Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě znatelně nejslabší kousek. Úvodní seminář je sice v podobném duchu jako u těch lepších her, ovšem v Africe velice abstinuje klasický cimrmanovský humor a je zde použit spíše ten povrchní, který se tolik nedostane pod kůži a jen málokdy se směju nahlas. Příběh byl taky dost slabý. Jednoaktovky mám prostě radši. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Musel jsem hodnocení zvednout na plný počet. Čím víc to vidim tím víc se směju. Jmelí je geniální, ale naprosto nelogické. Protože je nasazené, když hercům vypadne text a nápověda usne. Jenže když nápověda spí a pak jí oním jmelím vzbudí, tak přece nemůže vědět kde se zrovna ve hře nachází a jakou repliku má nahodit. ()

Reklama

Marcos 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský humor ve hře Afrika není pro všechny,je ryze český,pohrává si se slovy a využívá zcela krásu češtiny. Pointy vtipů nejsou nízké,žádné tlačení na pilu a naprosto originální styl. Afrika není z repertoáru DJC tím nejlepším,ale přesto jsem se výborně bavil. Při téhle hře jsem si znovu uvědomil genialitu autorů a opět jsem byl hrdým čechem. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na Afriku jsem četl i slyšel samé rozporuplné reakce, tak jsem si ji vybral jako další hru z DJC, abych sám mohl posoudit... a bohužel se budu muset řadit k těm, kteří jsou spíš zklamaní. Pár slovních vtipů a Jmelí mě pobavilo, ale jinak mi přišlo, že je to celé jaksi unylé a vtipů obecně jako by ubylo. Dost ubylo. Seminář byl rychlý, sem tam vtipný, sem tam vůbec, ale hodinová hra s tím poměrem vtipných scén na celou stopáž na tom byla hůř, byť je zajímavé, že i přesto mi přijde, že hra i seminář byly na stejné úrovni. Většina toho, co mě pobavilo, se totiž objevuje až ve hře, jen jsou mezi tím dlouhé prodlevy nevtipných gagů. A bohužel i ta třetí hvězda mi vychází jen tak tak, jelikož to byl těžký průměr a to dokonce obecně, ne jen na úrovni DJC (to by pak dopadl o moc líp). Je to pro mě dokonce slabší. než Ztráta třídní knihy a to už je co říct, jelikož ta se mi taky nikdy zrovna nelíbila. Přitom celá cesta do Afriky skýtá větší potenciál než to, co z ní nakonec vzejde... Slabé 3* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další z těch děl, které má silné a velmi vtipné chvilky, ale celkově je slabší. Dozvídáme se o Járovi Cimrmanovi a jeho výpravách do Afriky, kde také jeden rok pracoval jako přednosta stanice, dovídáme se o jeho obdivu k Josefu Václavu Sládkovi, kterému pomohl se závěrem jeho nejznámější básně. A vsuvka jmelí, kterou herci používají, když zapomenou text a nápověda usne hlubokým spánkem. Něco jiného je, když se zapomene i na slova o jmelí. Hra samotná se věnuje české výpravě do Afiky, mezi domorodce, lidožravce, navíc albíny. Výpravu vede Dr. Emil Žába (dobrý Zdeněk Svěrák), v doprovodu duchovního Cyrila Metroděje (dobrý Petr Brukner), mecenáše, který utíká před rodinou, barona Ludwiga von Úvaly u Prahy (Jaroslav Weigel) a strojník vzducholodě Bohuslav Puchmajer (Genadij Rumlena). Náčelníkem lidožravců je Líná Huba (dobrý Jan kašpar), který má vždy za zadkem Uku (Marek Šimon) a Leleho (Robert Bárta) a vyznačují se neobyčejně velkou dávkou úskočnosti proti členům výpravy. A zase kousavý humor a příjemná zábava, i když už ne tak jako předešlé kousky. Inscence je z roku 2004. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Bořivoje Pence zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. Druhá hra, kde zazní tato slavná otázka, je Afrika (2004). (TomasSlach)
  • Miloň Čepelka v této hře nikdy rád nehrál (hrál roli Cyrila Metoděje), a proto se brzy role v této hře vzdal. (mnaucz)
  • Nejedá se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Jaroslava Weigela zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. (MatyM)

Reklama

Reklama