Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,V komoře není náboj, v komoře je myš.“ Tady už nezbylo z cimrmanovského humoru vůbec nic. Je tu jen samé křepčení, tanečky, říkanky a ten nejjednodušší humor, který není vtipný. Z úvodní přednášky podal průměrný výkon pouze Svěrák. Brukner a Rumlena byli tragičtí a můj oblíbený Weigel měl pouze krátký a bohužel také nudný výstup. Samotná hra je téměř bez děje, celé počínání na jevišti je statické, dialogy děj neposouvají, pouze dochází k nedorozuměním, která byla otravná. Představitelé divochů hráli mizerně, Brukner taky a Weigelova a Rumlenova role byla špatně napsaná. Aspoň Svěrák odehrál něco, na co se dalo i dívat. Celkově vzato se jedná rozhodně o nejhorší hru od DJC, co jsem viděl. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Jak k nálezu došlo... Při velkých záplavách v roce 1997 byl zatopen i archiv ochotnického divadla v Železném Brodě. Při jeho sušení a třídění, místní učitel dějepisu Václav Kadavý, jednoho dne – ke svému velkému překvapení – objevil Afriku.“ Potom scénka na tému „házej!“. To by probudilo i vola! A pak sáhl Hrom do police... Tiež sa dozviete, že JC bol priekopníkom internetu (ako vznikla www, počítačová myš a prvý dôkaz zavírenia a dôkaz použitia – či skôr požitia zavináča). Český národ je prosíravý. (a nielen český)! Hádanka: „Co to je?“ Tásemnice se rozhlíží, jestli venku neprší.“ ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Doktore Žábo, já jsem znal jednoho inženýra Pulce... nejste vy jeho otec?" Skvělá přednáška i hra. Nemám, co bych dodal. Možná nemá tolik ikonických hlášek, ale je to plné Cimrmanova humoru. "Ano, víra! To je to slovo, které se jako déšť snáší na vyprahlou půdu našich duší. - Cyrile, prosím tě, mlč, nebo se doopravdy naserou." [Viděno naživo] (80 %) ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Buďme rádi za to, že Cimrman byl a že je stále kde objevovat jeho nové hry ("Hrom sáhl do police" a "jako blesk z čistého nebe stál u dvěří Hrom"). Skvělá přednáška o počátcích internetu srovnatelná snad jen s vynálezem Cimrmanova disku (zkratka CD je jasná - "Cimrmanův disk", problémy dělá zkratka ROM). Cimrmanův informační telefonní stan napadly viry. Měnší problémy měly s koktavým profesorem Weberem, který se do telefonu vždy hlásil "WéWéWéWeber". Rekonstruovaný vtip ze Švestky ("Vy jste Pulec? Já jsem znal doktora Žábu, nejste vy jeho syn?"). Takže ačkoli vtipy na senilitu a problémy s pamětí se množí (např. univerzální text Jmelí), pořád zůstává dost prostoru pro hrátky s češtinou (Svěrák) i s historií (Smoljak). Takže i když se jedná už o několikrát převařenou kávu, buďme za toto národní bohatství vděčni, protože přijde čas, kdy již nové hry Cimrmana nikdo objevovat nebude... ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

DJC-14. Jestli bych měl vybrat nejslabší cimrmanovskou hru, je to Afrika. Působí unaveně, humor je opakovaný, řídký a nadmíru primitivní, a příliš se nedaří udělat z toho z nouze ctnost (na rozdíl od Švestky). Neustálé omílání zde přítomného J. V. Sládka-kch se brzy zají, smích na účet bratra otce Cyrila Metoděje je laciný, a přitom je to paradoxně snad nejsympatičtější figura. Kmen Huronů by dal možná plné hodnocení, já udělím výjimečné 3*. Mimochodem ten fór s převodem jedovatosti muchomůrky zelené na myši, to vážně obšlehli od Šimka se Sobotou? (Zajíc v pytli 4) ... ... ... ... i když, copak obšlehli, ale jmelí! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jméno Emil Žába je odvozeno od cestovatele Emila Holuba. (mnaucz)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)

Reklama

Reklama