Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Jak k nálezu došlo... Při velkých záplavách v roce 1997 byl zatopen i archiv ochotnického divadla v Železném Brodě. Při jeho sušení a třídění, místní učitel dějepisu Václav Kadavý, jednoho dne – ke svému velkému překvapení – objevil Afriku.“ Potom scénka na tému „házej!“. To by probudilo i vola! A pak sáhl Hrom do police... Tiež sa dozviete, že JC bol priekopníkom internetu (ako vznikla www, počítačová myš a prvý dôkaz zavírenia a dôkaz použitia – či skôr požitia zavináča). Český národ je prosíravý. (a nielen český)! Hádanka: „Co to je?“ Tásemnice se rozhlíží, jestli venku neprší.“ ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Trošičku slabší Cimrman ale i tak to je Nesmrtelné dílo.Někdo by řekl že sou vtípky moc laciné a jednoduché ale i přesto se jedná o humor inteligentní a originální.Ve hře dominuje jako obvykle Z.Svěrák coby vedoucí výpravy.Hodně dobrej je i náčelník afrického kmene J.Kašpar.Opět je zde několik desítek výbornejch hlášek co jen tak nezevšední. Inu Jmelí:-)))) ()

Reklama

Pjotrik 

všechny recenze uživatele

Úpadek to rozhodně není. Jen mi přijde, že poslední (Afrika, Švestka, České nebe) jsou jaksi statické co do dějového vývoje a zvratů a sází se zde spíš na paradoxy a zajímavosti. Problém potom vyvstává, když se má hra ukončit (což je třeba u Švestky). Afrika se musí vidět, audio určitě nestačí a kulisy jsou velice pěkné a vtahují do děje:) Oblíbená scéna - Vajgl "hmm zajímavého říkáte, už jsem vám říkal,že baron Ringhoffer má telefon?" Svěrák - "Tak Bohoušku můžem!!". Svěrák s nožem na krku - "Cyrile, jak se řekne "když mě nezabijete, dostanete dary"?" Cyril - "Ale pane doktore, podmiňovací věty..." 90% ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský humor ve hře Afrika není pro všechny,je ryze český,pohrává si se slovy a využívá zcela krásu češtiny. Pointy vtipů nejsou nízké,žádné tlačení na pilu a naprosto originální styl. Afrika není z repertoáru DJC tím nejlepším,ale přesto jsem se výborně bavil. Při téhle hře jsem si znovu uvědomil genialitu autorů a opět jsem byl hrdým čechem. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Dialog o jmelí zná snad každý, ale teprve v Africe je oficiálně osvětlen. Dědové měli asi strach, že už se moc opakují a tak zbytečně zabředávají do moderních témat typu internet. A je to skutečná škoda, protože jeden z aspektů, který DJC, dle mě, dělá unikátním, je téma národnostní, připomíná Čechům, na co v historii máme být hrdí, dnes to skončilo u fotbalu a ledního hokeje a takový jsem z téhle hry měl tak trochu dojem. Hra 'Afrika' má lacinější humor a celkově je nevýrazná a slabá. Když jsem ji poprvé viděl, zpátky o zhruba dva a půl roku, choval jsem tehdy DJC v největší úctě a tak jsem jim sežral cokoliv. Ale, očividně, nové tisíciletí už pro cimrmanovce nebylo tak plodné, nebylo to to pravé ořechové. Jedna hvězda jde dolů. ____ (2002) 65% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Bořivoje Pence zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. Druhá hra, kde zazní tato slavná otázka, je Afrika (2004). (TomasSlach)
  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)
  • Miloň Čepelka v této hře nikdy rád nehrál (hrál roli Cyrila Metoděje), a proto se brzy role v této hře vzdal. (mnaucz)

Reklama

Reklama