marvan, Medricka D. a Jirina Sejbalova. 56 % ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Konopka (Jan Pivec) bydlí na adrese Hroznová 8 na Malé Straně v Praze. (sator)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe. (dyfur)
  • V úvodních titulcích pokračuje název filmu větou „kterak se paní Petronila Konopková choti svému Vavřincovi a krbu domácímu zpronevěřila“. Snímek byl uveden v Československé televizi i promítán v kinech. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama